Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bővítenék a limes világörökségi helyszínét
2017. január 10.

A limes világörökségi helyszín bővítéséről tartanak nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban tíz ország szakértőinek részvételével kedden és szerdán.

A Római Birodalom határai világörökségi helyszín bővítése - Pannonia provincia világörökségi nevezése címmel Visy Zsolt miniszteri biztos kezdeményezésére rendezik meg a munkakonferenciát nemzetközi és magyar örökségvédelmi szakemberek részvételével - közölte a Miniszterelnökség kedden.

A Miniszterelnökség meghívására érkezett szakértők célja, hogy az UNESCO ajánlásának megfelelően egyeztessék a limes (a Duna mentén húzódó egykori római hadiút) nyomvonala és a környezetében található katonai objektumok (római katonai táborok, erődítmények, katonai települések, őrtornyok és más, a határvédelemhez tartozó emlékek) által érintett európai országok nevezési stratégiáját.

A zártkörű rendezvényen a résztvevők áttekintik és harmonizálják az egyes országok pályázatait, véglegesítik a Római Birodalom határairól készített tematikus tanulmányt, és megtárgyalják azt a dokumentumot, amely a három kontinensen áthúzódó, tizennyolc országra kiterjedő, csaknem 6000 kilométer hosszú limes kiemelkedő, egyetemes értékeit meghatározza.

Az örökségvédelmi tanácskozás a tervek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy 2018 januárjában a magyar kormány világörökségi címre terjessze fel a Római Birodalom több mint 400 kilométer hosszú magyarországi szakaszának emlékeit a szlovákiai, valamint az osztrák-délnémet limes-szakasszal közösen - írta a Miniszterelnökség.

A www.vilagorokseg.hu honlap ismertetője szerint a Római Birodalom szárazföldi (limes) és folyóparti (ripa) katonai létesítményei egységes építészeti sajátosságaik révén kiemelkedő történeti és tudományos értékkel rendelkeznek.

A limes első elemeként 1987-ben a Hadrianus-fal (Egyesült Királyság) vált UNESCO világörökségi helyszínné. 2000-ben született szakmai javaslat arról, hogy a világörökségi egyezmény érintett részes államai a skóciai világörökségi helyszín egyfajta kiterjesztéseként a Római Birodalom teljes limesének világörökséggé nyilvánítása érdekében terjesszék fel a limesnek az országuk területére eső szakaszát, az így Frontiers of the Roman Empire (A Római Birodalom határai) megnevezéssel kialakuló nemzetközi sorozathelyszín részeként.

Az Európai Régész Szövetség 2002-es thesszaloniki konferenciáján elfogadták az érintett részes államok közös összefogásával megvalósítandó nemzetközi sorozathelyszín létrehozásának gondolatát. 2005-ben Németországban az egykori Germania Superior és Raetia provinciák együttesen 550 kilométeres limesszakasza, majd 2008-ban a mintegy 40 kilométer hosszú Antoninus-fal (Egyesült Királyság) is a Világörökség részévé vált.

A Római Birodalom teljes pannóniai határszakasza a Duna mentén húzódó folyami határ (Ripa Pannonica) Klosterneuburgtól (Citium) Zimonyig (Taurunum). A Ripa Pannonica magyarországi szakasza 415 kilométer hosszúságban húzódik Rajkától Sátorhelyig; a várományos világörökségi helyszín 124 részhelyszínt tartalmaz.

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép