Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Évfordulóra készül az írószövetség
2015. december 29.

Programsorozattal készül jövőre, az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójára a Magyar Írószövetség, egyebek mellett konferenciák, kiállítások, tehetségkutató pályázatok és rendhagyó irodalomórák szervezésével – ismertette tegnap Szentmártoni János, a szövetség elnöke.

Lezsák Sándor, a megemlékezést koordináló bizottság tagja, az Országgyűlés alelnöke arról szólt: a lakiteleki műfordítói tábor témája pedig a forradalom és a költészet viszonya lesz.

Évfordulóra készül az írószövetség

A bizottság tagjai: Erős Kinga, Salamon Konrád és Lezsák Sándor
(Fotó: Varga Imre)

A Magyar Írószövetség, mint a legrégebbi és a legnagyobb írószervezet, történelmi hagyományaihoz és morális felelősségvállalásához is hűen, méltóképpen kíván megemlékezni az 1956-os forradalomról, így a megfelelő mértékű támogatás esetén számos programot szerveznek, pályázatokat írnak ki, és kiadványokat állítanak össze – derült ki a testület tegnapi sajtótájékoztatóján. Szentmártoni János elnök rámutatott, „kulturális akciókkal” szeretnék felhívni a szélesebb közönség, elsősorban a diákság figyelmét a forradalom hatvanadik évfordulójára és arra, hogy annak szellemi előkészítőjeként milyen fontos szerepet játszottak a magyar írók és az írószövetség.

A szervezet a programok koordinálására szakmai emlékbizottságot hozott létre, amelyet Szentmártoni János vezet, tagjai Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Kiss Gy. Csaba eszmetörténész, Erős Kinga kritikus és Salamon Konrád történész. Lezsák Sándor a sajtótájékoztatón két programot emelt ki: október végén az Írók a forradalomban című rendezvényen azokat az ’56-os eseményeket elevenítik fel, amelyek nemcsak íróinkhoz, költőinkhez, hanem a Parlamenthez is szorosan kapcsolódtak. A másik kiemelt esemény a tíznapos lakiteleki műfordítói tábor, amelynek a forradalom lesz a témája. A résztvevők nem közismert ötvenhatos tematikájú verseket fordítanak majd magyarra, románra, horvátra, szerbre, szlovákra, szlovénre, csehre, ukránra, lengyelre és németre. Kiss Gy. Csaba művelődéstörténész hozzátette, hogy egy tehetségkutató pályázatot is kiírnának, amelyben a szabadságharcosok halálának körülményeit rekonstruálnák. Azt remélik, hogy ezáltal a fiatalok is megérthetik, mit jelentett 1956-ban hősnek lenni. Erős Kinga, a Magyar Írószövetség titkára hangsúlyozta, hogy megrendezik az éves szavalóversenyt is a 9-12. osztályosok számára, amelynek 2016-ban 1956 lesz a témája. Nevezni Gérecz Attila egy szabadon választott költeményével, valamint egy, az írószövetség portáljáról letölthető versgyűjteményből kijelölt művel lehet. A döntőt április 11-én, a költészet napján tartják.

E programok mellett terveznek még konferenciát, kiállításokat, Versek szódával-esteket, versszínházi műsort, rendhagyó irodalomórákat, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az ötvenhatos írószövetségi arculat kialakítására, amely mind a szervezet logóját és portálját, valamint az egyéb promóciós felületeket is meghatározza majd. Szentmártoni János bejelentette, hogy ezenfelül megkezdik a régóta tervezett 1956-os virtuális emlékszoba kialakítását, amelynek külön honlapot hoznak létre gazdag dokumentum-, hang- és képanyaggal.

A tervezett kiadványok között van a Magyar Írószövetség örökös tagjait bemutató antológia, egy 1956-os emlékalbum, a forradalomban részt vevő kortárs alkotókat szerepeltető kötet, valamint egy irodalmi hangoskönyv.

Az egész éves ünnepségsorozat legfontosabb eseménye a közép- európai írószövetségek vezetőivel való találkozás és közös emlékezés, valamint az október 23-i egész napos rendezvény lesz.

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép