Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték
2015. április 3.

Kiss Gy. Csaba, József Attila-díjas irodalom- és művelődéstörténészt, 70. születésnapja alkalmából köszöntötték, 2015. április 2-án Budapesten, a Magyar Írószövetség és a Nap Kiadó szervezésében.

Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték

Az ünnep alkalmával bemutatták Kiss Gy. Csaba új kötetét, mely a Budapest-Zágráb: oda-vissza címet viseli. A Magyar Írószövetség Klubtermében elhangzott köszöntőkből idézünk.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében kiemelte: „Kiss Gy. Csabát nem kell bemutatni. Csak hálával tartozik neki a Magyar Írószövetség, melynek ő az egyik iránytűje. Bátor és lényeglátó jelleme már a legendás ’86-os közgyűlésen is megmutatkozott, nem beszélve egyéb közügyekben vállalt feladatairól. Volt, amikor elnökségi tagként, jelenleg a külügyi csoport vezetőjeként, számos bölcs tanácsot, nemzetközi kapcsolatot köszönhetünk neki. Ő koordinálja szervezetünk dokumentumtárának, a RETÖRKI munkatársi által történő feldolgozását is. (…)

Németh Lászlóval vallja, hogy szemünket ne folyton Párizsra vagy Berlinre, Brüsszelre vessük, mert amíg nem ismerjük eléggé közelről közvetlen szomszédjainkat, azok kultúráját, mindazt, ami összeköt velük, és ami megkülönböztet tőlünk, addig saját magunkat se tudjuk igazán meghatározni és elhelyezni a XXI. század Európájában. Arra ösztönöz, hogy ne a sebeinket nyalogassuk, hanem lépjük meg azokat a közös lépéseket együtt, amelyek előbbre visznek.”

Lezsák Sándor költő, író, az Országgyűlés alelnöke történelmi időutazásra hívta a jelenlévőket. Ajándékul Kiss Gy. Csaba számára az 1945. április 2-án megjelent újságok gyűjteményét hozta, melyből címszavakat, részleteket olvasott fel, idézve a kort, s napot mikor az ünnepelt született.

Beszédében emlékeztetett: „Kedves Csaba! Születésed napján az akkori történések, ma történelem. A te életutad – és ezt irodalomtörténészek, történészek értékelik, kell, hogy értékeljék – több olyan újjászületést tartalmaz, amely aztán a történelmet is próbálta alakítani, formálni.

A jó Isten engem ahhoz segített, hogy annak a politikai aranycsapatnak lehettem kisinasa, munkása, szolgálója, amelyik a többi között az 1979-es Fiatal Írók Találkozóját szervezte, melynek egyik szereplője, megszólalója voltál, és itt ül Bíró Zoltán is, aki ezt a háttérben segítette. Aztán a Bethlen Gábor Alapítvány titkárságán dolgozhattunk együtt, Nagy Gáspárral, Bakos Istvánnal. Ezt követte a politikai aranycsapatnak nevezhető MDF alapítók, a Lakiteleki Sátor találkozó szervezői, akik közül immár hárman ülünk itt, Csoóri Sándor betegágyából küldi üdvözletét. Nehéz megfogalmazni ezt, de egyre több gyászbeszédet kell elmondani, egyre több megrendüléssel vett hírt kell az embernek feldolgoznia önmagában. Ilyenkor nagyon jó érzés, amikor egy születésnapon vagyunk együtt. Mert az ünnepeltet is éltette az Isten, és bennünket is éltetett eddig.”

Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték

Bíró Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója így kezdte köszöntőjét: „Körülbelül 50 éve ismerjük egymást, és ez az 50 év talán feljogosít engem arra, hogy egy apró kritikát mondjak e könyv címlapjához. Ez a könyv: Budapest-Zágráb: oda-vissza, talán valahogy úgy kellett volna írni, hogy Varsó-Zágráb: Oda-vissza és néhány pillanat Budapesten.

Amióta vissza tudok emlékezni Kiss Gy. Csabára, az jellemezte, hogy utazott. Mindig úton volt, hol Varsóban, hol Prágában, Pozsonyban, Zágrábban. Most kivételesen itthon tartózkodik. 70. születésnapja van és gondolom nagyon örül annak, hogy átmenetileg Magyarországon van.”

Ezek az utak komoly dolgok voltak – emelte ki az irodalomtörténész, hiszen egy olyan misszió kerekedett ebből a sok utazásból, mely egy Kelet- és közép-európai kép megrajzolásához vezetett és az idők során egy misszióról szólt Lengyelországban, Csehországban, Horvátországban és másutt. Ez a maga módján, a maga jellegében és Csaba műveltségével, nyelvi képességeivel hazánk érdekeit szolgálta.”

Az ünnepségen Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján méltatta és köszöntötte továbbá Zsile Gábor költő, műfordító; Kovács István költő, író, történész; Sebestyén Ilona a Nap Kiadó igazgatója és Gróh Gáspár irodalom- és művelődéstörténész. A Budapest-Zágráb: oda-vissza kötetet bemutatta: B. Lukács György történész. Közreműködött: Oberfrank Pál színművész és Péterváry Ádám zongoraművész.

B. R.

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép