Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emléktábla a holokauszt áldozatainak
2014. szeptember 22.

A Magyar Holokauszt Emlékév keretében rendeztek vasárnap megemlékezést Vasváron, amely során felavatták a volt gettó területén elhelyezett emléktáblát.

A megemlékezésen V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Vasvár egykori polgármestere is beszélt:

Emléktábla a holokauszt áldozatainak

"Megrázó a vasvári megemlékezésére szólító meghívó. A képen a szöges drót mögött állunk, kívülről nézzük a drót mögötti szörnyű történéseket. Egy ilyen képen a meghívó szó mintha arra invitálna, kerüljünk beljebb, nézzük meg, milyen a kerítés másik oldalán. Megrázó, mégsem nyomdahibáról vagy a szerkesztő tévedéséről van szó. A Magyar Holokauszt Emlékév a felejtés és a közöny ellen akar tenni. Ezért az egyik célja épp a szembenézés, a megismerés, az empátia, s az elhatárolódás helyett a közösségvállalás.

Az egész emberiséggel közösséget vállalni, érte felelősséget vállalni azonban a legnagyobbaknak is csak a legihletettebb pillanataikban sikerült. Épp így egy emberiség elleni bűntett is felfoghatatlan a személy saját, szűk perspektívájából nézve. Ezért ma, itt, Vasváron, az egykori szögesdrót másik oldalán, először kisebb körben, kisebb közösségben emlékezünk.

Emléktábla a holokauszt áldozatainak

Térben a szűkebb pátriánk felé fordulunk, de időben messzebbre kell néznünk, hiszen a történet, amit ma felidézünk, nagyon régen kezdődött. Az első zsidók alighanem még a római hadakkal jelentek meg Vas megye területén. Vasváron a 13. századból már tudunk zsidó hitelezőről és temetőről is. Legközelebb a 18. század végén és a 19. század elején telepedtek le zsidó családok. 1815-től már temetőjük, 1862-től zsinagógájuk is volt. 1944-ben a vasvári zsidó hitközség 265 lelket számlált.

Ettől az évtől már szomorúak a számadatok. A városban és járásában élő 360 zsidó hitvallású honfitársunkat ez év tavaszán a vasvári gettóba hurcolták. Május 10-től június 20-ig innen szállították őket tovább a szombathelyi gettóba, ahonnan deportálták őket. A háború után 20-an tértek haza. Ezek a számok - a pozitív és a negatív előjelűek egyaránt - nemcsak a zsidó hitközséget gyarapították vagy fogyasztották. Vasvárhoz, Vas megyéhez és Magyarországhoz is ugyanúgy hozzáadtak, ugyanúgy elvettek tőle.

Emléktábla a holokauszt áldozatainak

Ma a közös veszteségünkre emlékezünk, mert emlékezni nemcsak kötelességünk, de az élet feltétele is. Hiszen emlékezet nélkül elveszne a múltunk, nélküle pedig nem lenne jelenünk és jövőnk sem. Az emlékezetben gyökerezik az öntudat, az önazonosság éppúgy, mint a közösségi identitás, a valahová tartozás és sok feldolgozásra váró tanulság is.

A Holokauszt magyarországi emlékévének épp ezért a legfontosabb feladata emlékezni, emlékeztetni, emléket állítani: művészettel, tudománnyal, gesztusokkal, beszélgetésekkel, tárgyakkal, de mindenekelőtt azzal, hogy számba vesszük a holokauszt minden egyes magyarországi áldozatát a legkisebb falutól a világvárosig. Hogy ne felejtsük el, hogy a holokausztnak nemcsak méretei és számai, de arcai is voltak.

Emléktábla a holokauszt áldozatainak

A közös nemzeti emlékezetünkhöz ma Vasvár ezzel az emléktáblával járul hozzá, ami a számok és a dátumok pontos, tényszerű rögzítése mellett felvállalja az emberi és erkölcsi parancsot is: Emlékezz!"

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép