Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken
2018. június 27.

2018. június 26-30. között zajlik az értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme, a Kincsek a Kárpát-medencében című programsorozat a Lakiteleki Népfőiskolán. A szabadegyetem legfőbb célja, hogy az értékfeltáró kollégiumok kutatóinak részvételével összegzésre kerüljenek az egyes kutatott magyar területek lehetőségei és veszélyei, illetve tekintsék át a tájegységek értékes embereit és közösségeit.

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében 22 értékfeltáró kollégium folytatott kutatómunkát 2014-2018 között a Kárpát-medencében, külhoni és belhoni tájegységeken egyaránt. Az értékfeltáró kollégiumok: Drávaszög és Szlavónia, Nyugat-Bácska, Zenta, Moldva, Torockó-Aranyosszék, Gyergyó, Hegyköz, Ung, Ugocsa, Máramaros, Bereg, Garam mente, Komárom-Nagymegyer, Őrvidék, Muravidék, Kunság, Kisvárda, Vasvár, Gyimes, Alsó-Bodrogköz, Felső-Bodrogköz, Martos Kollégium.

A kedd esti megnyitót követően, a szabadegyetem szerdai első programnapján a szabadegyetem hallgatói megtekintették a Drávaszög és Szlavónia Kollégium, a Hegyköz Kollégium, valamint a Torockó-Aranyosszék Kollégium munkáját bemutató 10-10 perces videós összeállítást, ezt követően két értéktár előadást hallgathattak meg.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke felvázolta a szabadegyetem főbb célkitűzéseit, majd a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény előkészítését, a nemzettudatban gyakorolt hatásait ismertette.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi megbízott főigazgatója bemutatta a bugaci tudástárat, Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei irodájának nyugalmazott irodavezetője pedig az értéktár mozgalom kezdeti éveiről számolt be.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

A hungarikum ebéd után, a délutáni programban a szabadegyetem hallgatói ismét három külhoni értékfeltáró kollégium – Moldva Kollégium, Nyugat-Bácska Kollégium, Őrvidék Kollégium – videós összefoglalóját tekintették meg 10-10 percben, majd nemzetpolitikai fórumra került sor, ahol Lezsák Sándor beszélgetőpartnerei Babity János szabadkai főkonzul és Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi főosztályvezetője voltak.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a külhoni értékfeltáró munka során számtalan háttérmunka zajlik úgy az adott területen, mint a magyar kormányzati rendszerben. Előbbi kapcsán Babity János, utóbbiban Szabó Mátyás nyújtott többször nagy segítséget.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Babity János a főkonzulátusok nemzetpolitikában betöltött szerepét tekintve elmondta, a Kárpát-medencében jelenleg nyolc városban működik főkonzulátus: Felvidéken Kassán, Kárpátalján Beregszászon és Ungváron, Erdélyben Kolozsváron és Csíkszeredában, Délvidéken Szabadkán, Horvátországban Eszéken, a Muraközben pedig Lendván.

A nagykövetségekkel ellentétben a főkonzulátusok az államközi kapcsolatok helyett elsősorban a polgárokkal való kapcsolattartásban vesznek részt. Míg évekkel ezelőtt sok helyen még a vízumkiadás volt a főkonzulátusok legfőbb feladata, ezt 2010 után felváltotta az egyszerűsített honosítási eljárás igénylésének és vizsgálatának munkája. Emellett, a szabadkai főkonzulátust említve számottevő feladatot jelent a magyar kormány délvidéki gazdaságfejlesztő programjának koordinációja is.

A Délvidéken zajlott értékfeltáró kollégiumok kapcsán elmondta: mindenfelől jó visszajelzéseket kaptak, és helyben úgy értékelték a munkát, mint ami nemcsak a magyarság szempontjából, de a szerb és a magyar nép közötti megbékélés egyik fontos állomása is.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Szabó Mátyás előadásában elmondta: még a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjeként ismerkedett meg és kapcsolódott be az értékfeltáró mozgalom munkájába, ő lett a Garam mente Kollégium technikai szervezője. A kutatás során a kulturális értékek mellett nagy hangsúlyt fektettek a külhoni magyarság életminőségét meghatározó helyi gazdaság megismerésére is. Mint mondta, az értékfeltáró kollégiumok munkája nemcsak pillanatfelvétel, hanem a gondoskodás egy formája az anyaország részéről, amit folytatni kell – tette hozzá Szabó Mátyás.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre került sor. Szóba került többek között a délvidéki gazdaságfejlesztési program helyi hatásai, valamint az értéktár kollégiumok kutatói körének bővítése is.

 

Szöveg: Varga Zoltán
Fotó: Pólya-Pető Dávid

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép