Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. szeptember 19. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Csipke és paprika az elitben
2014. február 2.

A halasi csipke, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai hímzés és pingálás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Csipke és paprika az elitben

– Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt, és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet csütörtöki ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban. Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a számítástechnikai adathordozók helyreállításával foglalkozó Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.

Csipke és paprika az elitben

Csipkevarró asszonyok

– Természetesen örülünk, hogy ezzel az elismeréssel tovább öregbíthetjük a városunk védjegyéül is szolgáló iparművészeti kincs hírnevét – mondta el Kiliti Zsuzsanna, a halasi Csipkeház igazgatója. Az idén 112 éves halasi csipke egyébként már 2003-ban – ötödikként –, tagja lett a Hungaricum Clubnak, amit négy világhírű magyar vállalat, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapított. Mint megtudtuk: az elitklubnak csak olyan tagjai lehettek, melyek 100 évnél idősebb múlttal bírtak és külföldön is ismertek, elismertek voltak.

Báli vendég volt a csipke

A hungarikumok közé beválasztott halasi csipke készítésének titkaival megismerkedhetett a szombat esti fővárosi Széchenyi-bál közönsége is. A táncos összejövetelt a hungarikumok jegyében hirdették meg. A bál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első újkori Széchenyi-bált a Gellért Szállodában, idén 26., történelmi távlatait tekintve 96. alkalommal várták a vendégeket. A báli bevételből ezúttal a Ments Életet Alapítvány támogatják a szervezők.

– Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy hungarikummá válhassanak városunk talán legismertebb értékei – számolt be a hosszú időt és alapos munkát igénylő pályázati előkészületekről Horváthné Csortán Krisztina, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk: a paprikás kácsi is indult a címért, de a kalács végül nem került a hungarikumok közé. Az újdonsült hungarikumok nagyközönség előtti bemutatkozását a júliusban kezdődő, 20. Duna Menti Folklórfesztivál idejére tervezik.

Csipke és paprika az elitben

A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat összesen hat elemmel bővítették: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Látogatás a XX. Félegyházi Libafesztiválon
2018. szeptember 8.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör Kecskeméten: Migrációs és menekültpolitika Európában

Kecskemét, Kocsis Pál Szakközépiskola
2018. szeptember 20. 18.00

Meghívó a RETÖRKI két új kötetének bemutatójára

Budapest, Polgárok Háza
2018. szeptember 3. 17.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép