Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Csendes zarándoklat a halottakért
2014. július 21.

Az első világháború hősei előtt tisztelegve járta végig választókörzete településeit és helyezett el koszorút az emlékhelyeken Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. Csendes zarándoklata három napig tartott, Bócsán, az utoljára meglátogatott falu kis temetőjében találkoztunk vele.

Aprócska koszorú az emlékműhöz támasztva, a frissen gyomlált virágok között mécses pislákol. Bócsán ez jelzi csupán, hogy az Országgyűlés alelnöke ott járt és fejet hajtott az első világháború hőseinek emléke előtt. Lezsák Sándor sorra járta a választókörzetéhez tartozó Bács-Kiskun megyei településeket – összesen huszonnégyet –, hogy mécsest gyújtson és imádkozzon, köszönetet mondjon a katonáknak, akik az életüket adták, és akiknek volt elég bátorságuk ahhoz, hogy olykor a túlerővel is szembenézzenek.

Csendes zarándoklata három napig tartott, mi Bócsa kis temetőjében találkoztunk vele. Ez az alig 1800 lelket számláló település volt az utolsó, amelyet Lezsák Sándor a „nagy háború” kitörésének századik évfordulóján meglátogatott. Az emlékmű egyik oldalán az első, a másik oldalon a második világháború elesett katonáinak neve olvasható. Hosszú a névsor.

Csendes zarándoklat a halottakért

Lezsák Sándor a bócsai mementónál. „Az utódoknak fontos emlékezniük a hősökre”
(Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Azt hinné az ember, hogy egy ekkora falunak nem lehet ilyen sok katona áldozata. Mégis, hatvanöt nevet számoltam meg” – mondta az Országgyűlés alelnöke. Hozzátette, minden ilyen kicsi településen meghalt a lakosság egy része, életerős emberek vesztek oda. „Ezért döntöttem úgy, hogy mindenhová elmegyek. Az egykori katonák rokonai, leszármazottai élnek körülöttünk, rájuk gondolok, amikor hozok egy szál virágot vagy meggyújtok egy mécsest” – magyarázta.

Az alelnök szerint a temetőkben, az emlékhelyeken óhatatlanul előtörnek a családi emlékek, legendák is, hiszen minden család megszenvedte a háborúkat. Megjegyezte, „zarándoklatán” csupa tiszta és gondozott emlékhelyeket látott, ez szerinte azt jelzi, az utódoknak fontos emlékezniük a hősökre. Majd Széchenyi Istvánt idézte, aki szerint amilyen a temető, olyan a település is. Lezsák Sándor a későbbiekben szeretne egy képes kiadványt összeállítani ezen települések világháborús emlékhelyeiből. Így folytatta: „tudjuk, iszonyú fegyverek, technikák gyilkoltak az első világháborúban, akárcsak a másodikban. Nem tudjuk, milyen fegyverekkel gyilkolnak majd a harmadik világháborúban, de azt igen, a negyedikben csak bunkós botok és kövek lesznek”.

(Forrás: Magyar Hírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép