Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Átadták a Hit pajzsa-díjat
2015. február 21.

Györgydeák Márton, a Felső-krisztinavárosi Keresztelő Szent János Plébánia plébánosa, pápai káplán vehette át a Parma fidei – Hit pajzsa elnevezésű díjat a budai Keresztelő Szent János-plébániatemplomban február 21-én, szombaton.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapjához kapcsolódó kitüntetést 14. alkalommal adta át Mádl Dalma, Mádl Ferenc volt köztársasági elnök özvegye. Az ünnepség résztvevőit Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök áldotta meg, Erdő Péter esztergom-budapesti érsek képviseletében Monostori László irodaigazgató-helyettes, a kormány nevében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár vett részt az ünnepségen.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

A Parma fidei az életutat és az egyenes gerincet díjazza – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Kocsis Máté, Budapest VIII. kerületének polgármestere. Az előző rendszer üldözése ellenére sokan hűségesek maradtak hitükhöz és magyarságukhoz – tette hozzá, majd generációja tiszteletét tolmácsolta ezeknek a példaképeknek, köztük a Hit pajzsa díjazottjainak. Kocsis Máté kiemelte a Józsefvárosban született Györgydeák Márton közösségépítő, emberhalászi szerepét.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

A Parma fidei díj kitüntetettjét a hagyományoknak megfelelően Bolberitz Pál méltatta. A díjat első alkalommal kiérdemlő teológiaprofesszor laudációjában elmondta: az 1942-ben született, 1965-ben pappá szentelt Györgydeák Márton a rendszerváltás után felkeltette az egyházi vezetők figyelmét, így lehetett az Országos Liturgikus Intézet főtitkára és a Regnum Marianum házfőnöke, de a rendszerváltás előtt is figyelték, igaz akkor a kommunista pártállam megbízottai. Györgydeák Márton a huszadik század elején létrehozott Regnum Marianum mozgalomnak volt ifjú korától tagja. Az elsődlegesen szegényebb fiúk tanítására, nevelésére alakult Regnum a Damjanich utcai székház államosítása után sem oszlott fel, magánlakásokban foglalkoztak a fiúkkal, bevonva az idősebbeket is a nevelő munkába.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

A Regnum Marianum atyái összesen 72 évet töltöttek börtönben, nem voltak hajlandók ugyanis lemondani az ifjúság neveléséről – mutatott rá Bolberitz Pál. Ahogy a Regnum nem kötött kompromisszumot, úgy Márton atya sem: a Gyorskocsi utcai kihallgatásokon nem volt hajlandó elárulni társait és a rábízottakat – tette hozzá. Györgydeák Márton a rendszerváltás után fontos szerepet játszott a Regnum Marianum újjászületésében: 1989 és 1997 között a mozgalom központjánk házfőnöke volt.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

Györgydeák Márton a kitüntetést megköszönve hangsúlyozta: bár a kommunizmus áldozata lett, nem érzi magát áldozatnak, hiszen nem töltött éveket börtönben, mint sok paptársa. Porszem volt a gépezet ellen – mondta, – akkor is, amikor a józsefvárosi plébánián egy stencilgépet kellett elrejteni, vagy akkor, amikor a Gyorskocsi utcában meg kellett jelennie. Inkább hálát ad Istennek azokért az évekért – tette hozzá. A kommunizmus idején tizenhét évig nem lehetett útlevele, de ez tette lehetővé, hogy felejthetetlen nyarakat töltsön egy-egy magyar hegységben a fiatalokkal.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

A díjátadáson közreműködött Kubik Anna színművész és a Felső-krisztinavárosi Plébánia Énekkara Tőkés Tünde karnagy vezetésével.


A Hit pajzsa-díjat Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író alapították 2002-ben. Azoknak az egyházi személyiségeknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

Györgydeák Márton a Herendi Porcelánmanufaktúra különdíját is átvehette, egy porcelán Jó Pásztor-szobrot.

Átadták a Hit pajzsa-díjat

Fotók: Lambert Attila

Agonás Szonja

(Forrás: Magyar Kurír)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép