Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 9. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Élő történelem
2015. június 8.

Nomád törzsek nyilai, első és második világháborús fegyverek, egyenruhák kavalkádja, a „Czinege-korszak” katonai járművei, MiG−29-es szimulátor – óriási érdeklődés kísérte a június 5-7- között a második Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter volt.

Háborús jelenetekkel zsúfolt, háromnapos „történelemórát” tartottak június első hétvégéjén a Csemő melletti Tamás tanya több mint negyvenhektáros csataterén. Magyarország ezeréves hadtörténelmét elevenítették fel a hagyományőrzők. A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, a hősök napja és a magyar honvédelem napja tiszteletére meghirdetett, military gyereknappal egybekötött rendezvényen több mint tízezren fordultak meg.

Élő történelem

Kovács Imre kiskun kapitány, a találkozó főszervezője elmondta: megpróbáltak szakítani a megszokott, feszes katonai hagyományokkal, céljuk volt közelebb hozni a civilekhez ezt a sokszor titokzatos, olykor túlmisztifikált vagy akár félelmet keltő világot. Szerették volna elérni, hogy a rendezvény látogatói szórakozva nyerjenek bepillantást az eddig nem ismert kulisszatitkokba, hogy közelebb kerüljenek a haza védelmének értékeihez, megismerjék azokat a haditechnikai eszközöket, amelyek részesei voltak a történelmünknek. Európa nyugati felén és a tengerentúlon már több évtizede szerveznek hasonló fesztiválokat. Hazánkban is népszerűek a hagyományőrző találkozók, egyre többen gyűjtenek régi fegyvereket, egyenruhákat. Azt tapasztalhatjuk, hogy a társadalomban felerősödött a „military szellem”, ami a közelmúlt és a jelen hadserege iránti érdeklődésben is megnyilvánul. Elég csak kimenni egy ócskapiacra, három-négy asztalon biztosan árulnak valamilyen katonai felszerelést. A fiatalok előszeretettel viselnek terepszínű öltözetet, a kanálgép, a kulacs és a csajka pedig az idősebbeket emlékezteti a seregben lehúzott hónapokra.

Élő történelem

Sokan azonban nemcsak nézelődni jöttek ki a fesztiválra, de a jelenleg szolgálatot teljesítő katonák életére is kíváncsiak voltak. Őket Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, valamint a szervezet debreceni és kecskeméti irodájának a munkatársai tájékoztatták a szerződéses katonákkal szemben támasztott követelményekről és az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálat feltételeiről. Az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái egy lesállásból indított támadást mutattak be, a Légierő Zenekar Szolnok pedig látványos gyepshow-val szórakoztatta a közönséget.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai egy MiG-21-essel lepték meg a fesztivál vendégeit. Simon Róbert Sándor, az egyesület elnöke elmondta: ezt a 6115-ös oldalszámú vadászgépet tizenöt évvel ezelőtt vonták ki a rendszerből. A tavaly repülőkatasztrófában elhunyt Komócsin Zoltán tulajdonában volt, felújításával barátjuk emléke előtt is tisztelegtek. Ünnepélyes felavatására meghívták „Komó” édesanyját, Marika nénit is.

Galambos Sándor

Élő történelem

Fotó: a szerző felvételei

(Forrás: Honvédelem.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép