Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Falukutatás a Hegyháton – értékek az örökösök szemével
2018. március 11.

Érték az, amivel azonosítani tudjuk magunkat. Ennek jegyében tartották meg a Vasvári Értékfeltáró Kollégium záró konferenciáját szombaton a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Az értékfeltárás az elmúlt évben, tavasszal és ősszel zajlott a Vasi Hegyhát településein.

Eredménye egy könyv és egy film, valamint a számtalan barátságot érő, egymást tisztelő, egymásra figyelő emberi kapcsolat. „A külső szemek” érdeklődése által megmozgatott településeken a számon tartott minőségek mellett újabb fontos értékek kerültek felszínre,  gazdagítva a térséget, az itt élők önmagukról kialakított képét. Dr. Horváth Zsolt, aki Gyöngyösi Zsuzsa szakmai vezetése mellett a kollégium munkájának fő szervezője volt, elmondta: kétszer egy hétig közel negyven főiskolás és egyetemista vett részt a falukutatásban, mindenhol szeretettel és nagy segítőkészséggel fogadták őket.

A záró konferencián az értékfeltáró csoportok rövid prezentációkban mutatták be a Vasváron illetve a környék falvaiban talált kincseket. A közönség soraiban ültek a könyv és a film szereplői is, azok az emberek, akik tevékenységükkel értéket képviselnek a hegyháti községekben.  A munka a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány Kárpát-medencei Értékfeltáró Kutatásának része volt, a Földművelésügyi Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta. A műsorban fellépett a lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport.

Falukutatás a Hegyháton – értékek az örökösök szemével

Tóth Balázs polgármester köszöntőjében kiemelte: a kollégium sikeresen ötvözte azokat az értékeket, amiket a helyiek, és azokat, amelyeket a kutatók láttak. A feltárás fontos része lehet a Vasváron létrejövő térségi népfőiskolának. Megerősítette ezt megnyitójában V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, hungarikumokért is felelős államtitkár.

- Nem általában beszélünk értékekről, hanem akként, hogy mi hogyan ágyazódunk be a térségbe, milyen értékek alakíthatják a jövőnket – mondta. – A hungarikum törvényben szabad lehetőséget adtunk annak meghatározására, mi az érték. Mindaz, amivel azonosítani tudjuk magunkat. Lehetünk szubjektívek is. Azokat az értékeket állítjuk középpontba, amelyek vonzóak és szerethetőek. Országszerte már ezer településen van értéktár, a helyi elkötelezett értelmiségiek hozták létre. A kollégium munkájának tanulsága, hogy a tudományos kutatás módszertana az amatőr kutatók érzékenységével és lelkesedésével összebékíthető. Egy tájra lehet nézni a topográfus és a festő szemével, egy szívre a kardiológus és a szerelmes ember szemével, egy nyelvre a nyelvész és a költő szemével, egy értékre a becsüs és az örökös szemével. Az örökösök szemlélete volt az értékgyűjtőkben is, tevékenységük bizonyítja, hogy kell a külső szem a reális kép alkotásához. Reméljük, ez a munka megalapozza a vasvári térségi népfőiskola létrehozását.

A színpadon bemutatott szakmai beszámolók után az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója, Kárpáti Árpád arról beszélt, hogy a nemzeti identitás és a helyi kötődés nincs meg egymás nélkül. A lakiteleki népfőiskola az ideszervezett kollégiummal löketet adott a térségnek, fontos, hogy a hegyhátiak továbbvigyék, éljék is az értékeiket.

Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke zárszavában hangsúlyozta a helyi kötődések szerepét, amelyek egy ember „belső térképét” alakítják.

Falukutatás a Hegyháton – értékek az örökösök szemével

- V. Németh Zsoltot akkor ismertem meg, amikor még polgármester volt itt a városban, majd a parlamenti munkáját figyelemmel kísérve érett meg a gondolat, hogy ha lesz egy nagy térségi népfőiskola, annak itt kell lenni Vasváron.  Ezt a mostani értékfeltáró kollégium munkája is megerősítette bennem – mondta Lezsák Sándor.

– Az elmúlt három évben húsz ilyen kollégiumot szervezett a lakiteleki népfőiskola, több mit ezer fiatal vett részt benne. Óriási lehetőséget kaptak, hogy találkozzanak a magyar falu valóságával, amelynek lakói egy életérzést tudnak közvetíteni. A fiatalok  elgondolkodhatnak: háromszázan élnek a lakótelepen, ahol élek, és háromszázan élnek abban a faluban is, ahol már jártam. El tudom-e képzelni az életemet egy ilyen kis községben? Be kell laknunk az országot, minden négyzetméterét, különben mások lakják be. A településeknek felelőssége van abban, hogy milyen értékeket képviselnek.

Végezetül az országgyűlés alelnöke bejelentette: újabb nyolc millió forint érkezik Vasvárra a térségi népfőiskola előkészítésére.

vaol.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép