Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. július 23. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Az idén 175 éves magyar tudományos ismeretterjesztést ünnepelték Budapesten
2016. június 14.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést kedden a Pesti Vigadó épületében, ahol Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: az oktatás jövője a művészet és a tudomány különböző területeinek "egybeírásában" rejlik.

Ha az iskola belátható időn belül nem tudja keresztülvinni a művészet és tudomány integrációját, akkor a közművelődésnek, az ismeretterjesztésnek kell kísérletet tennie erre - fűzte hozzá Fekete György, aki hangsúlyozta azt is: a tudás a legfontosabb nemzetmegtartó erő.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen a megújuló népfőiskolai mozgalom és a TIT kapcsolatáról tartott előadásában elmondta: a kormány tegnapi döntése nyomán 2017 januárig a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) feladatait a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány veszi át. Az NMI közművelődési feladatait az alapítvány által létrehozott önálló jogi személyként és önálló gazdálkodással bíró szervezeti egység fogja tovább végezni, amelynek új központja a kormányzati beruházásból kibővülő népfőiskolában kap helyet.

Szólt arról is: a lakiteleki népfőiskolán az elmúlt években 20 olyan kollégium szerveződött, amelynek részeként egy-egy határon túli magyarok lakta tájegységen végeznek hungarikum- és értékfeltáró terepmunkát fiatal egyetemisták és szakemberek segítségével. A munka eredményeként már több tájegységről jelentek meg összegző könyv- és DVD kiadványok.

Nincsenek értékek nélküli települések - fogalmazott Lezsák Sándor, aki szerint ezek feltérképezésében és megerősítésében komoly szerepe lehet a népfőiskolával hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló TIT-nek is.

Az eseményen Hámori József akadémikus, a TIT elnöke köszöntőjében felidézte: az ismeretterjesztő szervezet elődjét 1841-ben alapították Bugát Pál vezetésével, a nemzeti történelem kiemelkedő időszakában, a reformkorban.

A tanácskozás Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójának Újdonságok a csillagok világában című előadásával folytatódott, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a történelemkutatás és ismeretterjesztés kapcsolatáról beszélt, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet vezetője, Gazda István pedig a TIT elmúlt 175 évét elemezte a társulati elnökök munkásságának tükrében.

(Forrás: MTI)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Nemzeti Fórum Piknik Petőfiszálláson
2018. július 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép