Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 23. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Állandó kiállításon Nemesvámos értékei
2015. október 29.

Tíz értékkel bővült a Nemesvámosi Értéktár, és egy állandó kiállítást is berendeztek a települési értékek méltó bemutatására a megyei értéktárba is felvett vámosi Betyárcsárda épületében.

A projektzáró, illetve kiállításmegnyitó rendezvényen elhangzott, hogy egy olyan mintaprojektet sikerült megvalósítani, amely valóban társadalmasítja az értékgyűjtés folyamatát. Számtalan helybélit sikerült megszólaltatni, egyre többen alkotnak véleményt és javasolnak értéket a helyi értéktárba.

Nemesvámos Község Önkormányzata és partnerszervezetként a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány közösen gyűjtötte a település értékeit, majd rendezte be a kiállítást, amely a közeljövőben új állandó helyre is kerülhet. A munkához a Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Bizottságának pályázatán közel kétmillió forint támogatást nyertek el.

Az elmúlt fél évben az önkormányzat és az alapítvány munkatársai megszólítottak vállalkozókat, egyetemistákat, időseket és fiatalokat egyaránt. Jelen voltak a közösségi rendezvényeken, kérdőíveket töltettek ki, aminek eredményeként több mint harminc javaslat, felterjesztés született. Ezekről a Települési Értéktár Bizottságnak már csak döntenie kell. A korábbi négy érték a munka során tíz értékkel bővült. Jelenleg összesen 14 helyi értéket jegyez a Nemesvámosi Települési Értéktár: grillázstorta, vámosi csárda, Jani Károly Domonkos ciszterci rendi plébános betlehemes játéka, vámosi lencse, katolikus templom, református templom, Hetednapi Adventista Egyház nemesvámosi gyülekezeti háza, Baláca római kori villagazdaság és romkert, Lencse- és hurkafesztivál, székelykapu és az 1956-os szabadságharc emlékére készült kopjafa, Peiba tökmagolaj és ízesített tökmagok, Lencseszemek Asszonykör, Vitaflóra tápoldatok.

Dr. Horváth Zsolt, a projekt megvalósításában partner Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány kuratóriumi elnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy társadalmasítani szerették volna az értékgyűjtés folyamatát.

Állandó kiállításon Nemesvámos értékei

Az értékeket be kell mutatni, kirakatba kell állítani, ünnepeket, rendezvényeket szervezni melléjük – mondta dr. Horváth Zsolt

– A kezdet kezdetén még kevesen tudtak az értékgyűjtő és -feltáró mozgalomról. Szerettük volna messze vinni a hírét, hogy a településen elkezdődött a munka. Ahogy annak hírét is, hogy a lehetőség nyitott: bárki javaslatot tehet arra, hogy mi kerüljön a helyi értéktárba. Aki azt gondolja, hogy vannak kiváltságosok, akik majd felülről mondják meg, hogy egy-egy településnek, térségnek melyek az értékei, az rossz úton jár. Éppen ezt szerettük volna ezzel a mintaprojekttel megmutatni, hogy a települési értéktárat annak a településnek a közössége tudja csak létrehozni, majd gondozni, ápolni. Az önkormányzat és a települési értéktár bizottság hozzáteszi, amit kell, de a közösség szerepe óriási –  fogalmazott dr. Horváth Zsolt.

Mint mondta, a munka itt még nem áll meg. Az értékeket be kell mutatni, kirakatba kell állítani, ünnepeket, rendezvényeket szervezni melléjük, hogy minél többen megismerjék a helyi kincseket, majd az is egy fontos lépés, hogy az értékeink a közoktatás részét képezzék, így továbbörökítve azokat.

Bárdos Zoltán, a Nemesvámosi Értéktár Bizottság elnöke emlékeztetett, öt évvel ezelőtt kezdődött Nemesvámoson a munka, amikor még fiatal értékőrként járta ő is a falut. – És lám, mivé nőtte ki magát ez a mozgalom?! – hangsúlyozta. – Elindultunk egy úton, a digitalizáció útján. Fotókat, videókat készítettünk Nemesvámosról, és összegyűjtöttük a tárgyiasult, kézzelfogható értékeket. Most, amikor már bővítjük az értéktárunkat, azzal fejlesztjük is a településünket, és hozzájárulunk a turizmus fellendüléséhez – mondta.

Állandó kiállításon Nemesvámos értékei

A kiállítás egyik dísze volt az a grillázstorta, amelyet a mestertől, Farkas Gáborné, Éva nénitől tanulva már az utód, Szabóné Nagy Ágnes készített el

A települési értéktárba már felvett értékekből látványos kiállítást rendeztek be a vámosi Betyárcsárdában. Láthatóak itt egykori használati tárgyak, régi mérleg, kávédaráló, de hímzések, házi áldások is. A terem közepén terített asztal mutatja be, hogyan várhatták még dédszüleink idejében az éhes családot. Az egyik sarokban pedig felöltöztetett bábuk segítségével ismerhetjük meg a helyi viseletet. A polcokon ugyanakkor helyet kaptak a Vitaflóra és Peiba termékek, a falakon az épített örökségek fotói, míg egy monitoron mozgóképen olyan kulturális értékek elevenednek meg, mint például a szüreti felvonulás.

Állandó kiállításon Nemesvámos értékei

Sövényházi Balázs polgármester  fontosnak tartja, hogy az értékeiket egy olyan állandó helyen állítsák ki, ami önmagában is érték

A megnyitón Sövényházi Balázs polgármester azt mondta, az értékgyűjtő és -feltáró munka során még ő is, aki 35 éve, azaz születése óta Nemesvámoson él, olyan történeteket hallott, amelyeket korábban még nem. – Fontos, hogy megismerjük ezeket a történeteket, mert ezek a mi történeteink, tovább kell adjuk utódainknak, mint megtartó gyökereket. Azt is fontosnak tartom, hogy az értékeinket egy olyan állandó helyen állítsuk ki, ami önmagában is érték. Örömmel jelentem be, hogy megkezdődtek a vásárlásról a tárgyalások a református egyház és az önkormányzat között. Azt szeretnénk, ha a régi református tanítóház épülete lehetne értékeink háza, állandó kiállítási helye – fogalmazott Sövényházi Balázs.

(Forrás: PTFA.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép