Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Értékek Háza avatóünnepség Szentpéterfán
2017. október 7.

A Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Szentpéterfa, a Szentpéterfa Községi Önkormányzat, a Szentpéterfai Római Katolikus Plébánia, a Szentpéterfai Települési Értéktár Bizottság, valamint a Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület New York 2017. október 1-én (vasárnap) tartotta a szentpéterfai MÚLT - JELEN - JÖVŐ című rendezvényét. Szentmisét tartottak a szentpéterfai kápolnában, majd sor került az ÉRTÉKEK HÁZA felavatására is.

Ünnepi beszédet mondott V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, Kurcz Ferenc a Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület New York elnöke, és Skrapitsné Jurasits Ágnes polgármester.

Az ebéd elköltése után, kultúrműsor következett a rendezvénysátorban, ahol közreműködtek a helyi óvodások és iskolások, és a hajdani és mai énekesek, táncosok, zenészek.

Értékek Háza avatóünnepség Szentpéterfán

Az érdeklődők megtekinthették az ÉRTÉKEK HÁZÁT, ezután pedig A Stari Pinka Band műsora következett. A programsorozatot öröméneklés, és örömtűz gyújtása zárta a kultúrház udvarán.

V. Németh Zsolt államtitkár ünnepi beszédében elmondta, hogy az 1956-ban Magyarországról elszakadt szentpéterfaiak adományából (Szent Péter és Pál Kulturális Egyesület, New York) a települési önkormányzat, a helyi értéktár bizottság, a plébánia és a nemzetiségi önkormányzat összefogásának köszönhetően ma végre átadjuk ezt a kiállítóhelyet, amit a köznyelv csak tájházként emlegetett. Községünk történelme fog itt megelevenedni! Egy otthonos helyen adhatjuk egymásnak a kilincset!

Értékek Háza avatóünnepség Szentpéterfán

Végezetül az államtitkár hozzátette: A szentpéterfai horvátok első említése 1546-ból való. Eddigi információink szerint Horvátországból menekülve a törökök elől, az Erdődy család tulajdonában lévő Moszlavinából települtek át a család másik birtokára, a monyorókeréki (Eberau) uradalomba, amelyhez Szentpéterfa is tartozott, ahol a lakosság többségét (körülbelül 75 százalékát) adja a mai napig. A nemzetiségi lét megélése nap mint nap háborítatlanul folyik és reméljük még hosszú-hosszú évtizedekig tart.

vnemethzsolt.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
NOE évindító konferencia a Népfőiskolán
2019. január 18-20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép