Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 22. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján
2015. február 3.

Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni - hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a nemzet művészét 85. születésnapján.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a nemzet művésze és Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező.

„Zrínyi kezéből vette ki a kardot, s Kosztolányi selyemsálát csavarta a nyakára" - idézte a miniszter Szakolczay Lajos irodalomtörténész Csoóri Sándorról írt szavait, majd az ünnepelthez fordulva kiemelte: „nagyobb szükségünk van nekünk, mint neked arra, hogy megünnepeljünk téged". Csoóri Sándor mindig segített ráismerni a bajra, a szépre, a reményre - mondta Balog Zoltán, aki bevallotta, hogy a költő egyik verse kamaszként rá is óriási hatással volt. Lesz még generáció, amely kiállását és alkotását azon az életművön fogja lemérni, amelyet Csoóri Sándorék alkottak - méltatta az ünnepeltet Balog Zoltán.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtti időszakban nemcsak Csoóri Sándor költészetét, hanem prózai írásait, társadalmi, politikai szerepléseit is óriási érdeklődés övezte. „Csoóri Sándorral együtt valljuk, hogy az anyanyelven írt irodalomra, költészetre elementáris szükség van" - fűzte hozzá. A főigazgató elmondása szerint a költő, író életműve a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából digitálisan is olvasható, és a születésnap alkalmából a múzeum a www.pimmedia.hu honlapon most közzétette Csoóri Sándor 1982-es chicagói szerzői estjének felvételét is.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója szerint az elképesztő dinamika és az elégikus szemlélődés egyaránt jellemzi Csoóri Sándor életművét, amit talán a 20. század történelmi megrázkódtatásai magyaráznak. A költő maga is „sarkcsillag" lett a számára meghatározó értékek képviseletével, "a pártállam idején egyszemélyes szabadcsapatként működött és adott reményt a nemzetnek". „Hogy minden csalódás ellenére még mindig él bennünk egy jobb kor és egy ismét emelkedő nemzet reménye, azt neked köszönhetjük" - fordult az ünnepelthez Gróh Gáspár.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökeként köszöntötte a szervezet örökös tagját, hangsúlyozva, hogy a nagy költők soha nem csak a saját korukéi: „Csoóriban is Balassitól Illyésig számos nagy előd ott lázad". „Sokunk számára példakép, de nem olyan, aki önálló legendájába falazódik, hanem a cselekvő szellem eleven megtestesülése" - szólt a költőről Szentmártoni János, Sára Sándor filmrendező pedig egy sétabottal ajándékozta meg egykori alkotótársát.

Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

Fotók: Máthé Zoltán/MTI

(Forrás: Kormány.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép