Menü
Hírek
Programok
Kölcsey Kör
Interjúk
Keresztény Élet
Archívum
Keresztény Élet

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért


Média
partnereink

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

2019. február 19. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Anka Balázs koporsója előtt - Lezsák Sándor búcsúbeszéde
2014. január 12.

Elhangzott 2014. január 11-én, a lakiteleki temetőben

Nemcsak a nemzedéke, kortársai, de a fiatalabbak és ez idősebbek is tisztelték, becsülték Anka Balázst itt, Lakiteleken.

A szomszédos és távolabbi településeken kapcsolatteremtő képessége, pénzügyi szakismerete miatt már a kilencvenes évek előtt rangja, tekintélye volt. Az első szabad önkormányzati választásokat követően pedig polgármesterként jó híre, neve eljutott az ország, de a Kárpát-medence minden szegletébe.

Gyászolják mindenütt. Engem is sokan kértek, hogy tudassam feleségével, fiaival, a rokonokkal, az itt egybegyűlt gyászoló gyülekezettel a részvétet, a fájdalmas együttérzést.

Akik ma eljöttek és itt állnak Anka Balázs ravatala előtt és közelebbről ismerhették őt, valamennyien őrzünk róla emléket, történetet, egy-egy mondatot, arcot, mozdulatot. Mindezekből megrajzolható volna Anka Balázs gazdag életútja, vonzó személyisége, hiteles portréja.

Magam emlékezete is eleven képsorokat, gondolatokat őriz. Az aggodalmas Édesapa arcát, amikor Erzsikével kérte, hogy ötödiktől legyek osztályfőnöke a nagyobbik fiának, Mártonnak. És másfél évtized múlva az egészségesen büszke Édesapa arca, amikor a fiairól beszél.

Szerette azt a mondatot: a közéletben nincs probléma, csak feladat van. Ilyenkor elsimította a homlokrácok gyűrődéseit, és a bíztató, olykor kesernyés mosolyával önmagát is erősítette.

Sokszor volt oka a keserűségre is, különösen a polgármesterré történt választást követően.

Itt, a ravatala előtt köszönöm újra Neked, kedves Balázs, hogy 1990 őszén vállaltad az MDF-es, a lakiteleki MDF-es jelölést és a településünk többségének bizalmából polgármester lehettél. A rendszerváltó Lakitelek első polgármestere.

Már a kezdet kezdetén falakba ütköztél, magadra maradtál, magunkra hagytak bennünket. A kívánatos személyi ügyekben kezedet a már érvényben lévő jogszabály megkötözte,  az országos ellenerők pedig a média alattomos segítségével próbáltak bénítani. Aztán a taxisblokád fenyegetettségéből kellett kitörnünk. Helytállásod nyugalmat és biztonságot sugárzott. Ekkor lettél – nemcsak a választóid, de valamennyi lakiteleki első embere, polgármestere. Ezzel adott a történelmi sors lehetőséget Lakitelek megújulására is.

Az együtt sírunk, nevetünk belátása, az egy csónakban ülünk felelőssége jellemzi polgármesterséged építkező éveit. Hányszor, de hányszor megidéztük Tamási Áront. „A madárnak szárnya van és szabadsága, az embernek szülőföldje és sok-sok kötelessége.”

Igen, Anka Balázs kötelességtudó ember volt. Tudta, mivel tartozik Családjának, településének, szülőföldjének, hazájának. Szerette azt a mondatomat, hogy „már a jövő sem a régi”. Kereste azok társaságát, akik nemcsak múltban és jelenben, de a jövőben is gondolkodnak és képesek cselekedni, áldozatot is hozni. Polgármesteri 12 esztendeje maradandó építkezések, változások időszaka volt. Ellenzéki és kormányzati politikai küzdőtéren lehettem társa.

Az eredményt nyugtáztuk, és léptünk tovább. Ha pedig kudarc volt, akkor siránkozás és bánkódás helyett még nagyobb elszántsággal kezdtük újra a közéleti, közösségi munkát.

- A szívem rendetlenkedik, nem tudom vállalni a jelölést – mondta 2002 tavaszán. Aztán esztendő múlva, politikai kiűzetésem kezdetén azzal igyekezett vigasztalni, hogy – próbálom pontosan idézni - Ne rohanj és ne emészd magad! Csak látogatóba jöttél a Földre, ezért állj meg néha és érezd a virágok illatát!

- Igen – mondtam – már megint nélkülem tavaszodik.

Gyászoló Gyülekezet! Kedves Család, kedves Lakitelekiek!

Búcsúzunk Anka Balázstól, akinek derűs tekintetéből szeretet és bizalom áradt. Ebben a szeretetbem és bizalomban a lelkek összeértek és ez iskolát, templomot, sportegyesületet, sok-sok közösséget erősített.

Búcsúzunk Anka Balázstól, akinek értékteremtő örökségét most Felföldi Zoltán viszi tovább, remélhetőleg társaival, Lakitelek közösségével új korszakot teremtve.

Azzal búcsúzom Tőled, kedves Balázs, hogy igen, éreznünk kell a virágok illatát, de amíg bírjuk, tennünk kell a dolgunkat, mer valóban: probléma nincs, csak feladat van.

De az bőven.

Itt Lakiteleken is.

Jó emléked segítse Lakiteleket, nemzetünket az építkező munkában!

Isten Veled, kedves Balázs!

Isten Velünk, kedves Lakitelekiek!

A temetésen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a képtárban

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
A gördeszkás pap Lakiteleken
2019. február 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok

Budapest, Polgárok Háza

2019. február 20. 18 óra

A Hit pajzsa díj átadása

Budapest, Jezsuita Rend Párbeszéd Háza
2019. február 23.

Kölcsey Kör: Az Európai Unió jelene és jövője

Kecskemét, Kocsis Pál iskola
2019. január 17. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


Lakitelek Népfőiskola

Szövetségesek

Szövetségesek

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Szövetségesek


Webmester :: © Nemzeti Fórum :: Oldaltérkép