Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 15. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Az 1985-ös Antológia-kiállításról

„A kiváló lakiteleki képzőművészekkel együtt gondoltam végig az Antológia-kiállítás tartalmát. Az volt a cél, hogy Gulyásné Gyöngyösi Gyöngyi és férje, Gulyás Géza, valamint Tábori Aranka versillusztrációinak a társaságában hangozzanak el a versek. Két évig készültek az illusztrációk.

A könyvtáramból válogattam a történelmi hazában, a Kárpát-medenceében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon élő költők műveit, Márai Sándor, Csoóri Sándor, Tollas Tibor verseitől kezdve egészen Nagy Gáspáréig. Természetesen nem hagytam ki Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című korszakos versét se. New Yorkból megszereztem az ott kiadott hanglemezt, amelyen ő maga mondta el a versét. Tizenkét költő részvételével rangos irodalmi est jött létre. Papp Gábor művészettörténészt kértem fel, hogy együttnyissuk meg a kiállítást. Az estet október 22-ére szerveztem.

- Kockázatos dátum.

- Zsúfolásig megtelt a művelődési ház színházterme. Az előtérben volt a kiállítás. Jöttek mindenhonnan, az ország minden tájáról, Szombathelytől Nyíregyházáig, még a falak mentén is álltak. Jöttek egyszerű parasztemberek, jött csepeli munkás is. A verseket úgy hallgatták, mintha rock-koncerten lennének. Tapsoltak, csápoltak, felforrósodott hangulat volt. Mondandómat Petőfi-idézettel kezdtem: „Európa csendes, újra csendes, elzúgtak forradalmai…” Kitört a taps. Az est tulajdonképpen egy élő metafora volt. A színpadon ültek a költők, s hogy valami díszlet legyen, a két, három méter széles, egy méter magas dobogót lefedtem vászonnal. Feltettünk rá egy vázát virággal. A másnapi párbizottsági jelentésben az szerepelt, hogy az 1956-os jelképes koporsó volt a színpadon…

Nagy politikai botrány kerekedett a dologból. A szegedi televíziót akkortájt Regős Sándor vezette, akivel jó kapcsolatom volt. Balogh Lacival felvétette az esetet, de érezte, hogy baj lehet belőle. Amikor megtudta, hogy motoros futár jön a felvételért Pestről, azonnal értesített és másolatot készített.  Az eredetit elrejtette, az az ő jóvoltából maradt meg az utókor számára. Amai napig hálás vagyok Regős Sándornak a nagy bátorságáért. A kópiát később nekem adta, ma is őrzöm az archívumomban. Kornidesz Mihályék, tehát az illetékes elvtársak megnézték az anyagot, felállították az eszmeiségükre jellemző vádat, hogy a koporsó színpadra állításával gyászoltam október 23-a áldozatait. Így legalább tudták, mitől féljenek.. Kísértette őket a múlt.”

(Részlet: Lezsák Sándor: Himnusz - kívülről, belülről című könyvéből, amely megjelent a Kairosz kiadó Magyarnak lenni sorozatban.)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép