Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Együttműködési megállapodás a Coop Zrt.-vel
2015. október 28.

Háromoldalú környezetügyi partnerségi megállapodást írt alá a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a CO-OP Hungary Zrt., valamint a Környezetbarát Termékek Nonprofit Kft. Budapesten, a megállapodással környezetbarát mintaprojektet indítottak az ökocímkével rendelkező termékek népszerűsítésére.

Az ökocímkés körbe olyan termékek kerülhetnek be, amelyeknek az előállítása más termékekkel összevetve anyag- és energiatakarékos, veszélyes anyagot nem, vagy csak csekély mértékben tartalmaznak. Továbbá egész életciklusuk során kevésbé hatnak károsan a környezetre, az emberek egészségére - mondta az FM környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára.

Együttműködési megállapodás a Coop Zrt.-vel

A képen a jelenlévők balról jobbra:
Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója
Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára
Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója
(Fotó: okocimke.hu)

V. Németh Zsolt hozzátette: reményei szerint a megállapodás aláírásával Magyarországon nagyobb figyelem irányul majd a környezetbarát termékekre.

Hozzátette, ezek az áruk láthatóbbá válnak azzal, hogy a mintaprojekt részese az ország egyik legnagyobb kereskedelmi hálózata, a CO-OP.

V. Németh Zsolt úgy vélte: a most elindított környezetbarát mintaprogram alkalmas lesz következtetések levonására, a tapasztalatok összegzésére, leszűrésére a tekintetben, hogy miként lehet terjeszteni ezt a modellt a kereskedelem egész területén. Miként alakítható ki a környezetbarát kereskedelem modellje. Így közelebb lehet kerülni egy fenntarthatóbb világhoz, ami igen aktuális a párizsi klímacsúcs előtt - mutatott rá.

Barta Géza, a Környezetbarát Termék Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy a fogyasztók manapság egyre inkább keresik a környezetbarát termékeket és szolgáltatásokat. Annak érdekében pedig, hogy az emberek megtalálják ezeket az árukat és szolgáltatásokat, segítenek a különféle ökocímkék az árukon; például a nemzeti "Környezetbarát Termék" védjegy és az uniós EU Ecolabel.

Hozzátette: a gyártók ugyanis már szembesültek azzal, hogy nem elég csupán jó terméket előállítani, hanem arra is szükség van, hogy igazolják: környezetbarát a termékük. Így egyre inkább törekszenek rá, hogy az általuk előállított termék megfeleljen a fogyasztói elvárásnak és a fenntarthatóság jelét viselje magán. Ebben a folyamatban fontos láncszem a kereskedelem, amely tájékoztatja a fogyasztókat, hogy milyen áru megvásárlása számukra a legkedvezőbb.

Ezt szolgálja a most aláírt megállapodás is, amelynek kertében elindult a 14 hónapig tartó környezetbarát mintaprogram. A program ideje alatt szeretnének létrehozni egy olyan kereskedelmi feltételrendszert, amelynek alapján környezetbaráttá lehet minősíteni az üzleteket. Ennek érdekében megvizsgálják a kereskedelem működési mechanizmusait, például mit igényelnek a vevők, milyen árukat keresnek.

Csepeli Lajos, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke arról beszélt, hogy a coop üzletlánc 3 ezer üzletet működtet, és gyakorlatilag ott van az ország minden településén. Ezekben a boltokban naponta 1,5 millió embert szolgálnak ki. A Coop gazdasági csoport mindig kiemelten kezelte a társadalmi szerepvállalást, ezért is csatlakozott a szóban forgó projekthez, mivel a klímaváltozással összefüggő kérdések Magyarországon is előtérbe kerültek.

Utalt arra is: a coop saját működésében is fontosnak tartja a környezetbarát megoldások alkalmazását. Példaként hozta a led-világítás széles körű alkalmazását, valamint a hűtőgépek által termelt hő újrahasznosítását a környezeti terhelés csökkentése érdekében.

Kérdésre elhangzott: a mintaprogram magvalósítása lényegében nem kerül pénzbe a résztvevőknek. V. Németh Zsolt pedig elmondta: a zöldgazdaság fejlesztésének ügye a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz (NFM) tartozik, de tudomása szerint az energiahatékonyság növelésének finanszírozására jelentős összegek állnak rendelkezésre. Hozzátette: eddig az országban 18-an regisztráltak uniós ökocímke védjegyet használatához, 884 termékkel; míg belföldi "Környezetbarát Termék" védjegyet 17 regisztrált használja, 323 termékre.

Forrás: (MTI/V.NémethZsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép