Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 23. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
''Előbb mennydörög, aztán villámlik'' – Für Lajosra emlékeztek
2014. november 26.

A tavaly 83 éves korában elhunyt Für Lajos történészre, politikusra, miniszterre, MDF-alapítóra emlékezett a Nemzeti Fórum Kölcsey Köre szerdán Budapesten.

Az emlékestet megnyitó beszédében Horváth Béla, a Kölcsey Kör vezetője azt mondta: Für Lajos a rendszerváltozás meghatározó alakja volt, megtestesítette a 20. század népben-nemzetben, a Kárpát-medencei magyarságban gondolkodó történész-politikusát. Nagy magyar hazafi volt – tette hozzá.

Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke rendkívüli szónokként jellemezte Für Lajost, aki „előbb mennydörög, aztán villámlik”. Mint mondta: Für Lajos képes volt „közösséggé kovácsolni a közönséget” mondandójával, logikus okfejtéseivel. Történészi életművéről szólva hozzátette: kevés olyan rendszerváltó politikus van, akinek élete utolsó szakaszában ennyi, ilyen súlyú és alaposságú munkája jelenik meg.

„Ne beszélj hosszan, de azért mondjál is valamit” – idézte fel Lezsák Sándor Für Lajos hozzá is intézett szavait. Elmondta: a hetvenes években ismerte meg Für Lajos nevét Milyen nyelven beszélnek a székelyek? című tanulmányát elolvasva, amely szavai szerint talán egy egész nemzedéket emlékeztetett a felelősségére, kötelességére.

Film készülhet Für Lajosról

Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke egy kisfilmet hozott a megemlékezésre Für Lajosnak 1989. október 23-án, a Bem-szobor előtt elmondott beszédéről. Mint mondta, ha sikerül, a jövő év elején elkészítik a korábbi honvédelmi miniszterről a filmet, mert ezzel „tartoznak neki”.

Balsai István alkotmánybíró, Für Lajos egykori minisztertársa kiemelte: Für Lajos négyéves honvédelmi miniszteri tevékenységével a néphadseregből „valódi magyar honvédséget” formált. Hozzátette: óriási munkát végzett azzal, hogy „a második világháborús veszteségeket gyújtó hangú beszédeivel a nemzet tudatába beleégette”.

A Polgárok Házában tartott megemlékezésen Bíró Zoltán, az MDF alapítója, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója azt mondta: jó volt, hogy Für Lajos politikus volt, jó volt, hogy politizálni lehetett vele, de jó volt, hogy visszatért a történettudományhoz. Igazán nagy műveket alkotott – hangsúlyozta. Reményét fejezte ki, hogy a történészek és a politikusok is másként, jobban emlékeznek rá, mint ahogy jelenleg, és megszületik egy olyan mű, amely egész munkásságát feldolgozza.

MD

(Forrás: Magyar Nemzet/MTI)

Kapcsolódó fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép