Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 19. péntek
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bedő György halálára
2016. április 25.

Szent György napján többször hívtam, hogy élőszóban köszöntsem névnapján. Az év elején hívott, de elmaradt a találkozásunk, amit meg akartam beszélni vele. Aztán interneten kaptam a hírt hajnali haláláról.

Immár csak a túlvilágon találkozhatok vele. Ő addig - Szent György és az égiek oldalán-, harcol tovább, sárkányaink ellen...

Bedő György nagy vesztesége a magyar kultúrának, a könyvkiadásnak és a közéletnek. Sokat köszönhetünk neki. Beteljesítette életcélját. Küzdelmes kort élt, s élete végső harmadában, csodát tett a KAIROSZ létrehozásával. Hiányozni fog.

Isten nyugosztalja! Imádkozom, hogy a Magyarság Láthatatlan Szellemi Múzeumába költözött lelke éltesse tovább Magyar Örökségét: a Kairosz Kiadót.

Fő munkatársát Szalai Katalint hívtam telefonon, kifejeztem részvétemet, s kértem, hogy továbbítsa kondoleálásomat családjának, munkatársainak, híveinek. Emlékét - az általa gondozott és kiadott kitűnő könyvek sokaságával együtt - megőrizzük!

Bedő György halálára

Bedő György
könyvkiadó

1930. július 11. Munkács - 2016. április 24. Budapest.

Édesapja Dr. Bedő Lajos főszolgabíró volt. Munkács után Mándokon éltek. Bedő György az elemi iskolát ott végezte, gimnáziumi tanulmányait Nyíregyházán kezdte, majd a "visszatért" Munkácson és Kisvárdán folytatta, ahol 1948-ban leérettségizett. Ekkor már „deklasszált elem”- ként, mostohán bántak velük, igen nagy szegénységben éltek. Az 1948/1949-es tanévet Egerben a Hittudományi Főiskolán töltötte. 1951-ben besorozták katonának „osztályidegen” – ként a munkaszolgálatosok közé került. 1953 őszén szabadult.

1959-ben – szerencsés véletlen folytán, pályázattal – került a könyves szakmába. Egy évtizeden át a Könyvter­jesztő Vállalat komáromi könyvesboltjának sikeres üzletvezetője volt, majd az Állami Könyvterjesztő Vállalat Írók Boltját vezette kitűnően.

1966-71 között az ELTE BTK magyar-könyvtár szakán folytathatta tanulmányait, s szerzett egyetemi diplomát. Kinevezték az Állami Könyvterjesztő Vállalat főosztályvezetőjévé. Ügyszeretetének, tehetségének, tudásának köszönhető, hogy posztját 1972–1989 között eredményesen töltötte be. Terveket szőtt a szociális piacgazdaság körülményei között életképesebb könyvterjesztői szervezetrendszer kialakítására, de fogadókészségre nem lelt. A könyvpiacon is az önérdek diadalmaskodott a közérdek felett.  Így Bedő György 66 évesen, 30.000 Ft-tal Bt-t alakított, s létrehozta a Kairosz Kiadót. 1994- 2016 között "a Gondviselés megadta neki a lehetőséget, hogy saját kiadója arculatát kialakítsa." Bedő György ezt kegyelmi pillanatként fogta föl. Régi vágású, keresztény-nemzeti szellemiségű kiadója az elmúlt két évtizedben kiadott könyveivel fölmérhetetlen hiányokat pótolt. Bedő György nyugdíjasként megteremtette élete főművét, a keresztény magyar világ tudatosabb létét, misszióját szolgáló Kairosz Könyvkiadót, amely 2010 óta "Magyar Örökség". Pár fontos történelmi sorsfordulót említhetünk, amelyekről a Kairosz Kiadó könyvei igazabban, tényszerűbben, gyakrabban szólnak, mint más kiadóké. Az egyik pl. az 1956-os forradalom és szabadságharc, a másik a hazai rendszerváltozás. A Kiadó "Magyarnak lenni" és a "miért? hiszek" c. népszerű sorozata, a honi közélet példás személyiségeinek vallomásos bemutatása.

2009-ben Mindszenty Emlékéremmel, 2011-ben Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével, 2015 június 4-én a Bethlen Gábor Alapítvány Teleki Pál Érdeméremmel, 2015 decemberben a Magyar Püspökkari Konferencia Pro Cultura Christiana- díjjal tüntette ki szolgálatáért.

Budapest, 2016. április 24.

Bakos István művelődéskutató

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép