Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. május 21. hétfő
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vérbefojtásáról

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz-Polgári Szövetség országgyűlési képviselője, a Nemzeti Fórum egyesület elnöke az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában emlékezett meg az 1956. évi forradalom és szabadságharc vérbefojtásáról.

„Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Claes Gill norvég költő versét idézem Tollas Tibor fordításában: „Gloria Victis! Emlékezzetek az elesettekre, / kik hűlt ajakkal ma is hirdetik: / a győzelemnek végső percekig / őrzött reménye életüknél mégis több nekik.”

Claes Gill norvég költő emlékezett így az 1956-os forradalom eltiprásának áldozatairól. 59 esztendővel ezelőtt, 1956. november 4-én hajnali 4 óra 15 perckor megkezdődött a szovjet csapatok „Forgószél” fedőnevű hadművelete Magyar­ország ellen, aminek során mintegy 60 ezer katona rohanta le hazánkat. Reggel 8 órára már az Országház őrségét is megadásra bírták, és a forradalmi kormány működése megszűnt.

A következő napokban a világ tétlen szemlélődése közepette az ellenséges erők eltaposták a magyar forradalmat. Az óriási számbeli és technikai fölénnyel rendelkező támadókkal szemben az ország számos pontján elkeseredett, hősies ellenállás bontakozott ki.

A szabadságért küzdő emberek Budapesten és számos vidéki városban is százával ragadtak fegyvert, hogy az ellenség feltartóztatásával megőrizhessék a néhány napos, törékeny forradalmi vívmányokat. Az elkeseredett harcok során több mint két és fél ezren áldozták életüket, s közel húszezren sebesültek meg.

Nem felejthetjük el azokat sem, akiket 1956. december 6-a és 1957. január 11‑e között védtelen civilként gyilkos sortüzek öltek meg. Fejet kell hajtanunk a megtorlás több száz kivégzett és több tízezer meghurcolt áldozata előtt. A mai napon mindnyájukra emlékezünk.

Tisztelt Képviselőtársaim! November 4‑e a 237/2001-es kormányrendelet értelmében nemzeti gyásznap. Magyarország két nemzeti gyásznapja két dicsőséges forradalmunk eltiprásához, 1848-49-hez és 1956-hoz kötődik.

59 esztendővel ezelőtt azokban az októberi napokban, mintha a ’48-as március elevenedett volna meg: forrongott az ifjúság, szabad lett a sajtó, politikai foglyok szabadultak ki a börtönökből, mindenütt pontokba szedték a követeléseket, és előkerültek az addig tiltott nemzeti jelképek.

Eltiprásuk ellenére egyik forradalmunk és szabadságharcunk sem volt hiábavaló, mert forradalmáraink és mártírjaink példát mutattak nekünk szabadságszeretetből, nemzeti összefogásból és szolidaritásból. Rájuk emlékezünk ezen a napon. Gloria Victis! Dicsőség a legyőzötteknek!”

Fekete Gyula

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép