Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 20. szombat
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Átadták a Mindszenty Emlékérmeket
2016. április 30.

Gasztonyi László vállalkozó és Ruppert József piarista szerzetes kapta idén a Mindszenty-emlékérmet, amelyet Lezsák Sándor adott át.

A Vas megyei Csehimindszenten tartotta ülését a Mindszenty Társaság. E faluban született Magyarország utolsó hercegprímása, az evangélium rendíthetetlen hirdetője Mindszenty József.  Az ő nevét viselő szervezet 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy ápolja a bíboros emlékét, megismertesse a közvéleménnyel az egykori főpap történelmi életművét, támogassa és elősegítse Mindszenty József életútjának feltárását, és szorgalmazza boldoggá avatását.

A társaság évente 3 alkalommal ülésezik. Április 29-én Csehimindszenten. Itt adták át a bíborosról elnevezett emlékérmeket. Ezúttal ketten vehették át az elismerést Lezsák Sándortól a társaság elnökétől. A kitüntetést a szervezet azoknak ítéli oda azoknak, akik a névadó példáját követve munkásságukkal mások és az ország javát szolgálják.

Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

Az egyik díjazott Gasztonyi László, a győri székhelyű Vill-Korr Hungária Kft. ügyvezető igazgatója. A köztéri és ipari villamos hálózatok építésével, felújításával, a technológiai és épület villanyszereléssel, illetve építmények és városrészek díszkivilágításával foglalkozó cég kis családi vállalkozásként indult. Mára egy több milliárd forint árbevételű vállalkozássá fejlődött. A cég vezetője mindig fontosnak tartotta, hogy támogasson egyházközségeket, egyházi közösségeket céljaik megvalósításában. Számos köztéri szobor felállítását illetve templomok villanyszerelési, világítási, díszkivilágítási munkáit támogatták, végezték el. Többek között a csehimindszenti templom világítási korszerűsítése is a vállalatnak köszönhető.

Vallásos családból származom, mondta a martinus.hu-nk adott interjújában Gasztonyi László ügyvezető. A támogatásokkal egyrészt szeretném kifejezni, hogy hová is tartozom illetve szeretnék példát is mutatni más vállalatok vezetőinek. Ha ők is támogatnak hasonló célokat akkor ez az ország sokkal szebb és boldogabb lesz.

Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

Ruppert József piarista atya több évtizedes kecskeméti pedagógiai és nevelő munkát követően a rend generálisa mellett dolgozott évtizedekig. Eközben nem csak a szlovák, az olasz vagy éppen a lengyel és román piaristák ügyeivel foglalkozott, hanem pl. a firenzei magyar közösségnek is tartott szentmiséket. Később Rómában boldoggá avatási posztulátorként is dolgozott. Az ő munkájának is köszönhető, hogy boldoggá avatták Salkaházi Sárát. És ő segítette Brenner János ügyének előrehaladását. Mindszenty József ügyében pl. orvosi iratok olaszra fordításával, vagy a római Szent István Házban található Mindszenty iratok feltárásával és átadásával, nyújtott segítséget.

Személyesen soha nem találkoztam Mindszenty bíborossal, de volt lehetőségem az ő boldoggá avatásának előmozdításában segíteni, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Ruppert József atya. Amikor Rómában a Szent István Háznak voltam igazgatója, Mindszenty bíboros látogatásának emlékeit megtaláltam. Amikor a budapesti amerikai követségről a bíboros Bécsen keresztül Rómába érkezett, első útja a Szent István Házba vezetett. Az emlékkönyvbe a következőket írta: „A Magyar Egyház megvalósult álma boldogsággal tölt el” (A Szent István Ház a Szent István király által alapította egykori zarándokház jogutódja. Az eredeti épületet és templomot az 1700-as években lebontották. Először Mindszenty bíboros akart újra zarándokházat létesíteni Rómában, végül 1965-ben épülhetett fel az új zarándokház.) Ez a mondat akkor engem nagyon szíven ütött, mert rájöttem, hogy én ennek a boldogságnak vagyok ott a követe, végrehajtója. És talán attól fogva viselem kicsit jobban a szívemen a bíboros ügyét és igyekszem törekvéseit – pl. magyarság megerősítése, a család szeretete -evvel a híveket jobban megismertetni.

Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

A díjátadó után következett a hagyományos 29-i engesztelés a faluban. (1892. március 29-én látta meg a napvilágot a bíboros. Minden hónap 29-én este 18 óráról tartanak szentségimádást és engesztelést a bíboros keresztelési és újmisés templomában.) Ezen az estén dr. Pápai Lajos, győri megyéspüspök volta főcelebráns és szónok. Szentbeszédben Mindszenty bíboros erényeire mutatott rá. Isten elhelyezte a feltámadott Krisztus erejének jeleit az Egyházban, mondta. Ezek között szerepel pl. a család, az Isten országáért vállalt szüzesség, a papság, a vértanúság, amelyek Mindszenty József életében is megjelentek. A bíboros megtalálta az élethivatását, amelyben példát mutatott minden embernek. A ma keresztényeinek is ezt a tanúságtételt kell megvalósítaniuk az életükben.

Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

A szentmisét körmenet és a bíboros boldoggá avatásáért mondott ima zárta.

Átadták a Mindszenty Emlékérmeket

(Forrás: Martinus.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép