Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Csipke és paprika az elitben
2014. február 2.

A halasi csipke, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai hímzés és pingálás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Csipke és paprika az elitben

– Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt, és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet csütörtöki ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban. Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a számítástechnikai adathordozók helyreállításával foglalkozó Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.

Csipke és paprika az elitben

Csipkevarró asszonyok

– Természetesen örülünk, hogy ezzel az elismeréssel tovább öregbíthetjük a városunk védjegyéül is szolgáló iparművészeti kincs hírnevét – mondta el Kiliti Zsuzsanna, a halasi Csipkeház igazgatója. Az idén 112 éves halasi csipke egyébként már 2003-ban – ötödikként –, tagja lett a Hungaricum Clubnak, amit négy világhírű magyar vállalat, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapított. Mint megtudtuk: az elitklubnak csak olyan tagjai lehettek, melyek 100 évnél idősebb múlttal bírtak és külföldön is ismertek, elismertek voltak.

Báli vendég volt a csipke

A hungarikumok közé beválasztott halasi csipke készítésének titkaival megismerkedhetett a szombat esti fővárosi Széchenyi-bál közönsége is. A táncos összejövetelt a hungarikumok jegyében hirdették meg. A bál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első újkori Széchenyi-bált a Gellért Szállodában, idén 26., történelmi távlatait tekintve 96. alkalommal várták a vendégeket. A báli bevételből ezúttal a Ments Életet Alapítvány támogatják a szervezők.

– Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy hungarikummá válhassanak városunk talán legismertebb értékei – számolt be a hosszú időt és alapos munkát igénylő pályázati előkészületekről Horváthné Csortán Krisztina, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk: a paprikás kácsi is indult a címért, de a kalács végül nem került a hungarikumok közé. Az újdonsült hungarikumok nagyközönség előtti bemutatkozását a júliusban kezdődő, 20. Duna Menti Folklórfesztivál idejére tervezik.

Csipke és paprika az elitben

A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat összesen hat elemmel bővítették: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép