Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 17. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bátortalanok a vállalkozók, nem mernek pályázni
2015. június 21.

Szeptembertől Kiskunfélegyházán is lesz kirendeltsége a Széchenyi Programirodának. Erről Csányi József, félegyházi polgármester tájékoztatta a 4. számú választókerület polgármestereit.

Tizenhét éve hívja össze választókerületének polgármestereit Lezsák Sándor országgyűlési képviselő. A 24 településvezető hatvankettedik alkalommal ült tárgyalóasztalhoz, ezúttal Kunszálláson. A tanácskozáson a térség aktuális problémáit összegezték. Elsőként dr. Bakos Tamás, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója számolt be az uniós források felhasználásának lehetőségeiről, az iroda nyújtotta szolgáltatásokról. Arra ösztönözte a polgármestereket, bátran kérjenek segítséget az iroda munkatársaitól, mert tanácsadásuk térítésmentes. Jó hírként közölte, hogy a korábbiakkal ellentétben a jövőben egyszerűsített pályázati eljárással segítik a települések gazdasági megerősödését és az 5000 lélekszám alatti falvak is több lehetőséget kapnak. Ugyanakkor nem lesz mód a hiánypótlásra, ezért a pályázatokat nagyon körültekintően kell előkészíteni – tette hozzá a regionális vezető, aki Jánosiné Gyermán Erzsébet, gátéri polgármester asszony kérdésére válaszolva azt is elmondta: az utólagos finanszírozás megmarad ugyan, de lehetőség lesz a pályázati összeg 50 százalékának lehívására már a szerződés megkötésekor. Ezzel a lehetősséggel azokat az önkormányzatokat szeretnénk segíteni, amelyek eddig azért nem tudtak elindulni a pályázatokon, mert nem volt pénzük előre megfinanszírozni a beruházást. Bakos Tamás arról is beszámolt, hogy a korábbiakkal ellentétben a jövőben az önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhatnak.

Á. Fúrús János, Csólyospálos polgármestere szerint a helyi vállalkozók bátortalanok, nem mernek pályázni, ösztönzésükben az iroda segítségét kérte. Felvetésére reagálva Lezsák Sándor elmondta, a vállalkozói kedv ösztönzésében komoly szerepe van a polgármestereknek, akiknek fel kell vállalniuk, hogy településeiken bemutatják a jól működő példákat és persze a kudarcba fulladt kezdeményezéseket is. A honatya arra is felhívta a településvezetők figyelmét, hogy ez az utolsó költségvetési ciklus amikor ilyen nagy mértékű – 12 ezer milliárd forint – uniós támogatás érkezik hazánkba, ezért hatalmas a felelősséggel jár a források megfelelő felhasználása. Mert, aki most kimarad, az tényleg lemarad – hangsúlyozta a politikus.

A már hagyományos választókerületi összejövetel második nagy témája a falu- és tanyagondnoki szolgálatok működtetése volt. A polgármesterek valamennyien egyetértettek abban, hogy a gondnokok munkája elengedhetetlenül fontos a falubeliek életfeltételeinek javításában. Ugyanakkor arról is beszámoltak, hogy az állami normatíva csupán felében fedezi a szolgálat fenntartásának költségeit. A tanyagondnokok képzése is nagy terhet ró az önkormányzatokra. A járművek beszerzésére kiírt pályázatok sokszor életszerűtlenek, nincsenek összhangban az elvárásokkal. A tanyagondnokok fizetése sincs arányban az elvégezett munkával, a túlórákat pedig nem tudják kifizetni az önkormányzatok. Többek között ezek orvoslásában kérték Lezsák Sándor segítségét a településvezetők. A honatya szerint mindenképp tovább kell erősíteni a falu- és tanyagondnoki szolgálatokat és törekedni kell önállóságuk megtartására. Mert mint mondta, ember nélkül semmi sem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi nem lehet tartós.

Bátortalanok a vállalkozók, nem mernek pályázni

A tanácskozáson a térség aktuális problémáit összegezték a polgármesterek.

Tanyagondnokok az egészségvédelemben

Csörszné Zelenák Katalin, a Falugondnokok Duna-Tisza Közi Egyesületének vezetője a tanácskozás vendégeként számolt be arról, hogy csatlakoztak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, melynek keretében a falu- és tanyagondnokok rendszeres vérnyomásméréssel és tanácsadással segítik az egészséges életmód népszerűsítését a falvakban. Ugyanakkor a kiskert program során csemegeszőlőt ültetnek azoknál a gondozottaknál, akik vállalják a növény későbbi gondozását. A szőlőtermesztés ösztönzésével az egészséges táplálkozást népszerűsítik a gondnokok.

Vajda Piroska

(Forrás: BAON.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép