Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 22. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken
2018. június 27.

2018. június 26-30. között zajlik az értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme, a Kincsek a Kárpát-medencében című programsorozat a Lakiteleki Népfőiskolán. A szabadegyetem legfőbb célja, hogy az értékfeltáró kollégiumok kutatóinak részvételével összegzésre kerüljenek az egyes kutatott magyar területek lehetőségei és veszélyei, illetve tekintsék át a tájegységek értékes embereit és közösségeit.

A Lakiteleki Népfőiskola szervezésében 22 értékfeltáró kollégium folytatott kutatómunkát 2014-2018 között a Kárpát-medencében, külhoni és belhoni tájegységeken egyaránt. Az értékfeltáró kollégiumok: Drávaszög és Szlavónia, Nyugat-Bácska, Zenta, Moldva, Torockó-Aranyosszék, Gyergyó, Hegyköz, Ung, Ugocsa, Máramaros, Bereg, Garam mente, Komárom-Nagymegyer, Őrvidék, Muravidék, Kunság, Kisvárda, Vasvár, Gyimes, Alsó-Bodrogköz, Felső-Bodrogköz, Martos Kollégium.

A kedd esti megnyitót követően, a szabadegyetem szerdai első programnapján a szabadegyetem hallgatói megtekintették a Drávaszög és Szlavónia Kollégium, a Hegyköz Kollégium, valamint a Torockó-Aranyosszék Kollégium munkáját bemutató 10-10 perces videós összeállítást, ezt követően két értéktár előadást hallgathattak meg.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke felvázolta a szabadegyetem főbb célkitűzéseit, majd a nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény előkészítését, a nemzettudatban gyakorolt hatásait ismertette.

Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet korábbi megbízott főigazgatója bemutatta a bugaci tudástárat, Imre Károly, a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun megyei irodájának nyugalmazott irodavezetője pedig az értéktár mozgalom kezdeti éveiről számolt be.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

A hungarikum ebéd után, a délutáni programban a szabadegyetem hallgatói ismét három külhoni értékfeltáró kollégium – Moldva Kollégium, Nyugat-Bácska Kollégium, Őrvidék Kollégium – videós összefoglalóját tekintették meg 10-10 percben, majd nemzetpolitikai fórumra került sor, ahol Lezsák Sándor beszélgetőpartnerei Babity János szabadkai főkonzul és Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium korábbi főosztályvezetője voltak.

Lezsák Sándor hangsúlyozta: a külhoni értékfeltáró munka során számtalan háttérmunka zajlik úgy az adott területen, mint a magyar kormányzati rendszerben. Előbbi kapcsán Babity János, utóbbiban Szabó Mátyás nyújtott többször nagy segítséget.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Babity János a főkonzulátusok nemzetpolitikában betöltött szerepét tekintve elmondta, a Kárpát-medencében jelenleg nyolc városban működik főkonzulátus: Felvidéken Kassán, Kárpátalján Beregszászon és Ungváron, Erdélyben Kolozsváron és Csíkszeredában, Délvidéken Szabadkán, Horvátországban Eszéken, a Muraközben pedig Lendván.

A nagykövetségekkel ellentétben a főkonzulátusok az államközi kapcsolatok helyett elsősorban a polgárokkal való kapcsolattartásban vesznek részt. Míg évekkel ezelőtt sok helyen még a vízumkiadás volt a főkonzulátusok legfőbb feladata, ezt 2010 után felváltotta az egyszerűsített honosítási eljárás igénylésének és vizsgálatának munkája. Emellett, a szabadkai főkonzulátust említve számottevő feladatot jelent a magyar kormány délvidéki gazdaságfejlesztő programjának koordinációja is.

A Délvidéken zajlott értékfeltáró kollégiumok kapcsán elmondta: mindenfelől jó visszajelzéseket kaptak, és helyben úgy értékelték a munkát, mint ami nemcsak a magyarság szempontjából, de a szerb és a magyar nép közötti megbékélés egyik fontos állomása is.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Szabó Mátyás előadásában elmondta: még a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjeként ismerkedett meg és kapcsolódott be az értékfeltáró mozgalom munkájába, ő lett a Garam mente Kollégium technikai szervezője. A kutatás során a kulturális értékek mellett nagy hangsúlyt fektettek a külhoni magyarság életminőségét meghatározó helyi gazdaság megismerésére is. Mint mondta, az értékfeltáró kollégiumok munkája nemcsak pillanatfelvétel, hanem a gondoskodás egy formája az anyaország részéről, amit folytatni kell – tette hozzá Szabó Mátyás.

Értékfeltáró kollégiumok nyári szabadegyeteme kezdődött Lakiteleken

Az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésre került sor. Szóba került többek között a délvidéki gazdaságfejlesztési program helyi hatásai, valamint az értéktár kollégiumok kutatói körének bővítése is.

 

Szöveg: Varga Zoltán
Fotó: Pólya-Pető Dávid

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép