Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emléktábla '56 lengyel-magyar kapcsolatainak
2015. október 21.

Ünnepélyesen felavatták szerdán az 1944-es varsói felkelés és az 1956-os magyar forradalom lengyel-magyar kapcsolatainak emléket állító táblát Budapesten, a VIII. kerületi Corvin közben.

A lengyel-magyar barátság két kevésbé ismert történelmi próbatételét megörökítő, kétnyelvű, fekete gránitból készült emléktáblát a Bethlen Gábor Alapítvány, Józsefváros önkormányzata és az Országos Lengyel Önkormányzat állíttatta. Az ünnepségen Sára Botond Attila, a VIII. kerület alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket, Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet üzenetét Michal Andrukonis követtanácsos olvasta fel. Felszólalt Wittner Mária 1956-os forradalmár, az avatóbeszédet pedig Szalai Attila volt varsói diplomata mondta. Fellépett Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekes és zeneszerző.

A tábla egyfelől arra emlékeztet, hogy 1944 nyarán a németekkel szövetségben lévő magyar alakulatok Varsó környékén nem voltak hajlandók szembeszállni a lengyel felkelőkkel. Titokban fegyverrel és élelemmel látták el őket, sebesültjeiket tábori kórházaikban ápolták, többen közülük pedig át is álltak a hazájukért harcoló lengyelek oldalára. Varsó környékén a lengyelek máig odaadóan gondozzák azoknak az elesett és a németek által "árulás" miatt kivégzett magyar katonák sírjait.

Másrészt a tábla felidézi, hogy 1956-ban Magyarországon tanuló lengyel egyetemisták is felhúzták a Nemzetőrség karszalagját. Mai ismeretek szerint tizenöt-húszan lehettek, akik a hívás ellenére nem mentek haza Lengyelországba, hanem beálltak a nemzetőrségbe, és együtt járőröztek a magyar felkelőkkel.

A tábla megörökíti azt a lengyel történelemben páratlan rokonszenvet és segítséget is, amelyet a lengyel társadalom a magyar forradalom alatt és után Magyarországnak nyújtott. A pénzadományokból több mint 21 millió zloty gyűlt össze, miközben az akkori átlagfizetés nem érte el az ezer zlotyt. Az ebből vásárolt élelmiszer, gyógyszer, kötszer, vérplazma és egyéb adomány értéke kétszerese volt annak, amit Magyarország 1956-ban a világ más népeitől együttesen kapott.

Húsznál több lengyel újságíró és tudósító is érkezett Budapestre, nekik volt köszönhető, hogy a lengyelek - a szovjet tömb országai közül egyedüliként - valósághű képet kaptak mindarról, ami Magyarországon történt.

Az emléktábla a leventepuskát szorongató '56-os pesti srác szobrához közeli házfalon kapott helyett. Az 1944-es varsói felkelésben hősi halált halt lengyel "kis felkelő" szobrának alakja látható rajta, mintegy párjaként a budapesti 56-os gyermekharcosénak. A pesti srác szobrának felállításához egyébként annak idején éppen a varsói gyerekfelkelő szobra adta az ötletet Pongrátz Gergelynek, a Corvin közi forradalmárok egykori parancsnokának.

A lengyel nagykövet üzenetében a két nép sorsközösségére helyezte a hangsúlyt, amely - mint írta - egyik titka az ezeréves, nehéz időkben is beigazolódó barátságnak. A kölcsönös rokonszenv és empátia, a két nép közötti barátság gyakran a politikai vezetők választásai ellenére is érvényesült. Az emléktábla nemcsak a közös történelem két rendkívül fontos eseményére utal, hanem egyben az emlékezet visszaállításának aktusa és jelképes köszönetnyilvánítás is hőseinknek - írta üzenetében a lengyel nagykövet.

(Forrás: gondola.hu/MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép