Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. január 24. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Dr. Nagy István: A magyar agráriumról

„– Agrárminisztérium lett a Földművelésügyi Minisztériumból. Mit jelent tartalmilag a névváltozás?

– Visszakerült a tárca portfóliójába a vidékfejlesztés, így minden ezzel kapcsolatos ügy ismét egy hatáskörben van. Eddig is államtitkári szinten volt, de számos más feladattal párosult a környezetügy, amiért mostantól újra önálló államtitkárság felel. Ezzel azt üzenjük, hogy az Agrárminisztérium zöld tárca, hiszen a vidéki élet fenntarthatóságának alapvető feltétele a víz, a föld és a levegő minőségének megóvása a jövő számára. Egyensúlyt akarunk teremteni az ember, a táj és a gazdasági verseny kényszerei között. Emellett világossá szeretnénk tenni mindenki számára, hogy a mezőgazdaság stratégiai ágazat. Azt a merész célt tűztük ki magunk elé, hogy Magyarország alkalmassá váljon húszmillió ember élelmezésére. 2050-re kilencmilliárdan leszünk a Földön, 71 százalékkal több élelmiszerre, sőt már tíz év múlva negyven százalékkal több fehérjére, húsra lesz szükség, miközben a klímaváltozás miatt harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre. Nagy kihívások előtt állunk, és ezekre nincs önálló agrárválasz, ezért nyitottá kell tenni az ágazatot, hogy befogadhassa és integrálhassa a legkorszerűbb társadalomtudományi, műszaki, biológiai, informatikai ismereteket.

– Melyek a magyar agrárium erősségei, illetve gyengeségei?

– Az elmúlt nyolc évben a mezőgazdaság kibocsátása 52 százalékkal nőtt. Ez óriási eredmény, ami nem mellékesen az Európai Unió 27 tagországa között dobogós helyezést ér. Ezért elsősorban a magyar gazdatársadalmat illeti köszönet, büszkék lehetnek erre a teljesítményre. Amíg azonban az Európai Unióban egy hektáron átlagosan 2630 euró értékű terméket állítanak elő, addig Magyarországon ez az érték csupán 1574 euró, vagyis az uniós átlag 59,8 százaléka. Ez komoly lemaradás, ezért a legfontosabb célkitűzés a hatékonyság növelése.”

(Részlet: Ágoston Balázs, Nagy István agrárminiszterrel készített interjújából, mely teljes terjedelmében megtalálható: www.demokrata.hu)

DR. NAGY ISTVÁN agrárminiszter. 1967. október 6-án született Újfehértón. Nős, két gyermeke van. Tanulmányok: Pannon Agrártudományi Egyetem, Mosonmagyaróvár, agrármérnök (1987-1992), Budapesti Műszaki Egyetem Természet- és Társadalomtudományi Kar, mérnök-tanár (1994-1996), Nyugat-Magyarországi Egyetem, Ujhelyi Imre Állattudományi doktori iskola, PHD fokozat (2007). Munkahelyek: Vám és Pénzügyőrség, Hegyeshalom, zászlós (1992). Veres Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola, mérnök–tanár (1993-1994). Pannon Agrártudományi egyetem, egyetemi tanszéki mérnök (1994-1995), egyetemi tanársegéd (1995-1998), egyetemi adjunktus (1998-2000). Cserháti Sándor Kollégium, igazgató (2000-2006). Nyugat-Magyarországi Egyetem, címzetes egyetemi docens (2008-).  Mosonmagyaróvár város Önkormányzata alpolgármester (2006-2010), polgármester (2010-). Győr-Moson-Sopron megye 4. sz. választókerület, országgyűlési képviselő (2010-). A Földművelési Minisztérium Parlamenti Államtitkára, miniszter-helyettes (2014-2018). Az Állatorvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára (2018-). Agrár- és Vidékfejlesztési miniszter (2018-). (Forrás: www.kormany.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Hungarikumok Klubja a Parlamentben
2019. január 23.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére

Beküldési határidő: 2019. január 20.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép