Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum
Videogaléria
a
További videókTovábbi videók

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. december 9. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Az idén 175 éves magyar tudományos ismeretterjesztést ünnepelték Budapesten
2016. június 14.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést kedden a Pesti Vigadó épületében, ahol Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: az oktatás jövője a művészet és a tudomány különböző területeinek "egybeírásában" rejlik.

Ha az iskola belátható időn belül nem tudja keresztülvinni a művészet és tudomány integrációját, akkor a közművelődésnek, az ismeretterjesztésnek kell kísérletet tennie erre - fűzte hozzá Fekete György, aki hangsúlyozta azt is: a tudás a legfontosabb nemzetmegtartó erő.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen a megújuló népfőiskolai mozgalom és a TIT kapcsolatáról tartott előadásában elmondta: a kormány tegnapi döntése nyomán 2017 januárig a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) feladatait a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány veszi át. Az NMI közművelődési feladatait az alapítvány által létrehozott önálló jogi személyként és önálló gazdálkodással bíró szervezeti egység fogja tovább végezni, amelynek új központja a kormányzati beruházásból kibővülő népfőiskolában kap helyet.

Szólt arról is: a lakiteleki népfőiskolán az elmúlt években 20 olyan kollégium szerveződött, amelynek részeként egy-egy határon túli magyarok lakta tájegységen végeznek hungarikum- és értékfeltáró terepmunkát fiatal egyetemisták és szakemberek segítségével. A munka eredményeként már több tájegységről jelentek meg összegző könyv- és DVD kiadványok.

Nincsenek értékek nélküli települések - fogalmazott Lezsák Sándor, aki szerint ezek feltérképezésében és megerősítésében komoly szerepe lehet a népfőiskolával hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló TIT-nek is.

Az eseményen Hámori József akadémikus, a TIT elnöke köszöntőjében felidézte: az ismeretterjesztő szervezet elődjét 1841-ben alapították Bugát Pál vezetésével, a nemzeti történelem kiemelkedő időszakában, a reformkorban.

A tanácskozás Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójának Újdonságok a csillagok világában című előadásával folytatódott, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a történelemkutatás és ismeretterjesztés kapcsolatáról beszélt, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet vezetője, Gazda István pedig a TIT elmúlt 175 évét elemezte a társulati elnökök munkásságának tükrében.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért

Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00

Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép