Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 22. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emlékművet avattak a nádasdiak hősi halottaik tiszteletére
2013. november 4.

Nádasdtól az első világháború 61, a második világháború 46, az 1956-os szabadságharc pedig 4 áldozatot követelt. Az ő tiszteletükre avatták fel a Nádasdi hősi halottak emlékművét szombaton a település új temetőjében. Az emlékműnél V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár is tiszteletét fejezte ki:

"Minden ember és minden nemzet életében felvirrad a nap, mikor meg kell érteni, hogy semmire és senkire nem számíthatunk e világon: egyedül vagyunk. Ez a pillanat, mikor minden ember - néha fogcsikorgatva, akarata ellenére - hős lesz - írta Márai Sándor.

Magyarország történelmének viharos évszázadai során sokszor virradt fel ilyen nap. Megrázó, sorsdöntő, embert próbáló napokban a 20. század is bővelkedett: a két világháború és 1956 sok honfitársunknak szánt hősi halált.

Amikor hőseinkről beszélgetünk, a hangunk tiszteletteljes és büszke. Emberi nagyságukról, emberfeletti bátorságukról szólva, talán meg is feledkezünk róla: ők is emberek voltak. Mielőtt katonák, hősök, vértanúk lettek, hozzánk hasonló, egyszerű, hétköznapi emberekként éltek. Reggel ugyanúgy morgolódva keltek, napközben keményen dolgoztak mezőn, gyárban, hivatalban, este ugyanúgy ölelték át feleségüket, ugyanúgy vették ölbe gyermeküket. Úgy gondolták, ez már mindig így marad: csöndesen élhetik munkás hétköznapijaikat, nevelhetik gyermekeiket, építhetik a házukat, láthatják felnőni unokáikat. De megszólította őket az idő.

Emlékművet avattak a nádasdiak hősi halottaik tiszteletére

Az idő, ami máskor észrevétlenül, csöndesen folyik, egyszerre hullámot vetett, elsodorta a hétköznapokat, a hétköznapi sorsokat, és hősöket követelt. Az egyszerű emberek életének díszletei megváltoztak, az otthon nyugalmát és biztonságát félelem és fenyegetettség váltotta fel. Sokan ekkor ismerték csak fel: nem születünk hősnek, legfeljebb azzá válunk, ha a hely és az idő úgy kívánja.

Akik ezt belátták, átélték, már nincsenek köztünk, hogy beszéljenek róla, mégis, évtizedek távlatából is szólnak hozzánk. Életükkel, halálukkal emlékeztetnek, hogy becsüljük meg nyugalmas hétköznapijainkat, szabadságunkat, boldogságunkat; és hogy halljuk meg mi is lelkiismeretünk szavát életünk sordöntő pillanataiban.

Emlékművet avattak a nádasdiak hősi halottaik tiszteletére

A nádasdiaknak mostantól egy kicsit könnyebb lesz meghallani, és észben tartani a hősi halottaik üzenetét, hiszen lesz egy hely, ahol elcsendesedhetnek, csak rájuk figyelhetnek, emlékezhetnek és tiszteleghetnek.

Az ókori rómaiak úgy tartották, életünk fonalát a sorsistennők, a Párkák fonják, mérik, és vágják el. A történelmi feljegyzésekből azt láthatjuk, hogy a nádasdiak 61 I. világháborús, 46 II. világháborús és 4 ’56-os áldozatának rövidre szabták és hirtelen vágták el a fonalát. Én azonban úgy gondolom, hogy a településen élők az emlékmű állításával felvették ezt a fonalat, és tovább szövik a hősi halottak történetét. Hiszen minden itt elmondott ima, minden itt elhangzó sóhaj, itt megszülető gondolat és elhatározás az ő életüknek is a folytatása lesz. Így a fonál sosem szakad el. Kívánom, hogy az emlékezés ne csak a múlthoz kösse Önöket, de a közösségüket is szője, fonja szorosabbra!"

Emlékművet avattak a nádasdiak hősi halottaik tiszteletére

Emlékművet avattak a nádasdiak hősi halottaik tiszteletére

(Forrás: vnemethzsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hölvényi György a Kölcsey Kör kecskeméti vendége
2018. szeptember 20.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép