Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Babos Ágnes: Stációk - Jézus Krisztus szenvedéstörténete
2016. május 13.

Május 11-én került sor a megyei könyvtár Központi Könyvtárának klubhelyiségében Babos Ágnes festőművész Stációk – Jézus Krisztus szenvedéstörténete című kötetének bemutatására.

A szerzőn kívül az est vendégei voltak Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke; Gülch Csaba költő, újságíró; Für Lajosné dr. Bíró Friderika néprajzkutató, muzeológus; Miklósvölgyi János festőművész, író; Dr. Józsa Éva drámapedagógus; Hajnal Nikolett énekesnő; valamint dr. Somogyi Tivadar, Győr város alpolgármestere.

Gülch Csaba beszélt a mű megszületésének körülményeiről, Babos Ágnessel történő megismerkedéséről, hogyan találkoztak össze véletlenszerűen sok-sok év után újra, hogyan született a festőművésznő műve, miképpen formálódott – számtalan variáción keresztül – kész alkotássá, és hogy neki jutott az a megtisztelő feladat, hogy előszót írjon az alkotáshoz, amelyet vers formájában talált a legmegfelelőbbnek.

Az est folyamán felidéződtek a több, mint negyedszázaddal ezelőtt történt események, Für Lajosné dr. Bíró Friderika visszaemlékezett férjének Kajárpéc plébánosával való találkozására, aki a magyarság helyzetéről tartott előadást, melynek során mély barátság szövődött a plébános úr és Für Lajos között.

Babos Ágnes: Stációk - Jézus Krisztus szenvedéstörténete

A rendezvény folyamán a késő Kádár-kor légkörét is érzékelhette a közönség, Lezsák Sándor felidézte a festőművésznő egyik kiállításának megnyitóját, melyen a titkosszolgálat képviselője is jelen volt. Akinek eddig egy csepp illúziója is volt, az egyből elpárolgott, hiszen a szerv mindent aprólékosan feljegyzett, a rendszerváltás után a dossziék megnyitásával ez a tény is napvilágra derült. Szerencsére azonban a rosszban is lehet valami jó: a BM-es munkatárs feljegyzései révén vendégünk rekonstruálni tudta a kiállítás részleteit, mintegy „kész forgatókönyvet” kapott. Így olyan momentumok is megőrződtek, melyek a feledés homályába merültek volna.

Babos Ágnes: Stációk - Jézus Krisztus szenvedéstörténete

A Stációkat felidéző képsorokat Babos Ágnes szerzői magyarázata kísérte, melyek mind a megszületés körülményeire utaltak, mind pedig a színvilágot értelmezték, allegorikus kontextusba ágyazták, transzcendentális és evilági momentumok fonódtak össze. Az „állomások” követése nyomán a nézők is mintegy átélhették Jézus kínjait, jelképes kirándulást tehettek a kétezer évvel ezelőtti zsidó-római történelembe, remény és kétségbeesés között vergődhettek, hogy végül a kereszthalál a reménytelenség serpenyője felé billentse el a mérleget. A krisztusi szeretet látszólag elbukott a hatalom kegyetlenségével szemben, melyet Pilátus és a főpapi tanács testesített meg. Az isteni szeretet végtelenségét, teljességét és legyőzhetetlenségét csak később tapasztalhatja meg a Krisztusban hívő ember.

A témához szorosan kapcsolódó előadás Miklósvölgyi János érdeme volt. Széles ívű mondanivalójának lényege: az Istentől elfordult embernek vissza kell találnia a helyes útra, a Teremtő hűségére, s annak követésére. A jelenlegi út zsákutca, melynek végén az emberiség végleg elvész. Emberi lényegünkből egyre többet adtunk fel, a szeretet törvényének helyébe farkastörvények léptek, hamis idolok szirénhangjai után megyünk, torz bálványoknak hódolunk, az Atya szava helyett percemberkék üzeneteit vesszük, s választjuk életünk lényegének. Sokan elérhetetlen vágyakat kergetnek, frusztráltak, elégedetlenek lesznek, s ez a táptalaja a gyűlöletnek, az ellenségeskedésnek.

A rossz felhalmozódása kikezdi lelki immunrendszerünket, egyre kevésbé tudunk egészséges reakciókkal válaszolni a külvilág kihívásaira, összeomlik erkölcsi rendünk, s ez hosszú távon a társadalom, az emberi közösségek végzete lehet. A magyar népi kultúra, a magyar múlt hagyományaink ápolása lehet az egyik fő gyógyszer, melyhez illusztrálásként Hajnal Nikolett énekesnő magyar népdalokat adott elő.

Csiszár Antal
Fotók: Molnár György, a GYAK és a Győri Fotóklub Egyesület tagja

(Forrás: GyőriSzalon.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép