Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Drónok és robotok a mezőgazdaságban
2015. május 13.

Modern eszközöket – többek között merev szárnyú drónokat, robotfűnyírókat és mezőgazdasági robotokat – felvonultató mezőgazdasági szakmai napot tartottak pénteken Szombathely határában.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének rendezvényét V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár nyitotta meg:

Drónok és robotok a mezőgazdaságban

„Sokszor hajlamosak vagyunk világunk különböző szegmenseire – a gazdaságra, a tudományra, a társadalomra, a politikára – egymás ellenfeleiként tekinteni. Ütköztetjük céljaikat, szembeállítjuk érdekeiket. De fontos meglátni, hogy ezek a területek leginkább egymást segítve, egymást kiegészítve tudják kényelmesebbé, biztonságosabbá és jobbá tenni az életünket, s jövőnket. Ezt mutatja be a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének mai rendezvénye is, melynek fókuszában egy igazán izgalmas kollaboráció áll: a tudomány és a mezőgazdaság összefogása; szűkebben a drónok, robotok és a növényvédelem együttműködése.

A mai bemutatóknak különleges hangsúlyt és apropót ad, hogy az ENSZ közgyűlése 2015-öt „Egészséges talajok az egészséges életért” jelmondattal a Talajok Nemzetközi Évének nyilvánította, méghozzá azzal a céllal, hogy tudatosítsa mindenkiben a talajok emberi életben betöltött kivételes szerepét. A magyar vidék embere jó barátja, jó ismerője a talajnak, a földnek, de ahogy változnak az idők, a magyar gazdáknak is jól jön a tudomány segítsége a gazdálkodásban. Egy gazda sikerét az jelenti, ha bőséges és jó minőségű termést takaríthat be. Ehhez pedig tudnia kell, hogy hol és mikor kell beavatkoznia; hogy mivel és hogyan tehet jót. Elég csak az első két kérdést megvizsgálnunk, máris meglátjuk, miért van ma már létjogosultsága „az űrtechnikának a vasvilla mellett”.

Minden gyakorló gazda tudja, hogy földjének termőképessége, alkalmassága a különböző kultúrák igényének függvényében heterogén; hogy a táblán, a parcellán belüli térrészek más-más potenciállal rendelkeznek talajképződési, korábbi területhasználati / gazdálkodási / kezelési / vízháztartási / domborzati / klimatikus okok miatt. A jó gazda tudja, hogy a földjének mely részén gyengébb a talaj víztartó képessége, hogy hol silányabb a termőképesség, hogy hová szükséges trágyát hordani, hogy hol milyen agrotechnikával lehet a leghatékonyabb eredményt elérni.

A 80-as évek iparszerű mezőgazdasága keserű tanulsággal szolgált arról, mi történik, ha ezt a generációs térinformatikai tudást figyelmen kívül hagyjuk. Abban az időszakban a magas termésátlagokat csak rengeteg üzemanyag és műtrágya felhasználásával tudták elérni. A felesleges műtrágya a természeti környezet állapotát veszélyeztette, a táblákról lemosódó vegyszerek az élővizet szennyezték, a rovarölő szerek pusztították a beporzást végző rovarokat és az őshonos faunát, a gyomirtó szerek pedig a flórát szegényítették, s ezáltal a terület megújuló képességét veszélyeztették. A szocialista nagyüzem azért volt veszélyes és pazarló, mert nem tudta figyelembe venni a hatalmas táblákon belüli különbségeket és igényeket, s így a szükségesnél sokkal több vegyszert alkalmazott, ráadásul sokszor rossz helyen.

Mostanra azonban lehetségessé vált a termőhely gazdálkodási alkalmasságának folyamatos nyomon követése precíziós mezőgazdasági eszközökkel és módszerekkel: a termőhelyhez alkalmazkodó, térben változó technológia használatával; és az összes elérhető információ összegyűjtésével és elemzésével, beleértve a hagyományos ökológiai tudást, az évszázados gazdálkodási hagyományokat is. Távérzékelési módszerek támogatásával felmérhető, feltérképezhető a termőhely térbeli heterogenitása, és a ma rendelkezésre álló műholdas navigációs eszközök segítségével a szükséges beavatkozás – legyen szó tápanyagpótlásról vagy növényvédelemről – sebészi pontossággal tervezhető, irányítható. Ma már kisméretű, könnyen szállítható, távirányítású robotrepülők, azaz drónok segítenek minket GPS navigációs berendezéssel és infrakamerával felszerelve; sorvezető GPS és szabályozás-technikai rendszerekkel tudjuk a termőhely feltérképezett adottságaihoz igazítani az agrotechnikai kezelést.

Drónok és robotok a mezőgazdaságban

A jó gazdának azonban nemcsak azzal kell tisztában lennie, hogy hogy hol kell beavatkozni, de azt is tudnia kell, hogy mikor érdemes. Ebben segítettek régen a kalendáriumok a nevezetes napokkal és a hagyományos időjárási megfigyelésekkel. Hosszú ideig nyújtott segítséget, hogy tudták: az álatok kihajtásának a téli szállásról a legelőre Szent György napján jön el az ideje; vagy, hogy a hideg május elseje szűkös termést jelent, míg a meleg, bőségeset ígér. Mostanra azonban a klímaváltozás miatt nemcsak a hőmérsékleti rekordok dőlnek meg sorra, de a szélsőséges időjárási jelenségek száma is megszaporodott, ezért az évszázadokig stabil jóslatok már nem mindig megbízhatóak. De a precíziós mezőgazdaság eszköztára ebben is segítséget nyújt a gazdáknak automata meteorológiai állomások formájában.

A mai bemutatón szép számmal vannak jelen a precíziós mezőgazdáságot segítő drónok, s robotok; a képzett, hozzáértő szakértők; és a gondos gazdák is. E három „csapat” összefogása számomra garanciát jelent az egészséges, kiváló minőségű élelmiszerek előállítására, a természeti környezet megőrzésére és a fenntartható gazdálkodásra. Érdeklődéssel várom, hogy az előttünk álló bemutatók igazolják is mindezt.”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép