Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bihari Mihály: Ezért kizártak a pártból
2017. szeptember 12.

Bányász Rezső, az akkori kormány szóvivője kerek-perec kijelentette, a kabinet nem ismer olyan helységet, hogy Lakitelek, azaz nekünk ebből a helyzetből kellett kitörnünk, hogy tájékoztatni tudjuk a közvéleményt a sátorban elhangzottakról – mondta a lapunknak adott interjúban Bihari Mihály egyetemi tanár, a politikatudományok akadémiai doktora.

Az alkotmánybíróság volt elnöke és a főszervezők egyike utalt rá, Pozsgay Imrét Kósa Ferenc hozta le gépkocsin, s bár út közben kétszer is igazoltatta őket egy rendőrökből, katonákból és munkásőrökből álló egység, rendben célba értek.

Az országot megrázó társadalmi-gazdasági válság, a demokrácia, a politikai intézményrendszer elégtelensége, a közerkölcs súlyosbodó gondjai, a kulturális élet, a közoktatás agasztó tünetei, megmaradásunk gondjai kaptak hangot az eszmecsere során. A magyarság esélyeit kutató jelenlevők és felszólalók a józanság és megfontoltság jegyében igyekeztek mérlegelni a kilábalás és a kikerülhetetlen megújhodás, az igazán hatékony reformok módozatait.

Részlet az 1987. szeptember 27-én megszavazott Lakiteleki Nyilatkozatból


Bihari Mihály: Ezért kizártak a pártból

Pártalapítás szóba sem jöhetett az egypártrendszerben. Az alkotmány úgy rendelkezett, hogy az állampolgárok csak mozgalmakat alakíthatnak (Forrás: Antológia Kiadó)

 

–  Mennyi embert szerettek volna eredetileg meghívni?

–  Az első elképzelések szerint száz főre számítottunk. Úgy gondoltuk, mindenki a saját ismeretségi köréből szólítja meg azokat, akiket fontosnak tart, ugyanakkor kiemelt szempont volt az is, hogy a meghívottak ne hozzanak már senkit.

 

–  Miért?

–  Mindenképpen szerettük volna elkerülni, hogy túl sokan jöjjenek el. Köztük esetleg megbízhatatlanok is. Végül így is százhatvannyolcan jöttünk össze.

 

–  Hol dőlt el, hogy 1987-ben Lakiteleken lesz a találkozó?

–  Az év nyarán Csoóri Sándor, Bíró Zoltán, Lezsák Sándor és jómagam sokat beszélgettünk arról, hogy megérett az idő számba venni a magyarság esélyeit, jövőbeli kilátásait. Ez a társaság szinte megegyezett a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumával, s engem mint jogi szakértőt kértek föl a munkára, a szervezés segítésére. Szeptember 5-én Für Lajos nagymarosi hétvégi házában újabb találkozót szerveztünk, Bakos István, Kiss Gy. Csaba, Lezsák Sándor, Bíró Zoltán, Csurka István és jómagam részvételével. Itt dőlt el végleg, hogy Lakiteleken találkozunk.

 

–  Miért pont ott?

–  Eredetileg Budapestre gondoltunk. Egy tekintélyesebb vendéglőt, művelődési házat vagy a jogi kar egyik előadóját szántuk erre, ám hamar rájöttünk, hogy ha nyilvános helyen tartjuk az eseményt, akkor a hatalom akár az utolsó pillanatban is betilthatja az összejövetelt. Lezsák Sándor végül azt javasolta, hogy legyen a tanyáján, Lakitelek-Szikrán. Az magánterület, nehezebb a hatalomnak bármit is kezdenie vele, megakadályozni az összejövetelt.

 

–  A Magyar Demokrata Fórum miért mozgalomként és nem pártként jött létre?

–  Pártalapítás szóba sem jöhetett az egypártrendszerben. Viszont az akkori alkotmány úgy rendelkezett, hogy az állampolgárok, néze­teik képviseletére alakíthatnak mozgalmakat. Ezeket nem kellett bejelenteni és engedélyeztetni, mint az egyesületeket. A névválasztást illetően nem volt sok vita, de azt mindannyian tudtuk, hogy a névnek a magyar és a demokratikus szavakat tartalmaznia kell. A fórum szót, mint agorát Kiss Gy. Csaba vetette föl.

 

–  Honnan emlékszik az eseményekre ilyen pontosan?

–  Mindent leírtam az akkori határidőnaplómba. Ebből tudom idézni az eseményeket.

 

–  Kinek az indítványa volt Pozsgay Imre meghívása?

–  Bíró Zoltáné. Volt, aki először ellenezte, például azért, hogy Pozsgay jelenlétében – aki az MSZMP KB tagja volt –, esetleg egyesek óvatosabban fogalmaznak. Csurka például azt mondta, hogy: „Ha Pozsgay eljön, akkor biztosak lehetünk, hogy nem lőnek közénk.” Volt egyfajta – tegyük hozzá rögvest – jogos félelem, hogy az MSZMP KB kétségtelenül legnépszerűbb tagjának megjelenésével egy Pozsgay-fórum alakulhat ki, s háttérbe szorul az önálló mozgalom megalapításának szándéka, és attól is tartottunk, hogy a találkozó így feszesebb légkörben fut le, mert a megjelentek önkéntelenül kontrollálni fogják magukat.

 

–  Ahogy tudható, nem így történt…

–  Nem. Mindenki bátran, de az alkalomhoz illő komolysággal, megfontoltsággal beszélt. Pozsgay Imrét végül Kósa Ferenc hozta le az autójával, Szervatius Tiborral együtt. S bár út közben kétszer is igazoltatta őket egy rendőrökből, katonákból és munkásőrökből álló egység, rendben célba értek.

 

–  Demonstrált a hatalom?

–  Pozsgay Imrének biztos nem, mert őt csak nézték, de nem szóltak hozzá. Kósa Ferenc iratait és csomagtartóját ellenben mindkét esetben alaposan átnézték. megkérdezték, mi az úticéljuk, mire a hatósági személyek szemébe nézve közölték, Lakitelek-Szikrára mennek, Lezsák Sándor tanyájára. Ez ma már nem jelent semmit, de akkor roppant fontos apróságnak, bátor kiállásnak számított.

 

–  Az invitáció elfogadása Pozsgay magánakciója volt vagy Grósz Károly tudtával érkezett?

–  Pozsgay az elején elmondta, hogy tájékoztatta Grósz Károlyt, aki tudomásul vette.

 

–  A találkozó után miként sikerült a hallgatás falát áttörni?

–  Rendkívül nehezen. Bányász Rezső, az akkori kormány szóvivője kerek-perec kijelentette, a magyar kormány nem ismer olyan helységet, hogy Lakitelek. Az újságok, a rádió és a televízió egy hangot sem tudósított, s nekünk valahogy át kellett törnünk az elhallgatás páncélját azért, hogy tájékoztathassuk a közvéleményt a sátorban elhangzottakról. November 5-én döntöttünk úgy, – ekkor már Csoóri Sándor is itthon volt, – hogy november 20-án, vagy 21-én tartunk egy összejövetelt, mégpedig Lakiteleken, és nyilvánosságra hozzuk a nyilatkozatot és a találkozóról szóló részletes tájékoztatót, ami november 10-re készült el. Ez ügyben végül Pozsgay Imre segített, amikor a Magyar Nemzetben a vele készült interjúban megjelentek a lakiteleki találkozón megfogalmazott gondolatok, tételek.

 

–  Miről beszélt a sátorban?

–  A reform szükségességéről és a demokráciáról. Aláhúztam, hogy nem csak gazdasági válság van, hanem elsősorban politikai válság, az egypárti diktatúra került válságba, és a társadalom más rétegeiben is szükség van reformokra, amelyeket az egypárti hatalom akadályoz meg. Ugyanakkor szóltam a lehetséges kivezető útról is. Hiszem, e precedens értékű fórum világosan megüzente a hatalomnak, hogy feleslegesen rettegett a párbeszédtől, a magyarság útkeresésének latolgatásától. S az is világossá vált, hogy az ott megfogalmazott eszmék hasznosnak bizonyultak a nemzet jövője szempontjából. A lakiteleki találkozón való részvétel miatt pártfegyelmit indítottak Pozsgay Imre ellen, Bíró Zoltán ellen és ellenem is, valamint a találkozón szintén részt vevő Lengyel László és Király Zoltán ellen. Pozsgay megrovást kapott, négyünket pedig 1988 áprilisában kizártak az MSZMP-ből.

Magyar Hírlap

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép