Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus
2015. április 9.

Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Marcus Meckel evangélikus lelkészt, a Német Demokratikus Köztársaság utolsó külügyminiszterét, az elismerést Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke adta át csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a laudációban kiemelte: Marcus Meckel legjellegzetesebb tulajdonsága a "belső szabadság", amellyel az NDK sötétszürke világában kiállt a gondolkodás, a hit és a cselekvés szabadsága mellett. Ez a belső szabadság tette őt a közép-európai ellenzéki együttműködés egyik központi alakjává - tette hozzá.

A miniszter azt mondta, ugyanez a belső szabadság tette képessé Marcus Meckelt arra is, hogy meglássa a világ sokszínűségét. A szocializmus, a kommunizmus ugyanis sötét és szürke, de az ellenállási mozgalmak, a túlélési technikák, életstílusok és életprogramok nagyon sokszínűek. A különböző kultúrájú országok különféleképpen álltak ellen, a nemzetek sokszínűsége pedig a rendszerváltozás után is érték - közölte.

A miniszter szólt arról is, hogy a belső szabadság megőrzése a demokráciában sem olyan könnyű.

Balog Zoltán a németek és a magyarok közös feladatának nevezte, hogy figyelmeztessenek a szabadság értékére, hiszen - fogalmazott - "ki tudhatná jobban Európában, hogy milyen értékes a szabadság, mint azok az országok, amelyek két diktatúrát is átéltek".

Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus

Lezsák Sándor az ünnepségen elmondta, hogy a díjat még 2014 novemberében ítélték oda Marcus Meckelnek, aki az akkori díjátadón nem tudott jelen lenni, így most külön ünnepség keretében vehette át az elismerést. A kuratórium elnöke az ünnepséget lezárva azt mondta, a kitüntetett személye is igazolja, hogy "van jövője a keresztény Európának".

Marcus Meckel a teológiai tanulmányai után 1982-ben lett lelkész. 1988-tól 1990-ig Niedernodelebenben ökumenikus találkozóhely és kutatóközpont vezetője volt. Az 1970-es évektől részt vett a keletnémet ellenzék tevékenységében. 1989-ben kezdeményezte a német SPD megalakítását, majd annak szóvivője lett. A német újraegyesítésig a keletnémet SPD helyettes vezetője volt. 1992-től 1994-ig a Bundestagban az SPD-frakció szóvivője volt a Németország Szocialista Egységpártja (NSzEP, SED) diktatúrájának történetével és annak következményeivel foglalkozó, pártoktól független munkacsoportban. A Bundestagban Németország külpolitikájával és biztonságával kapcsolatos problémákkal, valamint az Európai Unió keleti szomszédjaival való kapcsolatokkal foglalkozott. Marcus Meckel a külügyi bizottság rendes, valamint a kulturális és médiabizottság póttagja, továbbá az európai uniós ügyek bizottságának tagja. 2004-től 2008-ig a Lengyel Bizottság elnöke volt.

Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus

A Bethlen Gábor-díjat minden évben azoknak ítéli oda az erdélyi fejedelemről elnevezett alapítvány kuratóriuma, akik életművükkel, áldozatos munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép