Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Az 1985-ös Antológia-kiállításról

„A kiváló lakiteleki képzőművészekkel együtt gondoltam végig az Antológia-kiállítás tartalmát. Az volt a cél, hogy Gulyásné Gyöngyösi Gyöngyi és férje, Gulyás Géza, valamint Tábori Aranka versillusztrációinak a társaságában hangozzanak el a versek. Két évig készültek az illusztrációk.

A könyvtáramból válogattam a történelmi hazában, a Kárpát-medenceében, Nyugat-Európában és a tengerentúlon élő költők műveit, Márai Sándor, Csoóri Sándor, Tollas Tibor verseitől kezdve egészen Nagy Gáspáréig. Természetesen nem hagytam ki Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című korszakos versét se. New Yorkból megszereztem az ott kiadott hanglemezt, amelyen ő maga mondta el a versét. Tizenkét költő részvételével rangos irodalmi est jött létre. Papp Gábor művészettörténészt kértem fel, hogy együttnyissuk meg a kiállítást. Az estet október 22-ére szerveztem.

- Kockázatos dátum.

- Zsúfolásig megtelt a művelődési ház színházterme. Az előtérben volt a kiállítás. Jöttek mindenhonnan, az ország minden tájáról, Szombathelytől Nyíregyházáig, még a falak mentén is álltak. Jöttek egyszerű parasztemberek, jött csepeli munkás is. A verseket úgy hallgatták, mintha rock-koncerten lennének. Tapsoltak, csápoltak, felforrósodott hangulat volt. Mondandómat Petőfi-idézettel kezdtem: „Európa csendes, újra csendes, elzúgtak forradalmai…” Kitört a taps. Az est tulajdonképpen egy élő metafora volt. A színpadon ültek a költők, s hogy valami díszlet legyen, a két, három méter széles, egy méter magas dobogót lefedtem vászonnal. Feltettünk rá egy vázát virággal. A másnapi párbizottsági jelentésben az szerepelt, hogy az 1956-os jelképes koporsó volt a színpadon…

Nagy politikai botrány kerekedett a dologból. A szegedi televíziót akkortájt Regős Sándor vezette, akivel jó kapcsolatom volt. Balogh Lacival felvétette az esetet, de érezte, hogy baj lehet belőle. Amikor megtudta, hogy motoros futár jön a felvételért Pestről, azonnal értesített és másolatot készített.  Az eredetit elrejtette, az az ő jóvoltából maradt meg az utókor számára. Amai napig hálás vagyok Regős Sándornak a nagy bátorságáért. A kópiát később nekem adta, ma is őrzöm az archívumomban. Kornidesz Mihályék, tehát az illetékes elvtársak megnézték az anyagot, felállították az eszmeiségükre jellemző vádat, hogy a koporsó színpadra állításával gyászoltam október 23-a áldozatait. Így legalább tudták, mitől féljenek.. Kísértette őket a múlt.”

(Részlet: Lezsák Sándor: Himnusz - kívülről, belülről című könyvéből, amely megjelent a Kairosz kiadó Magyarnak lenni sorozatban.)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép