Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Domonkos László: Héjjas Ivánról

„Iván még 1918-ban, harmincadik évének betöltése előtt ismerkedik meg a Kecskemét-szerte csodált szépséggel, Papp Sárikával – 1920-ban már jegyben járnak.

Ekkor tesz egy, a maga nemében döbbenetes, de rá igen-igen jellemző kijelentést, ami fogadalom is egyben: ameddig a Magyarországról elszakított területek vissza nem térnek a hazához, nem házasodik meg – nem akarja, hogy a család ügyes-bajos dolgai-gondjai elvonják őt legfőbb törekvésétől, attól, hogy minden erejét legnagyobb céljára: az elrabolt magyar országrészek visszaszerzésére fordíthassa… Hosszú jegyesség lett a dologból, »de Sári néni kitartott mellette, a Papp család is belenyugodott, két lányuk volt, nagyon úri famíliának számítottak, de belenyugodtak… na, az én apám biztosan nem nyugodott volna bele…« Húsz évig nem házasodtak össze, míg végül 1938 novemberében, nem sokkal a Felvidék déli sávját visszajuttató, 2-ai első bécsi döntés után a kecskeméti lutheránus templomban Hetessy nagytiszteletű úr esketi össze a már nem is olyan ifjú párt. Kató néni elbeszélése szerint »nagy konspiráció volt, titokban, de persze mindenki mindent tudott – mire beértünk a templomba, már ott toporgott két újságíró…« A polgári esküvőt is igyekeztek titokban tartani, »Iván bácsi nagyon nem szerette, ha nagy nyüzsgés volt, a nyilvánosságot mindig kerülte… Pedig az egész élete nagy nyüzsgés volt…«”

(Részlet Domonkos László: A Héjjas-nyárfák árnyékában című könyvéből, mely megjelent a Kairosz Kiadó gondozásában 2018-ban.)

DOMONKOS LÁSZLÓ író, újságíró, televíziós szerkesztő. Szegeden született 1951. szeptember 11-én. Apai nagyszülei a trianoni diktátum következményeként menekültek el Bácskából. Tanulmányait szülővárosában végezte, a szegedi egyetemen 1976-ban szerzett magyar-angol szakos bölcsészdiplomát. Még ebben az évben újságíró lett, tizenkét évig a Délmagyarország kulturális rovatánál dolgozott kritikusként, később a Délvilág főmunkatársa lett. 1992 elején Csoóri Sándor hívására került Budapestre, a Magyarok Világszövetségének lapjához. 1994-2009 között a Duna Televízió szerkesztője, több sikeres dokumentumfilm alkotója. 1990 tavaszától jelennek meg könyvei, elsősorban történeti esszéket, a közelmúlt históriai fehér foltjait feldolgozó dokumentumprózát ír, de válogatott publicisztikáinak már két gyűjteményét is kiadták. Rendszeresen publikál a Magyar Hírlapban, a Magyar Időkben, továbbá a Hitel és a délvidéki Aracs című folyóiratokban. A Trianoni Szemle folyóirat szerkesztőbizottságának tagja, a lapszámok egyik állandó publicistája. A Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) külsős munkatársa. Kutatásai a magyar média történeti szempontú elemzésére, illetve a határon túli politikai szervezetek történetének feltárására irányulnak. Díj: 2013. június 27-én "európai szellemiségű, egyben a régi magyar értékeket felmutató munkásságáért" megkapta a Magyar Páneurópa Unió Báró Eötvös József Sajtódíját.

(Forrás: wikipedia.hu, www.retorki.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép