Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 16. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Erősíti a rokontudatot a Kurultaj
2014. augusztus 1.

Százezer vendéget várnak a háromnapos rendezvényre, amelynek egyik csúcspontja a hagyományőrzők seregszemléje lesz.

Több mint ötven programmal várja az érdeklődőket a jövő hét végén megrendezésre kerülő Kurultaj, ahol felállítják a világ legnagyobb jurtáját is. Az eseményt bemutató sajtótájékoztatón Lezsák Sándor, a Kurultaj fővédnöke azt hangsúlyozta, hogy a hagyományos és az internet által biztosított kapcsolatteremtés mellett egy ilyen rendezvény is a kapcsolatrendszer tágítását és a rokontudat erősítését szolgálja.

Erősíti a rokontudatot a Kurultaj

Varga Zoltán, Szabó László, Lezsák Sándor, Bíró András Zsolt és
Dósai Bence sajtófőnök
(Fotó: Hegedüs Róbert)

Egy hét múlva veszi kezdetét Bugacon Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, a hun és türk tudatú népek háromnapos közös ünnepe, a Kurultaj. Az eseményről tartott tegnapi sajtótájékoztatón Varga Zoltán, a Magyar-Turán Alapítvány alapítója elmondta, hogy állandó és új programokkal is készülnek, a szokásos lovasbemutatók és kiállítások mellett az idei kuriózumot a világ legnagyobb jurtája jelenti majd. Az Attila sátrának elkeresztelt, húsz méter átmérőjű, hét méter magas építmény abban különbözik a jelenleg is létező hasonló jurtáktól, hogy az eredeti funkciót szolgálva hordozható és szállítható, ráadásul fából készült. A jurtában egy páratlan régészeti-antropológiai kiállítás, és egy hunokról készült hatalmas panorámakép várja majd az érdeklődőket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Kurultaj fővédnöke a szervezők munkáját emelte ki, akik mindent elkövettek, hogy a várhatóan százezres vendégsereg valóban érzékelje, mit jelent a rokontudat. Lezsák szerint a hagyományos diplomáciai eszköztár és az internet biztosította lehetőségek mellett egy ilyen rendezvény is a kapcsolatrendszer tágítását szolgálja, legyőzve a földrajzi távolságokat. Bugacon kiteljesedhet az ősök kapcsolatait, a rokontudatot erősítő, a jelenben élő, de a jövőt is szolgáló programsorozat – mondta az Országgyűlés alelnöke. Lezsák Sándor reményét fejezte ki, hogy az említett rokontudat egy olyan bizalmi tőkét jelent, amely megjelenhet a kulturális, a tudományos és a gazdasági kapcsolatokban is. „Bízom abban, hogy az ide érkező huszonhét nép küldöttei élvezni fogják a rokontudatú vendégszeretetet, amely áthatotta az elmúlt évek törzsi gyűléseit” – tette hozzá Lezsák.

Bíró András Zsolt, a Kurultaj főszervezője elmondta, hogy az 55 önálló programot felvonultató rendezvényen a Kárpát-medence minden jelentősebb hagyományőrző csoportja részt vesz. A rendezvény a magyar ősöknek és a Kárpát-medence történelmének azon szakaszait mutatja be, amelyek egy hatalmas eurázsiai közösséggé formálják a sztyeppei lovas-nomád kultúrákat – tette hozzá. A Kurultajon huszonhét hun vagy türk tudatú nép képviselői vesznek részt, és saját koncerttel vagy bemutatóval készülnek. Az összejövetel egyik csúcspontja a több száz lovas részvételével zajló hagyományőrzők seregszemléje és egy rekonstruált csatajelenet lesz. A három nap alatt több mint 52 koncertet nézhetnek végig a résztvevők, a magyar és keleti népzenékkel, de egy külön sátorban tudományos-ismeretterjesztő előadásokat is hallgathatnak. Bíró András Zsolt hangsúlyozta, egy modernebb és nagyobb, egyben családbarát kempinget építenek ki a rendezvény helyszíne mellett. A főszervező arra biztatja a látogatókat, hogy nemcsak egy, hanem három napra jöjjenek. A Kurultajnak otthont adó Bugac polgármestere, Szabó László elmondta: jól állnak az előkészületekkel, jövő pénteken egy fogadórendezvénnyel nyitják meg a programsorozatot.

Baranya Róbert

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép