Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 12. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
''Előbb mennydörög, aztán villámlik'' – Für Lajosra emlékeztek
2014. november 26.

A tavaly 83 éves korában elhunyt Für Lajos történészre, politikusra, miniszterre, MDF-alapítóra emlékezett a Nemzeti Fórum Kölcsey Köre szerdán Budapesten.

Az emlékestet megnyitó beszédében Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője azt mondta: Für Lajos a rendszerváltozás meghatározó alakja volt, megtestesítette a 20. század népben-nemzetben, a Kárpát-medencei magyarságban gondolkodó történész-politikusát. Nagy magyar hazafi volt – tette hozzá.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke rendkívüli szónokként jellemezte Für Lajost, aki „előbb mennydörög, aztán villámlik”. Mint mondta: Für Lajos képes volt „közösséggé kovácsolni a közönséget” mondandójával, logikus okfejtéseivel. Történészi életművéről szólva hozzátette: kevés olyan rendszerváltó politikus van, akinek élete utolsó szakaszában ennyi, ilyen súlyú és alaposságú munkája jelenik meg.

„Ne beszélj hosszan, de azért mondjál is valamit” – idézte fel Lezsák Sándor Für Lajos hozzá is intézett szavait. Elmondta: a hetvenes években ismerte meg Für Lajos nevét Milyen nyelven beszélnek a székelyek? című tanulmányát elolvasva, amely szavai szerint talán egy egész nemzedéket emlékeztetett a felelősségére, kötelességére.

Film készülhet Für Lajosról

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke egy kisfilmet hozott a megemlékezésre Für Lajosnak 1989. október 23-án, a Bem-szobor előtt elmondott beszédéről. Mint mondta, ha sikerül, a jövő év elején elkészítik a korábbi honvédelmi miniszterről a filmet, mert ezzel „tartoznak neki”.

Balsai István alkotmánybíró, Für Lajos egykori minisztertársa kiemelte: Für Lajos négyéves honvédelmi miniszteri tevékenységével a néphadseregből „valódi magyar honvédséget” formált. Hozzátette: óriási munkát végzett azzal, hogy „a második világháborús veszteségeket gyújtó hangú beszédeivel a nemzet tudatába beleégette”.

A Polgárok Házában tartott megemlékezésen Bíró Zoltán, az MDF alapítója, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója azt mondta: jó volt, hogy Für Lajos politikus volt, jó volt, hogy politizálni lehetett vele, de jó volt, hogy visszatért a történettudományhoz. Igazán nagy műveket alkotott – hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, hogy a történészek és a politikusok is másként, jobban emlékeznek rá, mint ahogy jelenleg, és megszületik egy olyan mű, amely egész munkásságát feldolgozza.

MD

(Forrás: Magyar Nemzet/MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép