Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 21. vasárnap
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Arénába zárva a fejlődés kulcsa
2015. április 3.

Kiskunfélegyháza fejlődésnek kulcsa egyelőre be van zárva a sportcsarnokba. Idén az elmaradásokkal együtt 510 millió forintot kell kifizetnie a városnak a PPP konstrukcióban épült Kész Arénáért. Ugyanakkor a beruházás 2022-ig még több mint 2,5 milliárd forintos terhet ró a városra, amennyiben nem sikerül állami segítséget kilobbizni.

Az októberben hivatalba lépett új városvezetés az ügy megoldásáról tárgyalt a közelmúltban Héjj Dávid, miniszterelnöki biztossal és Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel. Ugyanakkor a képviselő-testület legutóbbi ülésén is napirenden szerepet a téma.

– A sportcsarnok egy évben megközelítőleg 370 millió forintjába kerül Félegyházának. Minden nap több, mint 1 millió forintot kell kifizetni erre a célra. Hivatalba lépésünkkor tisztában voltunk azzal, hogy ezt az ügyet meg kell oldanunk, mert ha ettől a tehertől megszabadul a város, akkor évente csaknem 300 millió forint maradhat a város kasszájában. Ebből növelhetnék a szociális ellátások mértékét, rendbe tehetnénk az iskoláinkat, korszerűsíthetnénk az óvodákat, megnyitná a város előtt a fejlődés lehetőségét. Jelenleg azonban a fejlődés kulcsa be van zárva a sportcsarnokba – nyilatkozta lapunknak Csányi József polgármester.

Elmondta, október óta dolgoznak a szerződésmódosítás lehetőségén. A polgármesteri és fejlesztési kabinet, illetve dr. Tóth Máté, az önkormányzat jogi képviselője több mint száz oldalnyi anyagot készített a csarnokról, amit eljuttatunk a döntéshozókhoz is. Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő segítségével pedig folyamatosan lobbizunk az ügy megoldásáért – hangsúlyozta a városvezető.

Csányi József, az előzményekkel kapcsolatban elmondta, a PPP beruházásokat 2003-ban az akkori sportminisztérium indította el azzal a céllal, hogy fejlesszék a hazai sportlétesítményeket. A tornatermek, uszodák és sportcsarnokok megépítését új fajta megoldással az önkormányzat, az állam és magáncégek bevonásával tervezték. Kitalálói szerint a konstrukció jelentős költségmegtakarítást eredményezett volna.

– Utólag azonban bátran kimondhatjuk, hogy ez a terv megalapozatlan volt. A félegyházi mellett további 12 önkormányzat látott fantáziát a PPP beruházás megvalósításában és tervezett így sportcsarnok építést. Miután azonban az önkormányzatok szembesültek azzal, hogy ez hosszútávon milyen hatalmas költségekkel jár, mind a 12 önkormányzat visszalépett, kivéve a félegyházit. Sőt, a város igényei magasabbak voltak a minisztérium által támogatott alapprogramnál is, így a sportcsarnok többszörösébe került a tervezettnél – részletezte a polgármester.

Azon dolgoznak, hogy ettől a tehertől megszabadítsuk a várost

Csányi József hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék a PPP beruházásokról készül jelentésében egyértelműen megállapítja, hogy a sportcsarnok miatt vált fizetésképtelenné és forráshiányossá a félegyházi önkormányzat, amely azonban nem élt jogérvényesítési lehetőségével. A szerződést a 2006-os önkormányzati választások előtt hagyták jóvá a városatyák, de a következő, új összetételű képviselő-testület sem akadályozta meg a sportcsarnok felépülését. Pedig megfontolandó lett volna a szerződés felmondása, a szerződés megtámadása, vagy a semmiség kimondásának elérése. – Nem szeretnénk így utólag sarat fröcskölni és a felelősök után nyomozni, azon dolgozunk, hogy ettől a tehertől megszabadítsuk a várost – jelentette ki a polgármester.

(Forrás: BAON.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép