Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Díjesővel ért véget a filmszemle Lakiteleken
2015. szeptember 24.

Átadták tegnap a XV. Lakiteleki Filmszemle díjait. Az Édes Erdély, itt voltunk és a Szenesek című alkotás kapta az első díjat – jövőre Morellre emlékeznek.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület által tizenötödik alkalommal megrendezett Lakiteleki Filmszemlének, amelyet Gaál István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, fényképész, operatőr emlékezetére szerveztek meg, a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont.

A versenyre krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint a híradó-tudósítás az internetre kategóriákban lehetett nevezni.

A felhívásra a Kárpát-medencéből hetvenegy alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába huszonhat alkotás jutott. A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt, a zsűri tagjai mások mellett Alexa Ká­roly irodalomtörténész; Apáti Miklós Kölcsey-díjas költő, író, újságíró; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, lapunk munkatársa, Dippold Pál író, M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, Tóth Erzsébet költő, író és Zsigmond Attila rendező, operatőr volt.

Díjesővel ért véget a filmszemle Lakiteleken

A szemlén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott díjat az Édes Erdély, itt voltunk című alkotás kapta megosztva, amelynek rendezője Csibi László. Ugyanezt az elismerést vehette át Vargyasi Levente és Kinda István filmje, a Szenesek című alkotás, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját is elnyerte. A Petőfi Népe különdíját és a Bolyai Filmműhely különdíját az Édes Erdély, itt voltunk kapta meg. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját A szendiszűcs, Boros Ferenc és Horváth Zoltán filmje nyerte el.

A Kairosz Kiadó különdíját és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum különdíját A vers ereje – Kádár félelme című alkotás kapta, Agócs Sándor és Balogh László műve. Az Országgyűlés elnökének különdíját, az Echo Televízió különdíját és a Magyar Hírlap különdíját a Szeptember katonája, Zajti Balázs filmje nyerte. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. különdíját A csíksomlyói Salvator-kápolna kapta. (Rendező: Daczó Dénes.) A Honvédelmi Minisztérium különdíját Az ötödik ajtónak ítélték, amelynek rendezője Nyilas Orsolya. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját az Eszterlánc rendezője, Keresztes Dóra vehette át. A Földművelésügyi Minisztérium különdíját Szabados Tamás filmje az Az Őrség kincsei: Lápok kapta. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját az Olyan nem volt senkinek a világon című alkotás főszereplője, Kordás József nyerte el. A Heti Válasz különdíját A madármentő pusztadoktor főszereplője, Déri János vehette át. A Lakiteleki Népfőiskola műhelydíját a Bolyai Filmműhely kapta. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap különdíját, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját a Szondi legendája kapta, amelynek rendezője Bárány Krisztián.

A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját Zsolnai Ákos filmjének, a Kicsi Klájd és a nagyvilág 1-2.-nek ítélték. A Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium különdíját A rajzoló nyerte el, Orosz István rendezése. A tiszakécskei Dél-alföldi ’56-os Vitézi Rend, a Béke és Barátság Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Baráti Kör Nyugdíjas Klub által javasolt különdíjat A Székely Nemzeti Tanács tíz évéért Kádár Melinda vehette át. A nap filmje az Édes Erdély, itt voltunk című alkotás lett.

A díjakat Sára Sándor, Lezsák Sándor és a zsűri tagjai adták át. Lezsák Sándor bejelentette, hogy a következő, XVI. Lakiteleki Filmszemlét Morell Mihály festő, szobrász, filmvágó emlékezetére rendezik.

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép