Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján
2015. augusztus 9.

Kétnapos fesztivált tartottak Beregszászban augusztus 7–8-án. A rendezvény fő célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a magyar nemzeti értékekre, emellett pedig láttassa és a fiatalokban is tudatosítsa hagyományaink őrzésének szükségességét.

A szervezők – a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Kárpátaljai Fejlesztési Társaság – színes programot állítottak össze, ahol a szellemi hasznosulás és a gyakorlati alkalmazás is összpontosult.

Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján

A fesztivál első napján, pénteken ökumenikus istentiszteletre hívogatott a helyi református templom harangja, mely alkalmat követően Hungarikumok címmel nyílt fotókiállítás a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán (II. RF KMF). A tárlatot V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg. A rendezvény állófogadással folytatódott.

A nap további részében konferenciát tartottak, ahol helyi és magyarországi előadók beszéltek a nemzeti értékekről, értéktárról, hungarikumainkról néprajzi, nyelvészeti és gazdasági szemszögből megközelítve a témát. Az előadók között volt Pappné Máté Erzsébet, a Hungarikum Főosztály Kommunikációs és Marketing Osztályának vezetője; Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke; Orosz Ildikó, a II. RF KMF elnöke; Hidi László, a Pro Agricultura Carpatika elnöke; Kész Barnabás történész; Kész Margit néprajzkutató; Dudics Katalin nyelvész, főiskolai tanár. A konferencia helyszínét a Rákóczi-főiskola biztosította, ahol az előadóterem színültig megtelt érdeklődőkkel.

Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján

A konferenciát követően a résztvevők megtekinthették a Zelei Miklós dokumentumregénye nyomán készült Zoltán újratemetve című darabot a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színészeinek előadásában.

A fesztivál második napján a kárpátaljai magyar termékek bemutatója köré csoportosultak a programok, ahol kézművesek és helyi gazdák állították ki portékájukat. A helyszín a beregszászi szabadtéri nagyszínpad volt. A szervezők olyan gazdákat és alkotókat hívtak meg, akik mindegyike valamilyen sajátos kárpátaljai értéket tud bemutatni. A pavilonok között így a beregi szőttes, a bodnárok termékei, a salánki hímes, a bőrdíszművesség és a kerámiakészítés, a korongozás került bemutatásra. A honfoglaló magyarok egykori harcmodorát élő történelemóra keretében mutatta be Kész Barnabás történész, akinek a vezetésével íjászkodhattak is a gyerekek. A magyar népmesék világába kalauzolta el a hallgatókat Kész Margit néprajzkutató és lánya, Réka a mesesátorban. A fesztiválon a Nagyberegi tájház is képviseltette magát. Itt hagyományos kézművesség és szövés várta az érdeklődőket.

Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján

A szervezők a gyermekek számára játékos feladatsorral készültek, mely által a legkisebbek is aktív résztvevői lehettek a programnak. A fesztiválra ellátogató gyerekek a regisztrációnál egy pontgyűjtő füzetet kaptak, s ha felkeresték az abban meghatározott sátrakat és kézműveskedtek, akkor minden helyszínen pecsétes igazolást kaptak a füzetbe, hogy teljesítették a feladatot. A nap végén sorsoláson választották ki a legszerencsésebbeket, akik értékes jutalomban részesültek, de a többiek is gazdagabbak lettek kisebb ajándékokkal.

A délután folyamán a színpadon helyi és anyaországi fellépők népzenei és néptáncos előadása szórakoztatta a közönséget. A fesztivált Szalonna és Bandájának koncertje zárta.

Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján

A kezdeményezés kiemelten fontos jelentőséggel bír. Nemzeti értékeink gyűjtése, népszerűsítése, megismertetése fontos identitásunk tudatosabbá tétele és megőrzése érdekében. Az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítésének egyik eszköze. A kézművesek megválogatásával a szervezők ténylegesen a helyi értékekre hívták fel a látogatók figyelmét. A nagy hőség talán sokakat elriasztott a rendezvénytől. A félnapos programot kevesen várták végig a negyven fokos melegben. Mindezek ellenére a kézművessátrakat folyamatos érdeklődés kísérte.

Gál Adél          

Először rendeztek Nemzeti Érték Fesztivált Kárpátalján

(Forrás: Kárpátalja.ma)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép