Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Csík János: A zene népművelő szerepéről

„– Mennyire érzi úgy a zenekar, hogy egy népnevelő, népművelő szerepet tölt be azzal, hogy becsábítja koncertjeire a könnyűzenei előadók dalainak feldolgozásával azokat a fiatalokat, akik a Quimbyt, vagy a Kispál és a Borzot szeretik, mégis most meg fognak hallgatni sok-sok népdalt, s meg is fognak kedvelni ezek közül néhányat?

– Ez egy majdnem tíz éve tartó folyamat, ekkor voltunk egy Kispál és a Borz koncerten vendégzenekar, ahol megdöbbentettük a 2500-3000 fős közönséget. Azonban nagyon szerették ezt, s így kinyílt egy kapu. Egy idő után kérdezgették, mi ez, mondjuk, hogy kalotaszegi legényes tánc. Később ezek a fiatalok csapatostul jöttek a koncertre, s megvették a lemezeket. Ők mesélték, hogy először mindig továbbléptették a CD-t a népdaloknál, aztán egy idő után meghallgatták, most pedig ott tart a dolog, hogy már bekiabálják: a kalocsai katonadalokat játsszátok!

Ezek az emberek már nem kapcsolják ki a rádiót, fordulnak más irányba az utcán, amikor népdalt hallanak, nyitottabbá váltak. Ezért szoktam sokszor elmondani koncerteken: büszkék vagyunk arra, hogy magyarok vagyunk. Míg az utóbbi 150-200 évben a népzenegyűjtők német nyelvterületeken 4-5 ezer népdalt tudtak összegyűjteni, addig az egész magyar nyelvterületen 250 ezret! Hihetetlenül gazdag a kultúránk!

Zenénkkel nevelhetjük a fiatalokat arra a kultúrigényességre, ami nemcsak a zenét jelenti, hanem azt, hogy mit eszik, milyen ruhát vesz fel, milyen könyvet olvas, elmegy-e egy kiállításra, vagy egy irodalmi estre. A Kossuth-díj átadása után kérdezték, hogy mi a fontos. Ez is az.”

(Forrás: szegedma.hu)

 

Csík János Kossuth-díjas zenész, a Csík zenekar alapító tagja, prímása, énekese. Kecskeméten született 1964. december 30-án. Első zenekarát, a Garabót még középiskolás korában alapította. Ugyanebben az időszakban a Kecskemét Táncegyüttesben táncolt. 1987-ben, sorkatonai szolgálata letöltése után a Békés Banda zenésze lett. Művészeti munkáját kulturális intézményekben, a békéscsabai Balassi Táncegyüttesnél, a jászberényi Jászság Táncegyüttesnél, a budapesti Honvéd Művészegyüttesnél és a szolnoki Tisza Táncegyüttesnél végezte főállású zenészként. 1988-ban alapította meg saját együttesét, a Csík zenekart. A népzene és a könnyű műfajok ötvözetével új műfajt teremtettek. Előadóművészi munkája mellett a nyíregyházi Tanárképző Főiskolán végzett ének-zene-népzene szakon. Több városban is tanított alapfokú művészeti iskolákban, Kalocsán, Örkényben. 2010-ben a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Alapfokú Művészeti Iskolában megalapította a népzenei tanszakot, ahol azóta is tanít. Kitüntetései, elismerései: Népművészet Ifjú Mestere (1991, Csík Zenekar); Kiváló Művészeti Együttes (1992, Csík Zenekar); Fonogram-díj (2007, Csík Zenekar); Kodály Zoltán-díj (2009, Csík Zenekar); Magyar Örökség díj (2009, Csík Zenekar); Prima Primissima díj (2010, Csík Zenekar); Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje (2010, Csík János); Budapestért-díj (2012, Csík Zenekar); Kossuth-díj (2013, a Csík Zenekar tagjai).

(Forrás: wikipedia.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép