Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Biokultúra és egészségtudatos táplálkozás
2014. január 9.

Egy ökogazda és egy egyetemi tanár tartott érdekfeszítő előadást biogazdálkodásról, termőföldről valamint a táplálkozás és az egészség összefüggéseinek tudományos alapjairól a Lakitelek Népfőiskolán.

Nemes Mátyás, fülöpjakabi ökogazda tartott előadást a lakiteleki Népfőiskolán a biogazdálkodásról, a termőföldről, a talajbiológiáról, a helyi kisközösségek termelésének jelentőségéről, a fenntartható berendezkedésről és az ember helyes szerepéről a természetben.

Biokultúra és egészségtudatos táplálkozás

Mindnyájunknak közös célunk a saját életünk jobbá tétele. De, mit tehetünk ennek érdekében? - tette fel a kérdést a résztvevőknek az előadó.

Dönteni kell! Dönteni, hogy mikor, és mit együnk egészségünk megőrzése érdekében. A döntéshez azonban információ és kellő ismeret szükséges.

Kellő ismeret egy életszerű termesztési módról, egy ökotudatos életforma pozitív hatásairól, a föld éltető erejéről. Tudni kell a természetben zajló ősi rendről. Arról, amely az elmúlt évszázadok paraszt-kertjeiben a gazdálkodás alapelvei voltak (komposzt, szerves trágya, természetes növényvédelem), arról, amelyet az erdők élő kultúrájában ma is láthatunk.

Biokultúra és egészségtudatos táplálkozás

Ha ez az életszerű termesztési mód (biotermelés) újból teret kap, akkor a talajélet visszatér, ha a talajélet visszatér, akkor a vegyszerektől mentes, tápanyagdús, humuszban fejlődött életerős növények szolgálnak táplálékul, energiául a belőlük táplálkozó élőlényeknek, közöttük az embereknek is. Ha ez a szemlélet tudatosul egy közösségben, egy társadalomban, akkor az emberek fizikailag és mentálisan is egészségesek lesznek. Így lesz a jövő nemzedékeinek is biztosítva az egészséget megőrző és megtartó élettér. - világított rá a természethez igazodó biotermelés filozófiájára, és az ökotudatos életre a biogazda.

Végezetül Nemes Mátyás a Vigyázat, ehető! – a francia bioforradalom című francia film levetítésével is rámutatott, hogy mit lehet és kell tennünk a saját és a jövő nemzedékeinek az egészsége és a föld éltető erejének megőrzésem érdekében.

Ezt követően prof. Dr. Dinya Zoltán, egyetemi tanár (Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutatóintézet) előadásában tudományos alapokra fektetve fejtette ki a táplálkozás és az egészség összefüggéseit. Szemléltető diaképek segítségével érzékletesen tudatosította a hallgatókban azt, hogyan fordíthatja meg sorsát az ember egy helyes gondolattal, egy döntéssel.

Biokultúra és egészségtudatos táplálkozás

A jó minőségű, egészségbarát élelmiszer-alapanyagok, élelmiszerek az egészségünk olyan döntő meghatározói, befolyásolói, melyeket – ha egészségtudatunk van - mi választunk meg és a mi ellenőrzésünk alatt állnak, tehát tudunk tenni életminőségünkért. - tudatosította nyomatékosan a résztvevőkben az előadó.

Végezetül, összegezve a kutatási eredményeket a professzor leszögezte, hogy a biotermékek fogyasztása élettanilag kedvezőbb, mint a konvencionális (hagyományos) termeléssel előállított termékeké.

Biokultúra és egészségtudatos táplálkozás

A megfelelő, egészségtudatos táplálkozás, a táplálék-kiegészítők, a gyümölcsök, a zöldség-, és a gabonafélék fogyasztásában a harmonikus egyensúly megtartása nemcsak éveket ad az életnek, hanem életet is ad az éveknek!”

Szent Györgyi Albert gondolatát idézve: „Öregedjünk meg egészségesen” – zárta le előadását prof. Dr. Dinya Zoltán a lakiteleki Népfőiskolán.

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép