Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden
2016. november 25.
A Gulág áldozatainak emlékművét avatta fel pénteken a dóm Keresztény szolidaritás emlékparkjában Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Kiss-Rigó László megyés püspök.

Ezzel a megemlékezéssel zárult az a kétnapos nemzetközi konferencia, amelyet a Lénárd Ödön Alapítvány és a püspökség rendezett a kényszermunka-táborokba hurcolt papok és lelkészek életéről.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

Az államtitkár az előadássorozat lezárásaként Bűn nélküli büntetés címmel a kommunista diktatúra természetéről és a szeretet erejéről szólt, amely ilyen gonosz rendszer ellen is képes csodákat tenni. Beszédében és a szoboravatón úgy fogalmazott: az ország minden tizenkettedik lakosát, 800 ezer honfitársunkat hurcolta el a rabszolgának ezer munkatáborba a Berlin felé nyomuló szovjet hadsereg a második világháború végén. Ha a marhavagonokat egymás mögé sorakoztatnánk, a szerelvény Debrecentől Székesfehérvárig érne, és még a Holdról is látni lehetne.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

– A rendszer cinizmusa a malenykij robot kifejezés, hiszen akik az utcán összefogdosták az embereket, tudták, hogy nem kis munkára viszik el - mondta. - Minden negyedik számára életfogytig tartott ez a megnyomorítás, de azoknak, akik hazakerültek, sem számított bele a munkával töltött éveikbe. Azok követtek el bűnt, akik a hatalmat gyakorolták. Az elhurcoltak nem voltak bűnösök, csak tehetősebb családból száraztak, vagy gyakorolták a vallásukat, papok, értelmiségiek voltak, vagy csak rosszkor sétáltak az utcán. A hatalmon lévők nem moszkvai parancsra lettek gazemberek, korábban is kaphatók voltak a bűnözésre. Nem volt bennük gátlás, igazságérzet, megértés, nem tiszteltek kultúrát, emberi méltóságot, csak a hatalmat akarták minél tovább megőrizni. Bűnöző szervezetet irányítottak bűnözők. A kommunisták, bárhol kerültek hatalomra, mindig diktatúra lett  a vége, a sajtószabadság, a szabad véleménynyilvánítás és egyházak elnyomásával. De pár kivétellel megdöntéssel zárult a diktatúrák története – tette hozzá Rétvári Bence.

Emlékművet avattak a Gulág áldozatainak emlékére Szegeden

A diktatúra következményeiről pedig azt mondta, a trauma után nehéz helyreállni. Önbizalomhiány és bizalmatlanság fakad belőle, pedig ez még a gazdaságra nézve is visszatartó hatást fejt ki. Hiszen akit elhallgattatnak, az fél dönteni. De a félelemnek és az árulásra építő rendszernek is bizonyítottan létezik ellenszere: az igazság és a szeretet.

delmagyar.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép