Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szabolcs Attila
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. február 24. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Callmeyer Ferenc: A lakiteleki Szent István kápolnáról

„Az ajánlás elsősorban a helynek szól a lakiteleki Népfőiskolának. A kihívásnak, mert ennek a kápolnának elsősorban a magyarsághoz kell szólnia, az istenhívők egységes nyelvén, a Keresztre Feszített emberiség megváltó hitében. A kápolna „beugró” meditációs hely, igazi ökumenikus szentély, ahol a lélek kiszakadva a napi gondok hatásaiból magára tud maradni, s a tisztító elmélkedésre tud találni.

Kápolnát kívántam tervezni, nem katedrálist. A katedrálist a lélek belsejében kell majd felépíteni az Istenre találás köveiből. (…)

Az alaprajz hármas tagolása a háromnak vallásos és misztikus számerejére utal, az oldalhajók a zavartalan meditáció bővületei. Magasra húzott külső tömeg a környezet felkiáltó jele, a kiugró, oltalmat nyújtó tető az invitálás szimbóluma, s a harang-(ok) felfüggesztésének is lehetősége.

A kis kápolna alapkőletétele 1996 őszén, ünnepélyes körülmények között történt. Alig volt elhihető, hogy Szt. István és Boldog Gizella házasságkötésének ezredik évfordulóján már állani fog. A Lakiteleki Népfőiskolai Alapítvány igazgatójának szervező készsége, az építő akarat, az együtt működők egy cél irányába fordulása csodát szült, a kápolna alig háromhavi munka után készen állott az 1997. augusztus tizenhatodiki felszentelésre.

A kápolnát vályogból építettük fel. Szokatlan anyag a templom építészetben. Kiváló viszont egy küldetés teljesítésében: felületén a kéz munkája ugyanúgy leolvasható, mint a kőkatedrálisokén. A tapasztva falazásban ott az ember, a mindenkori Kőmíves Kelemen, a hófehér meszelt felületen különös tektonika, fény és árnyék játéka nappal és éjszaka a porból levés misztériumát sejteti.”

(Részlet: Callmeyer Ferenc, a Szent István kápolna tervezője és építésze írásából, mely megtalálható a www.lakitelekiplebania.hu internetes oldalon.)

 

Callmeyer Ferenc: A lakiteleki Szent István kápolnáról

CALLMEYER FERENC
DLA okleveles építészmérnök

1928-ban született Miskolcon. A helyi Fráter György minorita Főgimnáziumban érettségizett, majd 1951-ben a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán diplomázott. A MEZŐTERV-nél mint tervezőépítész helyezkedett el, majd az IPARTERV-nél volt osztályvezető (1955-63). A londoni Sheppard Robinson and Partversnél építész (1963-65). A TTI-ben 1965-90 dolgozott, majd 1990-ben megalakította a Callmeyer és Tsa. Építészirodát. 1951-től meghívott előadó és gyakorlatvezető az Építész-karon. 1984-től az angol nyelvű tagozaton címzetes egyetemi tanár. Az Építészmérnöki Kar Habilitációs Bizottságának tagja (1990-től). A Magyar Építőművész Szövetség (MÉSZ) alapító tagja (1952-), a Magyar Építész Kamara első elnöke, a Szépmíves Társaság tagja, a „Mi Otthonunk" folyóirat szerkesztőbizottsági elnöke. Szakkönyvek és folyóiratok őrzik írásait. Építészeti, terület- és városrendezési munkássága számos helyen megtalálható. Nevéhez fűződik a többi között az „1956. október 25-ei Véres Csütörtök" Kossuth téri, a forradalom első emlékművének megalkotása és a Lakitelek Népfőiskolán található Szent István Kápolna is. Díjak: Ybl-díj (1956; 1993.), Aranydiploma (2001), Csonka-Érem, Schulek-Érem, Prima-díj (2008.), Gyémántdiploma (2011), Az Év Lakóháza-díj, az Építészeti Nívódíj, MMA Építőművészeti Tagozat díja (2014).

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Atilla fia, Csaba királyfi könyvbemutató Csongrádon
2018. február 17.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Parma Fidei - Hit Pajzsa díj átadása

Szent Margit Gimnázium
Budapest, XI. Villányi út 5-7.
2018. február 24. 11.00 óra

Kárpát-medencei Értékfeltáró Filmklub: Drávaszög és Szlavónia Kollégium

Agyagosszergény
2018. február 2. 18.30 óra

A vidéki Magyarország értékmegtartó képessége

Agyagosszergény
2018. január 26. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép