Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Dokumentumok az Írószövetség 1986-os közgyűléséről
2016. április 27.

Bemutatták A másik Magyarország hangja - Dokumentumok az Írószövetség 1986-os közgyűléséről című kötetet Budapesten.

N. Pál József irodalomtörténész, a kötet lektora elmondta: az írók Magyarország politikájában évszázadok óta meghatározó szerepet játszanak, ezért a hatalom odafigyelt rájuk.

Dokumentumok az Írószövetség 1986-os közgyűléséről

Budapest, 1986. november 30. Szavaznak a Magyar Írók Szövetsége közgyűlésének résztvevői a Vigadó dísztermében. (MTI Fotó: Cser István)

A Magyar Írószövetség - amelynek 1989 előtti elnevezése Magyar Írók Szövetsége volt - különösen jelentős szerepet játszott a közéletben az 1956-os forradalom előtti időszakban, majd a rendszerváltáshoz vezető 1980-as években.

Már az 1981-es közgyűlésen megindult a küzdelem a szövetség autonómiájáért, valamint azért, hogy végre nyílt vita induljon a nemzet sorskérdéseiről. Az 1986-os írószövetségi közgyűlésen folytatódott "a hazugság falának áttörése" - fűzte hozzá a szakember.

Kiss Gy. Csaba, az Antológia Kiadónál megjelent mű szerkesztője a kötet előszavában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy a rendszerváltás előtörténetének feldolgozásakor sokan megfeledkeznek az írószövetség szerepéről, pedig az nem hagyható figyelmen kívül.

Az írószövetség az 1956-os forradalom leverése után csak 1959-ben kezdhette újra működését a pártállam szigorú ellenőrzése és felügyelete mellett. Az 1980-as években azonban valóságos autonómiát vívott ki magának. Akkoriban az egyetlen legális társadalmi szervezet volt az országban, amely fórumain biztosította a véleményszabadságot, beleértve az ellenzéki nézetek szabad kifejtését is. Az írószövetség így válhatott a demokratikus átalakulás műhelyévé, és ez a közösségi emlékezetben méltó helyet biztosít számára - fejtette ki a kötetben Kiss Gy. Csaba.

A több mint 400 oldalas kiadvány tartalmazza az MSZMP illetékes szerveinek az 1986-os írószövetségi közgyűlés előkészítésével összefüggő egyes dokumentumait, jelentéseit, a kétnapos közgyűlés teljes jegyzőkönyvét több mint 250 oldalon, majd a retorziókkal, kilépésekkel kapcsolatos iratokat, végül válogatást ad az írószövetség új elnöksége első néhány ülésének jegyzőkönyveiből, illetve a közgyűléssel kapcsolatos sajtópolémiákból.

A közgyűlésen az írók közül felszólalt többek között Csurka István, Csoóri Sándor, Eörsi István, Fekete Gyula, Kiss Gy. Csaba, Sánta Ferenc, a hatalom oldaláról pedig Berecz János, az MSZMP Központi Bizottságának titkára és Köpeczi Béla művelődési miniszter.

A több mint 600 tagot számláló szövetségből az új elnökség megválasztása után különböző megfontolásokból 27-en léptek ki, ám az állampárt szándékai ellenére nem sikerült alternatív írószövetséget létrehozni, és nem sokkal később a kilépők közül Szabó Magda és Nemeskürty István kérte visszavételét.

(Forrás: Hirado.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép