Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 15. csütörtök
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Bajcsy-Zsilinszky-emlékülés - Lezsák: a jók nem voltak elég erősek
2014. december 13.

A jók nem voltak elég erősek, az erősek nem voltak elég jók - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a nyilasok által 70 éve kivégzett Bajcsy-Zsilinszky Endre emlékére rendezett ülésen szombaton a Parlamentben.

Zsilinszky Endre még a Monarchiában Kolozsvárott járt jogi karra, akkoriban bejárta Erdélyt, az első világháborúban huszár hadnagy volt, súlyosan megsebesült a Bruszilov-offenzívaként emlegetett nagy orosz támadásban. Az első világháború alatt erősödött meg németellenes orientációja, a független, saját érdekeit követő Magyarország gondolat, amelyhez élet végéig hű maradt - mondta az alelnök.

Zsilinszky bírálta a Károlyi-kormányzatot, a Tanácsköztársaságról úgy vélekedett, hogy a munkások védekező reakciója a tőke kizsákmányolása ellen, a proletárdiktatúra rémtetteiért nem a szociáldemokratákat, hanem a kalandor bolsevik politikát tette felelőssé - idézte fel Lezsák Sándor.

Zsilinszky Endre Szegeden Horthy hívévé szegődött, a kormányzót mindvégig tisztelte, de miután a Nagyatádi-féle földreformnál radikálisabb lépéseket tartott szükségesnek, politikailag eltávolodtak egymástól - jegyezte meg az Országgyűlés alelnöke.

Bajcsy-Zsilinszky általában elégedetlen volt a Bethlen-kormány reformjaival, fontolva haladó politikájával, több szociális intézkedést és együttérzést követelt, úgy vélte, az erdélyi gróf "csendben, ravaszul restaurálta a világháború előtti nagybirtok és banktőke szövetségét" - mondta Lezsák Sándor.

Bajcsy-Zsilinszky nemzeti radikalizmusa a harmadik utat kereste kapitalizmus és szocializmus között - tette hozzá a Magyar Demokrata Fórum alapító tagja.

Bajcsy-Zsilinszky támaszkodott az akkoriban Amerikában Roosevelt elnök által is figyelembe vett keynesi állami beavatkozás gondolatára és a gazdaság fokozottabb állami felügyeletére. 1939-től a parlament tagja volt, 1940-ben Teleki Pál miniszterelnök Belgrádba küldte tárgyalni, 1942-ben a magyar katonák által elkövetett újvidéki mészárlás feltárását bízták rá, a felelősök a németek segítségével tudtak elmenekülni. A nemzet lelkiismerete volt a parlamentben is - mondta az alelnök.

Bajcsy-Zsilinszky az ország 1944. március 19-i német megszállásakor fegyverrel fogadta a lakásába betörő német ügynököket, de elfogták. A Lakatos-kormány kieszközölte szabadlábra helyezését, de amikor az október 15-i sikertelen kiugrási kísérlet után a nemzeti ellenállás vezetője lett, a nyilasok ismét elfogták.

A halálos ítélet kihirdetését e szavakkal fogadta: "Uraim, a történelem engem fog igazolni! Isten mindent lát! Éljen Magyarország!"

A nyilasok 1944. december 24-én végezték ki, de ha megmenekült volna, a Rákosi-rendszert biztosan nem éli túl - vélekedett Lezsák Sándor.

Bajcsy-Zsilinszky-emlékülés - Lezsák: a jók nem voltak elég erősek

Salamon Konrád történész előadásában azt emelte ki: a Bajcsy-Zsilinszky által képviselt fajvédelem nem a náci fajbiológiát jelentette, hanem Széchenyi István magyarság, magyar érdekek melletti kiállását próbálta a 20. században folytatni.

Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója azt emelte ki, hogy Bajcsy-Zsilinszky radikalizmusa nem szélsőséges áramlatot jelentett, csupán gyökeres és gyors reformokat, amelyek szembeszállnak a kapitalizmus visszásságaival, csökkentik a társadalmi egyenlőtlenségeket, de elkerülik a szocialista osztályuralmat, és a nemzet érdekeit mindenek fölé helyezik.

Bajcsy-Zsilinszky határozottan fel kívánt lépni a politikában a magánérdekek érvényesítése ellen. Kérdés, hogy mennyi volt ebben az illúzió, naivitás - jegyezte meg a kutató.

A politika feladata a realitások és a vágyak közti jó kompromisszumok kivitelezése, Bajcsy-Zsilinszky pedig nem a kompromisszumok embere volt - mondta az MDF alapító tagja.

Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója előadásában arról beszélt: az 1944. október 15-i sikertelen kiugrási kísérlet előtt mindenki csak Horthy vezetésével tudta elképzelni Magyarország kilépését a háborúból, de a kormányzó elhurcolása után Bajcsy-Zsilinszky rögtön megkezdte az ellenállás megszervezését. Tervük az volt, hogy a magyar csapatok átállásával megnyitják a szovjet hadsereg előtt az utat, így kímélve meg Budapestet az ostromtól, de alig néhány hét után árulás miatt lelepleződtek.

Zétényi Zsolt ügyvéd, volt MDF-es képviselő szerint Bajcsy-Zsilinszky legnagyobb tragédiája, hogy bár szinte minden településen utcák vannak róla elnevezve, mégsem tudják, ki volt.

Hozzátette: Bajcsy-Zsilinszkyt a Tanácsköztársaság alatt az a Kiss János szabadította ki fogságából, aki 1944 őszén a Bajcsy-Zsilinszky által vezetett nemzeti ellenállás katonai szárnyát irányította, és mindkettőjükkel a nyilasok végeztek. Bajcsy-Zsilinszky a magyar külügyminisztérium felkérésére írta Erdélyről szóló művét, amelynek sokáig csak egyetlen angol nyelvű svájci kiadása volt.

Zétényi Zsolt elmondta, hogy amikor a rendszerváltás hajnalán Kolozsváron járt, az ottani magyar értelmiség riadozva fogadta a könyvet, arról beszéltek, mi lesz még ebből, mit szól hozzá Bukarest. Nem sejthették, hogy néhány év múlva Magyarország "megerősíti Trianont" - mondta a volt MDF-es képviselő a Horn-kormány időszakában aláírt magyar-román alapszerződésre hivatkozva. Remélhetőleg nem örökre - jegyezte meg a szónok.

Bajcsy-Zsilinszky könyvét az 1980-as évek végén Göncz Árpád fordította magyarra - tette hozzá Zétényi Zsolt.

Bajcsy-Zsilinszky 1886-ban született Szarvason Zsilinszky Endre néven. Édesanyja nevét 1925-ben vette fel, ekkor kapta meg a vitézi címet, erről azonban később lemondott.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép