Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Falumegújítási díjat nyert Petőfiszállás
2014. május 3.

Petőfiszállás Község díjazásra került a Magyarország Falumegújítási Díj „a fenntartható falufejlesztés kiváló színfonalú megvalósításáért ” kategóriájában.

Az ünnepélyes díjátadónak és falufejlesztési konferenciának 2014. április 25-én Újszilvás (Pest megye) adott otthont, melyen 11 települést jutalmaztak.

Czerván György, az agrárgazdaságért felelős államtitkár, Farkasné Dr. Gasparics Emese, önkormányzati helyettes államtitkár, Madaras Attila szakmai főtanácsadó, és számos közjogi méltóság emelte az ünnepély fényét.

Falumegújítási díjat nyert Petőfiszállás

2013. őszén a Belügyminiszter és a Vidékfejlesztési Miniszter ötödik alkalommal közösen meghirdették „A Magyarországi Falumegújítási Díj 2013” című pályázatot, melyre számos község adta be pályamunkáját.

A pályázat mottója „Jobban élni” arra vonatkozó jelzés, hogy a „gyorsabbra, magasabbra, nagyobbra” jellegű mennyiségi célok csak ritkán lehetnek a falusi települések sikerének receptjei. Sokkal inkább az életminőség javulása kell, hogy a vidéki települések mindennapjainak célja legyen. A mottónak megfelelően a pályázatok értékelése a megtett fejlődési útra, a kiinduló helyzettel összevethető javulásra irányult, abban az értelemben, hogy „jónak lenni jó, jobbá válni még jobb”.

Petőfiszállás pályázatát a zsűri szövegesen értékelte:

„A település bemutatása részletes és széleskörű, a pályázati kiírásnál bővebb tartalmú. A „Jobban élni” mottó kibontása nagy részletességgel történt meg. A legfőbb alapérték az, hogy a lehetőségek, források és szolgáltatások mindenki számára egyenlően hozzáférhetővé váljanak. Külön kiemelkedő, hogy a település meg kívánja őrizni a hagyományos tanyás településformát is. Jelentős kulturális és hitéleti szerepe van a Pálos rendnek, amellyel jól együttműködik a település közössége, erősítik egymás céljait. A problémák és nehézségek felvállalása mellett a helyi közösség építő erejére támaszkodva valósítják meg a fejlesztéseket. Legfontosabb teendőiket a „Mi falunk a mi jövőnk!” elv vezérli.”

Petőfiszállás pályamunkája hűen tükrözi a falu dinamikus fejlődését. Számtalan beruházás, felújítás történt az elmúlt időszakban, ami a köz javát szolgálja. Emellett a lakosok összefogása is erősíti az község előrehaladását.

Az országos szintű bírálaton a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett szakemberek, állami főépítészek és a Magyar Urbanisztikai Társaság képviselőiből álló szakértői bizottság döntött a pályázók végső sorrendjéről.

A zsűri szerint „A döntéseket alaposan nehezítette, hogy egyik kiírásra sem volt még ennyire igaz, hogy az „almát a körtével kellett összehasonlítani”, hiszen egyaránt pályázott az ország talán legjobb adottságokkal rendelkező faluja, egy 20 évre elnéptelenedett település, jelenleg külterületi lakott hely, 4500 fős és 18 állandó lakosú település is. Különböző helyzetből indulva, eltérő módszereket választva váltak mindannyian sikeressé.”

A díjátadón Czerván György az agrárgazdaságért felelős államtitkár a következőképpen fogalmazott: „2013-ban a Falumegújítási díj pályázat a Jobban élni mottóval jelent meg. Ez arra emlékeztet, hogy lakni bárhol lehet, de élni, méghozzá jól élni csak ott, ahol az ember otthon érzi magát. Köszönöm ezeknek a közösségeknek, hogy újszerű, ötletgazdag projektjeikkel élhető, szerethető otthonná alakítják a magyar vidéket”

Petőfiszállás Község méltán büszke az elnyert díjáért, és a jövőben is a fenntartható fejlődés útján halad tovább, hogy a lakosok semmiben ne szenvedjenek hiányt, és környezetük tükrözze településük sikereit.

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép