Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Az EU termeléskorlátozó előírásairól

Közeledik a szüret időpontja, mérlegelik a gazdák a várható terméskilátásokat. Eddig sokuk keserűen jegyezte meg, hogy ha netán egy nagyon kedvező év termése volt várható, akkor ennek a szerencsés eseménynek a hasznosulása beleütközött az Európai Unió által szorgalmazott termésátlagot korlátozó intézkedések előírásaiba.

Ezeket a korlátokat lazítandó, Font Sándor a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője és a Nemzeti Fórum egyesület elnökségének a tagja, harmadmagával törvénymódosító indítványt nyújtott be "A szőlőtermelésről és a borgazdálkodásról" szóló 2004.-ik évi törvény módosítása érdekében.

A törvénymódosító javaslatot előterjesztő képviselő felsorolta az előterjesztés indokait: „Annak idején Magyarország is bevezette az Európai Unió által kötelezően előírt új minőségmegnevezési rendszereket, amiben az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok termésmennyiségét korlátozni lehetett.

Ekkor az adott tagországra és borvidékekre volt bízva, hogy milyen hektáronkénti termésmennyiséget és beszűrhető must-, illetve bormennyiséget gondolnak az adott borvidéken megengedni a terhelés tekintetében. Úgy tűnik a tapasztalatunk alapján, hogy a 2009-es ezen rendszer bevezetése óta az oltalom alatt álló földrajzi jelzésű borok esetében túl szigorú termésmennyiséget állapítottunk meg. Pontosabban úgy fogalmaznék, hogy az összes konkurensünk Európában ennél magasabb termésmennyiséget engedélyez ebben a kategóriában.

Mi is ehhez a trendhez igazodunk. Nem titkolt szándékunk, hogy a jelenlegi 120 hektoliter/hektár ebben a kategóriában engedélyezett terheléssel szemben 160 hektoliter/hektár legyen, ekkora terhelést engedélyeznénk a javaslat szerint.

Ezzel gyakorlatilag az e kategóriában megjelenő konkurenciával akarjuk felvenni a versenyt. Nem szeretnénk kényszeríteni a magyar gazdálkodókat, hogy nyomott áron legyenek kénytelenek terméskorlátos szőlőmennyiséget termelni.”

Annak ellenére, hogy a sokféle éghajlati adottságú, és különböző termőtalajon lévő szőlőket irányító borvidékek érdekeltek a tartósan jó minőség megőrzésében, azaz feltehetően megőrzik a terméskorlátozó intézkedéseiket, ha erre szükség lenne – a szocialista és a liberális ellenzéki pártok nem támogatták a termeléskorlátozó előírások lazítását, ami szerintük veszélyezteti a bor minőségét.

A kormánypárti képviselők kifejezték reményüket, hogy a törvénymódosítás jótékony hatása már az idei szüret eredményeiben is megmutatkozik.

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép