Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Emlékház is épülhet Nagy Szeder tiszteletére
2017. március 10.

Nagy Szeder István születésének 110. évfordulója alkalmából tartottak emlékkonferenciát Budapesten. A tanácskozáson Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azt szorgalmazta, hogy a bronz mellszobron kívül emlékházzal is tisztelegjen az utókor a kiskunhalasi politikus életműve és szellemisége előtt.

Emlékkonferenciát tartottak szerdán Budapesten Nagy Szeder István születésének 110. évfordulója alkalmából. Az építészmérnök tiszteletére rendezett eseményt a Lakitelek Népfőiskola és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) szervezte.

Lakitelek Népfőiskola vezetője szerint az alulról szerveződő, előbb a pártszervezésben alkalmazott, ma tudományos körökben is alig ismert „halasi norma” alapján megrendezett 1956-os kiskunhalasi választás – ahol háromnegyedes többséget kapott a kisgazdapárt, míg a kommunistáknak pár százalékkal kellett beérniük – bizonyítéka volt annak, hogyan gondolkodott az ország, de annak is, hogy a szovjet beavatkozás nélkül elindulhatott volna a demokratizálódás, ahogy azt is megmutatta: a nép nélkül nem lehet demokráciát csinálni. Az Országgyűlés alelnöke szorgalmazta, hogy a bronz mellszobron kívül Kiskunhalason létrehozandó emlékházzal is tisztelegjen az utókor Nagy Szeder István életműve és szellemisége előtt.

Bíró Zoltán, a RETÖRKI főigazgatója azt emelte ki, hogy Nagy Szeder István rendszere idegen a mai európai állapotoktól, megjegyezve, ideje volna a vidékre tekinteni, és átvenni az onnan érkező jó példákat.

M. Kiss Sándor történész, az intézet tudományos főigazgató-helyettese arra figyelmeztetett, az 1956-os forradalom leverése után a hatalom számára a legveszélyesebbek az ilyen, önállóan gondolkodó „kovászemberek” voltak, akik nem is kerülték el a megtorlást. Arra hívta fel a figyelmet: a kommunista hatalom onnantól számította „az ellenforradalom térhódítását”, amikor emberei kiszorultak az újonnan felállt demokratikus struktúrák irányító pozícióiból, Kádár János pedig maga is elismerte, szovjet katonai beavatkozás nélkül annak a veszélye fenyegetett, hogy a nép szavazással váltja le a proletárdiktatúrát.

Pajor Kálmán, a kiskunhalasi ’56-os Bizottság elnöke Nagy Szeder István halas múltját kutató helytörténeti munkáját hangsúlyozta. – Két hatalmas szerelme a helytörténeti kutatás és a közéleti demokrácia élete végéig kitöltötte, összeölelkezve uralta a lelkét. Annak, hogy e két óriási munka közül életében egyik sem termett számára hivatalos babérokat, csak szenvedést, köztudottan politikai okai voltak. A halasi nép a szívébe zárta, a hatalom kirekesztette – fogalmazott a Nagy Szeder-hagyatékot is őrző korábbi halasi alpolgármester.

baon.hu

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép