Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 18. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Diplomaosztó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán
2015. július 3.

Megalakulásának első évfordulóját ünnepelte diplomaosztó ünnepségével az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara a székesfehérvári Vörösmarty Színházban pénteken.

A rendezvényt Dr. Györök György dékán nyitotta meg ünnepi beszédével, majd az Óbudai Egyetem rektora, Dr. Fodor János professzor mondott köszöntőt, végül a kormányzat részéről V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára szólt a diplomázókhoz:

Diplomaosztó az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

„Az életben az ember elkötelezi magát, és ezzel saját portréját rajzolja – mondta Jean-Paul Sartre. Ez a portré az életünk folyamán egyre változik: tapasztalataink, gyarapodó tudásunk és emberi kapcsolataink nyomán egyes vonások megkeményednek rajta, mások elhalványulnak, változik az arcél, a tekintet. Ezért érdemes időről időre vetni egy pillantást a saját magunk és a mások portréjára – különösen az olyan nagy jelentőségű, mérföldkőnek számító pillanatokban, mint amikor kézbe vesszük a diplománkat.

Örömteli és megtisztelő, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara diplomaátadó ünnepségén számos ilyen portrét ismerhetek meg, és hasonlíthatok össze. Láthatom, milyen portrét rajzoltak magunknak a tanulás évei alatt a ma diplomázó földmérő- és földrendezők, igazgatásszervezők; s láthatom, milyen portrét alakítottak ki maguknak a munka évei során a 40-50 éve végzett öregdiákok.

Jó látni rajtuk a közös vonásokat: a jövőbe néző tekintetet; a tudás adta magabiztosságot, a szakma iránti tiszteletet, az eltökéltséget, a közösségből merített derűt és bizakodást. Olyan vonások ezek, amelyekre nagy szükség van a szakma, a munkaerőpiac és az ország gazdaságának arcképcsarnokában – legyen szó akár a közigazgatás, a jogalkotás, a jogalkalmazás területéről vagy épp a természet-, környezet- és földvédelem vagy a gazdasági beruházások földmérési feladatainál.

Sartre szerint az elköteleződéseink tesznek minket olyanná, amilyenné leszünk. Gondolata nyomán, eltűnődtem, milyen sok elköteleződés, életet meghatározó döntés áll azok mögött, akik ma átveszik oklevelüket, és milyen sok áll még előttük. Elköteleződés volt a középiskola, majd az érettségi tárgyak megválasztása, az egyetem, a szak, a szakirány kiválasztása. És elköteleződést jelentett minden könyvtárban töltött délután, tanulásra fordított este, gyakorlati helyen eltöltött nap is. Kíváncsi lennék, hogy az elmúlt évek során ki, mikor köteleződött el véglegesen választott hivatása mellett.

Bizonyára vannak, akik családi példák, érdeklődésük alapján már egészen fiatalon döntöttek. Mások az egyetemi jelentkezési lap kitöltésekor. Megint mások talán egy tanár inspirációja, egy-egy tárgy érdekessége kapcsán, vagy a gyakorlat élményei után határoztak. S minden bizonnyal vannak olyanok is, akik most, szakmai pályájuk kezdőpontján sem döntöttek még véglegesen. Úgy gondolom, mindegyik rendjén van, hiszen bárhol is tartsanak az elkötelezősükben, ha a megkezdik pályájukat, mindennap újra és újra igent kell majd mondaniuk a választott hivatásukra, tovább rajzolva ezzel emberi és szakmai portréjukat. Mert bizony a földmérő-földrendező és az igazgatásszervezői hivatásnak is ugyanúgy megvannak a maga nehézségei, buktató és kihívásai, mint a szépségei és örömei.

Biztos vagyok benne, hogy alma materük minden erőforrással felruházta Önöket, amire csak szükségük lehet a folyamatos elköteleződéshez: elméleti felkészültséggel, mesterségbeli tudással, példaképekkel, kitartással, céltudatossággal, alázattal – legalábbis az arcukról ma ez sugárzik.

Az író szerint: Mindnyájunknak annyi portréja van, ahány ismerőse. Ha tetszik, ha nem: képünk kirajzolódik embertársaink tudatában. Jogunk van egyet magunknak is odatennünk ezek mellé. A személyes benyomásaim és az elhangzott köszöntők-beszámolók nyomán bennem csupa impozáns portré rajzolódott ki, csak azt kívánhatom, hogy sajátjukat látva legyenek Önök is elégedettek ma, az oklevél átvételekor, és később is, mindvégig munkájuk során!”

(Forrás: V. Németh Zsolt.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép