Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 17. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Az ősmítosz ősbemutatóját tartották Orgoványon
2017. december 16.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője rangos író és költő. Új könyvének, az Atilla fia, Csaba királyfi című drámának pénteken volt a bemutatója az Orgoványi Művelődési Házban.

Lezsák Sándor új művében a magyarság ősmítoszát bemutatva gyökereinkre irányítja figyelmünket. A dráma csaknem 30 éves érlelődés után látott napvilágot. Az esemény nem csak könyvbemutató volt: a mitikus őstörténetünk egy darabját elénk táró látomásos színmű lényegi részeit elsőként az Orgoványi Kulturális Egyesület színjátszó csoportja alkalmazta színpadra. A szertartásokhoz kötődő rituális elemekből álló mű legfontosabb pillanatait énekes, mozgásos és táncos elemek elevenítették meg.

Az ősmítosz ősbemutatóját tartották Orgoványon

A színjátszósok mindent megtettek azért, hogy a drámát autentikus eszközökkel vigyék színre: honfoglaláskori dalokat gyűjtöttek a zenés részhez, hagyományőrző íjászcsoport jelent meg a színpadon és egy jurtát is felállítottak a nézőtéren, amelybe szabadon beléphettek a nézők.

A mű Attila halála után játszódik. A szerző 12 jelenésben vizsgálja azt, hogy az Attila teremtette aranykor visszaszerezhető-e a Rómából és számtalan egyéb oldalról érkező támadások ellenére.

A színpadi rész után Virágh József költő beszélgetett az alkotóval a műről és keletkezésének körülményeiről. Lezsák Sándor elmondta, hogy a művet mintegy 30 esztendőn keresztül hordozta magában. Szörényi Levente 1991-ben kérte meg Lezsák Sándort, hogy írja meg az Atilla – Isten kardja című rockoperához a szövegeket és akkor mélyedt el igazán Attila korában. Csaknem 1600 feljegyzést gyűjtött össze a hadvezér koráról, legendáiról, személyiségéről és emellett születtek első jegyzetei Csaba királyfiról. Az azt követő években 4000-nél is több jegyzet gyűlt össze Csaba királyfiról.

Az ősmítosz ősbemutatóját tartották Orgoványon

A politikus-író elárulta, hogy azért az elmúlt csaknem 30 év alatt a mű valóban megérett benne, olyannyira, hogy elviselhetetlen volt tovább hordozni magában: meg kellett szülni végre, amitől megkönnyebbült.

A beszélgetést követően Lezsák Sándor dedikálta könyvét.

 

Csaba királyfi

Csaba királyfi a székelyek legendás vezére. Nem rendelkezünk az életére vonatkozó egyértelmű adatokkal, alakja főként mondákban és legendákban elevenedik meg. A székely és a magyar nép eredettörténete szorosan kötődik hozzá. Attila halálát követően két fia között harc kezdődött a hatalomért. A nyugati népek Aladárt támogatták, mert ő egy német fejedelemasszonytól származott, míg a hunok Csabát támogatták. Véres harc tört ki a két tábor között, melynek végére Csaba és szövetségesei vereséget szenvedtek. Csaba 15000 hun vitézzel Görögországba, majd Szittyaországba vonult. A harcokban sokan meghaltak, a megmaradt hunok, közel 3000-en Csaba királyfi vezetésével Csigle mezején (Cigalmezőn) és Erdély keleti felén telepedtek le. A további támadásokat megelőzendő már nem hunoknak, hanem székelyeknek nevezték magukat. Később szomszédos népek támadtak a székelyekre. Mikor a harc már-már a székelyek vesztét hozta volna, Csaba királyfihoz imádkoztak, és csoda történt. A Hadak Útján (ma Tejút), az égből egy lovascsapat, élén Csaba királyfival, jelent meg. A támadókat elsöpörve megvédte népét, majd visszatért az égbe.

baon.hu

További fotóink ide kattintva megtekinthetők a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

XVIII. Lakiteleki Filmszemle

Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép