Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Európában példaértékű hazánk családpolitikai rendszere
2017. január 3.

Gondolkodunk azon, hogyan lehetne a fiatalok gyermekvállalását további eszközökkel támogatni – nyilatkozta a Magyar Időknek adott interjújában Novák Katalin. A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár közölte: a kormány 2010-ben szembenézett hazánk aggasztó demográfiai helyzetével, felvette a kesztyűt, s ennek köszönhetően mára sikerült elmozdítani az országot a mélypontról.

Novák Katalin a legjelentősebb intézkedések közt említette a családi adókedvezményt és az otthonteremtési támogatást, amelyet több mint 34 ezren vettek már igénybe, mintegy 81 milliárd forint értékben. Mint fogalmazott: a családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésével megkoronázott magyar családtámogatási rendszer Európában példaértékűvé vált.

– Legutóbbi beszélgetésünkkor még bő fél év volt hátra a most indult új, több lehetőséget is kínáló bölcsődei rendszer bevezetéséig. Mi változik?

– Az óvodafejlesztésekkel és a bölcsődei ellátórendszer rugalmassá tételével azt szeretnénk elérni, hogy a munkavállalás ne legyen akadálya a gyermekvállalásnak. A jelenleginél sokkal rugalmasabb, az igényekhez alkalmazkodó, még jobban finanszírozott gyermekfelügyeleti rendszer jött létre. Mostantól már nem csak a tízezer fő feletti településeken kell bölcsődét működtetni, hiszen amennyiben legalább öt kisgyermek szülei kifejezetten kérik az ellátást, vagy ahol legalább negyven, három éven aluli kisgyermek él a településen, az önkormányzat kötelező feladata lesz megszervezni a kisgyermekek napközbeni ellátását. Ezen túl az új ellátórendszer a szülők és az önkormányzatok számára is kellő rugalmasságot biztosít: a hagyományos bölcsőde mellett minibölcsőde vagy családi bölcsőde keretében is teljesíthető az ellátási kötelezettség, és akkor a munkahelyi bölcsődékről még nem is beszéltünk.

– Mennyire állnak készen az önkormányzatok?

– Az érintett települések kétéves felkészülési időt kapnak, ami az új ellátási struktúrát bevezető törvény 2015. év végi kihirdetése, vagyis a feltételek ismertté válása óta eltelt egy évet is beleszámítva összesen három évet jelent.

– Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke november elején arról beszélt, nem állnak készen az önkormányzatok a feladatra, megítélése szerint mindez akkora anyagi terhet ró a településekre, amelyet nem tudnak biztosítani.

– Uniós forrásokból a 2014–2020-as fejlesztési ciklusban mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre új bölcsődei és óvodai férőhelyek létrehozására, valamint a már meglévők korszerűsítésére. A meghirdetett kiírásokban több ezer létrehozandó új bölcsődei férőhelyre nyújtottak be pályázatot, amely nyitva áll az önkormányzatok számára. Ráadásul az állam az intézmények működtetéséhez is hozzájárul költségvetési támogatás formájában.

– Milyen demográfiai eredménye van az elmúlt évek családpolitikájának?

– A kormány 2010-ben szembenézett hazánk aggasztó demográfiai helyzetével, felvettük a kesztyűt, s ennek köszönhetően mára sikerült elmozdítani az országot a mélypontról. A családbarát intézkedések és a javuló gazdasági teljesítmény hatására a népesedési mutatók javulni kezdtek. Az egyik legfontosabb népesedéspolitikai eredmény, hogy a termékenységi ráta a 2010-es 1,25-os szintről a tavalyi évre 1,44-re emelkedett. Eközben a korábbi évek alacsony házasodási kedve pozitív irányba módosult: a házasságkötések száma 2015-ben 30 százalékkal haladta meg a 2010-es év adatait. Külön örömre adhat okot, hogy az abortuszok száma folyamatosan csökken, 2010 és 2015 között 23 százalékkal. Idén tovább emelkedik a kétgyermekesek adókedvezménye. A családi típusú adózás a családtámogatási rendszer gerince. A két gyermeket nevelő családok adó- és járulékkedvezményét 2016-tól fokozatosan megduplázzuk. Ennek köszönhetően a jelenlegi 25 ezer forint helyett januártól már havi 30 ezer forintos kedvezménnyel számolhatnak az érintettek, az időszak végére, 2019-re pedig 40 ezer forintra emelkedik ez az összeg. Az intézkedés eredményeképpen idén mintegy 360 ezer kétgyermekes család éves jövedelme a tavalyinál 60 ezer forinttal lesz több.

– Egyszóval beváltotta a családi típusú adózás a hozzá fűzött reményeket?

– A családi típusú adózás igazi fordulatot hozott a családok életében azzal, hogy elismerte és kompenzálta a gyermekvállalás pluszterheit. 2011-ig ugyanis csak három vagy több gyermek esetében, és szinte jelentéktelen összegben lehetett igénybe venni, 2011-től viszont minden gyermek után, és sokkal nagyobb összegben jár a családi adókedvezmény. Ma egy átlagos jövedelmű kétkeresős nagycsaládban nem fizetnek a szülők személyi jövedelemadót.

– Igaz, hogy a kormány tervei között felmerült: az első gyermek vállalását jelentős anyagi támogatással ösztönöznék?

– Gondolkodunk azon, hogyan lehetne a fiatalok gyermekvállalását további eszközökkel támogatni. Sok országhoz hasonlóan mi is tapasztaljuk, hogy a gyermekvállalás időpontja kitolódott, így viszont sokan szembesülnek azzal, hogy a várt gyermekáldás későn vagy egyáltalán nem következik be.

– Az egyik legnépszerűbb lépés a csok bevezetése volt. Ezzel újabb sikert könyvelhetünk el?

– Az otthonteremtési program valóban rendkívül népszerű, talán az sem véletlen, hogy a csok lett 2016-ban az év szava. A 2015. júliusi bevezetése óta eltelt 17 hónapban mintegy 34,5 ezer család vette igénybe, 81,5 milliárd forint összegben. Ebből új lakás vásárlására, építésére több mint 41 milliárd forintnyi támogatást kaptak a családok.

– Miként oszlanak meg az igények?

– Azt tapasztaljuk, hogy az új lakást építők, vásárlók több mint fele megelőlegezett formában vette igénybe a csokot, míg a 10 millió forintos támogatási összeg fejében már a házaspárok több mint négyötöde, 82 százalék vállalta gyermekei számának legalább háromra bővítését. Ebből is látszik hogy a csok a gyermekvállalást is ösztönzi. Ami pedig a támogatás bevezetésének az ingatlanpiacra gyakorolt hatását illeti, 2016 első három negyedévében a kiadott építési engedélyek és egyszerűsített bejelentések száma két és fél­szeresére, azaz 8600-ról 21 400-ra emelkedett. Ebben minden bizonnyal már a csok kedvezőbb feltételei is szerepet játszottak.

– Változtatnak még a jövőben a feltételrendszeren?

– Ahogy eddig, a jövőben is figyelemmel kísérjük az otthonteremtési program gyakorlati megvalósulását, az előre­mutató javaslatokat ezután is mindig szívesen fogadjuk.

– Ismét módosult a közétkeztetési rendelet. Miért van erre szükség?

– Gondoljon bele: most először van egy olyan eszköz a közétkeztetésben részt vevő egymillió gyermek szülei kezében, amelynek alapján számon kérhetik a menza minőséget. Objektív szempontok alapján várhatják el, hogy gyermekük egészséges ételeket kapjon a bölcsődében, óvodában, iskolában. Már a rendelet megalkotását is alapos társadalmi egyeztetés előzte meg, és hagytunk arra is időt, hogy a közétkeztetésben részt vevők felkészülhessenek az előírásokra. Az érintett szakmai és közétkeztetői szervezetektől, szülőktől beérkezett észrevételek és a hatósági vizsgálatok tapasztalatai alapján több ponton módosítottuk a rendeletet, figyelve természetesen arra, hogy az továbbra is az eredeti célt, gyermekeink egészségét szolgálja.

– Míg korábban a sót szinte teljesen elhagyták a menzákon, a módosítás engedményeket tesz e téren.

– Ami konkrétan a sót illeti, valóban rugalmasabbak leszünk. Itt tapasztaltunk egyedül jelentős ellenállást. El kellett fogadni, hogy a magyarok nagyon sósan esznek, s bármilyen egészségtelen, veszélyes is ez, nem tudjuk a változást egyik napról a másikra elérni. A sótartalom csökkentését így az idősebb korcsoportokhoz hasonlóan az 1–3 és 4–6 éveseknél is fokozatosan, 2021. szeptember 1-ig kell teljesíteni, valamint a kiindulási sótartalom maximálisan megengedett értékei is magasabbak.

– Nem ilyen elnéző azonban a változtatás a cukorral.

– A mesterséges édesítők kapcsán azonban még az eddiginél is határozottabb szigorral fogunk fellépni, a cukros üdítők helyét nem vehetik át a különféle mesterséges adalékanyagokkal édesített üdítők sem. A tej napi adagolása során a 3 éves kor feletti gyermekek számára biztosítandó tej zsírtartalma 1,5 százalékról 2,8 százalékra emelkedik. 2019. július 1-jétől az élelmezésvezetőknek pedig dietetikusi vagy az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) szerinti élelmezésvezetői képesítéssel kell rendelkezniük.

– Ma már a család és az ifjúság mellett a nemzetközi ügyekért is felelős államtitkár. Mi a feladata e téren?

– Végzettségem és korábbi munkahelyem a Külügyminisztériumban is a diplomácia világához kötődik. Az Emmi nemzetközi ügyekért felelős államtitkáraként fő feladatom, hogy azokon a nemzetstratégiai területeken, amelyekkel foglalkozunk, erősítsük a nemzetközi kapcsolatokat, ismertessük meg az eredményeket, támaszkodjunk a jó külföldi gyakorlatokra, és képviseljük érdekeinket a nemzetközi szervezetekben. Balog Zoltán miniszter úr és államtitkár társaim munkáját, nemzetközi fellépését is igyekszem támogatni, erősíteni. Itthonról nem mindig látszik, de az ország méretéhez képest nagyobb súllyal vagyunk jelen a nemzetközi porondon számos területen, komoly érdeklődés övezi a magyar kormány munkáját.

– Milyen a nemzetközi megítélése a családpolitikánknak?

– Magyarország felismerte azt a kihívást, amellyel Európának szembe kell néznie a csökkenő demográfiai mutatók miatt, és azt is határozottan – a magyar emberek 98 százalékának támogatását élvezve – kimondtuk, hogy nem külső erőforrások tömeges betelepítésével, hanem saját magunkra támaszkodva kívánjuk ezt a problémát megoldani. Ezért keresztény értékeken alapuló, a családok érdekeit középpontba helyező családpolitikát folytatunk, amit egyre szélesedő, több díjban is megnyilvánuló nemzetközi szimpátia és elismerés övez. A családi otthonteremtési kedvezmény bevezetésével megkoronázott magyar családtámogatási rendszer Európában példaértékűvé vált. Az új lengyel kormány is kíváncsi a tapasztalatainkra, de sok külföldi újságíró keres meg bennünket azért, hogy a magyar családpolitikáról tudósítsanak. A sikeres nemzetközi együttműködés eredményeként idén májusban Budapestet a családok nemzetközi fővárosává tesszük, mivel itt lesz a családok világkongresszusa. Emellett több ezer fős más családpolitikai rendezvényeknek is házigazdái leszünk idén.

– A közeljövőben lesz egy, a hazai ifjúság helyzetét vizsgáló kutatás. Mit lehet erről tudni?

– 2000 óta négyévente nyolcezer, 15–29 év közötti fiatal megkérdezésével vizsgáljuk a fiatalok helyzetét. 2016. szeptember 19-től november 30-ig tartott a gyűjtés időszaka, jelenleg az adatok értékelése zajlik, az elsődleges eredmények bemutatása 2017 első hónapjaiban várható. Kivételes módon a határon kívül élő magyar fiatalok közül is megkérdeztünk négyezer főt, így a közigazgatási határ mindkét oldalán élő fiatal közösségekről friss képet kapunk majd.

– Amellett, hogy egyre nagyobb teret adnak az ifjúságnak, hogyan támogatják őket?

– Az elmúlt időszakban húsz Új nemzedék közösségi teret nyitottunk, jelen vagyunk minden megyében és Budapesten, támogatjuk a fiatalok munkába állását, ösztöndíj-lehetőségeket kínálunk, minden eddiginél többet fordítunk tehetséggondozásra, támogatjuk az önkéntes fiatalokat. Rendhagyó eszköz volt a Sohavégetnemérős című film támogatása. Ez a generációs film, amit a szülőknek is jó szívvel ajánlok, arról is szól, hogy ma is ugyanazok az örök témák (szerelem, barátság, kapcsolatok) foglalkoztatják a fiatalokat, mint a korábbi generációkat, de a formák, az eszközök megváltoztak. Fontos, hogy utóbbiakkal élni tudjanak, túlélés vagy visszaélés helyett.

gondola.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép