Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emléktöredékek a pincéből
2015. március 9.

Irodalmárokkal, irodalomkedvelőkkel, egykori rendszerváltoztatókkal és később születettekkel telt meg hétvégén a Tőserdei Pálinkaház, ahol Buda Ferenc költő, műfordító, a szintén Kossuth-díjas Kányádi Sándor költő-esszéíró-műfordító és Lezsák Sándor, író, költő voltak a vendégek, akik együtt idézték a „kerítésszaggató ’80-as éveket”.

A rendszerváltoztatást közvetlenül megelőző években sem lehetett tudni előre, hogy merre fordul a világ. Hazánkban a ’80-as években már elkezdődtek a változásokhoz vezető folyamatok, de az akkori hatalom nem tolerálta a „szabadság kis köreinek” gyarapodását. Erőszakkal szüntettek meg könyvklubokat Lakiteleken, vagy éppen Kiskunmajsán. Mindezek ellenére egyre többen mondhatták: „benne vagyunk a fősodorban”, ám a politikai tűréshatárt súroló rendezvények szereplőit eközben állandóan figyeltették, határainkon innen és túl is. Vaskos kötegek gyűltek a jelentésekből, s úton-útfélen ellenőrizték még a kimondott és leírt szavakat is.

Hárman idézték az elmúlt évtizedeket a tőserdei pincében: Kányádi Sándor, a „határtalanul magyar költő”, aki anno Romániában edződött hozzá a „jelen és nem jelen lévő hallgatókhoz”, Buda Ferenc, akit verseiért bebörtönöztek, vagy éppen az est házigazdája Lezsák Sándor, akinek otthona körül is gyakran feltűntek a jelentők.

Emléktöredékek a pincéből

- 1986-ban a falu széli házunkban ünnepeltük Buda Ferenc ötvenedik születésnapját. Vagy százan gyűltünk össze, de a házunkhoz vezető utakon szinte mindenkit igazoltattak oda-vissza, ezzel is éreztetve, hogy vigyáznak ránk egész éjjel - idézte a huszonkilenc évvel ezelőtti összejövetelt Lezsák Sándor, de mint kiderült, a „rossz fiúk” eközben kihasználtak a rendőrmentes éjszakát és feltörték a piactéri boltot.

- Azóta is gyanakszom magamra, mert engem nem igazoltattak - oldotta a hangulatot az egykori ünnepelt Buda Ferenc, aki azokban időkben nem írt, mint mondta: „valami elszorított a képzőszervekben”.

- Valószínű, hogy a családi gondok is jobban nehezedtek rám, valahogy nem préselődtek ki belőlem a szavak - emlékezett vissza Buda Ferenc, aki rímek helyett fát is faragott abban az időben és egy Nagy Lászlótól kapott puszpángból, ivócsanakot készített Lezsák Sándornak. Egy későbbi Antológia-estre meghívót kapott Kányádi Sándor is, aki csak hangszalagról lehetett jelen, hiszen akkoriban nehezen lehetett útlevélhez jutni, de mint mondta a nagygalambfalvi származású költő: „soha nem hagytam magam visszautasítani”, így végül több kontinensre is eljuthatott.

- Tizenhat és fél kilónyi jelentés készült rólam, de hozzászoktam, hogy megfigyelnek, hogy lehallgatnak, hogy nincs levéltitok és nincs humorérzék sem - tette hozzá a 86 éves költő, aki úgy vélekedett: „az emberek többségét meg lehet zsarolni, de az ítélet nem a mi dolgunk.”

- Mi lett volna, ha nem egyedülálló vagyok, hanem családos és a szeretteimmel zsarolnak? Nem tudom, hogy akkor miként cselekedtem volna... - vallotta be őszintén Buda Ferenc, aki így írt az Ilia Mihálynak ajánlott Míg élsz című versében:

„Nincs Múlt s Jövő - Jelen van./ Míg élsz, mindig veled van, /álmatlan éjszakán túl rádtörő virradatban/ ott hurcolod magadban./ Bármerre lépsz, ő ott jár./ Úton-útfélen megvár. Nem tolakszik: türelmes./ Korrekt és illedelmes./ Rádcsönget, bekopogtat./ Átölel. Megropogtat./ Titkokat súg füledbe./ Beül a foteledbe./Ajtódon túl és innen/ szeme előtt van minden./ Szóra bír, végighallgat,/ észrevétlen kivallat,/ s másnap már magad várod,/ mint leghívebb barátod”.

Lezsák Sándor szerint valamiféle belső derű kellett ahhoz, hogy az ember túlélje azt a korszakot, s verseiben ő inkább mindig leírta, amit nem tudott megoldani, s abban is biztos, hogy „a költészet túléli a politikát”.

Fotó: Tapodi Kálmán

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

(Forrás: Félegyháziközlöny.eu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép