Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 23. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Élő történelem
2015. június 8.

Nomád törzsek nyilai, első és második világháborús fegyverek, egyenruhák kavalkádja, a „Czinege-korszak” katonai járművei, MiG−29-es szimulátor – óriási érdeklődés kísérte a június 5-7- között a második Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter volt.

Háborús jelenetekkel zsúfolt, háromnapos „történelemórát” tartottak június első hétvégéjén a Csemő melletti Tamás tanya több mint negyvenhektáros csataterén. Magyarország ezeréves hadtörténelmét elevenítették fel a hagyományőrzők. A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, a hősök napja és a magyar honvédelem napja tiszteletére meghirdetett, military gyereknappal egybekötött rendezvényen több mint tízezren fordultak meg.

Élő történelem

Kovács Imre kiskun kapitány, a találkozó főszervezője elmondta: megpróbáltak szakítani a megszokott, feszes katonai hagyományokkal, céljuk volt közelebb hozni a civilekhez ezt a sokszor titokzatos, olykor túlmisztifikált vagy akár félelmet keltő világot. Szerették volna elérni, hogy a rendezvény látogatói szórakozva nyerjenek bepillantást az eddig nem ismert kulisszatitkokba, hogy közelebb kerüljenek a haza védelmének értékeihez, megismerjék azokat a haditechnikai eszközöket, amelyek részesei voltak a történelmünknek. Európa nyugati felén és a tengerentúlon már több évtizede szerveznek hasonló fesztiválokat. Hazánkban is népszerűek a hagyományőrző találkozók, egyre többen gyűjtenek régi fegyvereket, egyenruhákat. Azt tapasztalhatjuk, hogy a társadalomban felerősödött a „military szellem”, ami a közelmúlt és a jelen hadserege iránti érdeklődésben is megnyilvánul. Elég csak kimenni egy ócskapiacra, három-négy asztalon biztosan árulnak valamilyen katonai felszerelést. A fiatalok előszeretettel viselnek terepszínű öltözetet, a kanálgép, a kulacs és a csajka pedig az idősebbeket emlékezteti a seregben lehúzott hónapokra.

Élő történelem

Sokan azonban nemcsak nézelődni jöttek ki a fesztiválra, de a jelenleg szolgálatot teljesítő katonák életére is kíváncsiak voltak. Őket Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, valamint a szervezet debreceni és kecskeméti irodájának a munkatársai tájékoztatták a szerződéses katonákkal szemben támasztott követelményekről és az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálat feltételeiről. Az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái egy lesállásból indított támadást mutattak be, a Légierő Zenekar Szolnok pedig látványos gyepshow-val szórakoztatta a közönséget.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai egy MiG-21-essel lepték meg a fesztivál vendégeit. Simon Róbert Sándor, az egyesület elnöke elmondta: ezt a 6115-ös oldalszámú vadászgépet tizenöt évvel ezelőtt vonták ki a rendszerből. A tavaly repülőkatasztrófában elhunyt Komócsin Zoltán tulajdonában volt, felújításával barátjuk emléke előtt is tisztelegtek. Ünnepélyes felavatására meghívták „Komó” édesanyját, Marika nénit is.

Galambos Sándor

Élő történelem

Fotó: a szerző felvételei

(Forrás: Honvédelem.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép