Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Drávaszögi és Szlavóniai magyar értékek felmérése
2014. október 3.

Befejeződött a magyar értékek felmérésének első szakasza a horvátországi magyarok körében, ahol 21 településen, mintegy 50 egyetemista és oktató vett részt az egy hétig tartó munkában – közölte Lábadi Károly nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, a kutatás vezetője az MTI-vel a Lakiteleki Népfőiskolán.

A horvátországi magyarság lélekszáma az utóbbi 10 évben 25 százalékkal csökkent, ma már mintegy 14 ezer fő – mondta a professzor, hozzátéve, hogy a vizsgált településeken a magyar lakosság mintegy kétharmada él többé-kevésbé homogén nyelvi környezetben vagy szórványban.

Lábadi Károly szerint nagy előnye a felmérést végző Drávaszögi-Szlavóniai Kollégiumnak, hogy nemcsak az anyaországból vettek részt rajta, hanem a külhoni felsőoktatási intézmények hallgatói és tanárai is bekapcsolódtak a munkába. A Felvidékről és a Kárpátaljáról is érkeztek egyetemi hallgatók a tanáraikkal.

Lábadi Károly reményét fejezte ki, hogy nemcsak a tudomány szempontjából lehet majd fontos következtetéseket levonni a felmérések alapján összeállítandó anyagból, hanem a nemzetpolitika ügyében is lesznek olyan fejezetek, amelyeket kormányzati szinten is lehet hasznosítani.

Drávaszögi és Szlavóniai magyar értékek felmérése

Lábadi Károly

Tájékoztatása szerint a kutatás három nagy területre terjedt ki: kik azok akik őrzik az értékeket, magukról az értékekről folyt gyűjtés, harmadsorban pedig az ott élők jövőképre voltak kíváncsiak. Az adatközlők ebben is csodálatosan együttműködtek – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor a kezdeményezője, a Lakiteleki Népfőiskola a felelőse a határon túli magyarok lakta területein folyó értékfelmérő munkának.

Az Országgyűlés alelnöke a kollégium munkájával kapcsolatban kiemelte: 21 települést látogattak meg, 478 kitöltött kérdőívet hoztak magukkal és rengeteg olyan élményt, amit most nehéz megfogalmazni.

Vannak segédeszközök; fotók, hangfelvételek, filmet, valamint dokumentációs anyagot, könyvet, füzetet, újságot, röplapot is hoztak magukkal a felmérésbe részt vevők – fűzte hozzá.

Lezsák Sándor elmondta, hogy a Drávaszögi-Szlavóniai Kollégium felmérő munkájának következő állomása tavasszal lesz, amikor az elvégzett felméréseket összegzése és feldolgozása alapján a második helyszíni felmérést elvégzik.

Annak a metodikája, annak a technikai része, hogy mit kell még alaposabban megnézni, mire kell rákérdezni, mit elemezni, milyen dokumentumokat még elkészíteni azt a következő hetekben kell eldönteni a csoportoknak – utalt a feldolgozás menetére.

Ilyen, a külhoni magyarság közötti felmérésre eddig még nem volt példa – tette hozzá a Lakiteleki Népfőiskola alapítója.

Lezsák Sándor hangsúlyozta, hogy a hungarikumokról szóló törvény keretében megjelenik a Drávaszögi-Szlavóniai értéktár, amit a diákok munkája alapján tudnak majd feltölteni.

Az Országgyűlés elnöke kitért arra, hogy a Drávaszögben elvégzett munkával párhuzamosan indul a kárpátaljai, a Csángó területek kutatómunkájával foglalkozó kollégium, valamint indul a Mura-menti, valamint 2-3 erdélyi kollégium szervezése is.

Lezsák Sándor szólt arról, hogy a kutatómunka a Lakiteleki Népfőiskola vezetésével, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Miniszterelnökség anyagi és erkölcsi támogatásával folyik.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép