Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. október 16. kedd
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Alkot a vidék értelmisége
2015. augusztus 26.

Költő, szerkesztő, Kölcsey-díjas, Pilinszky-díjas irodalmár. Agócs Sándor verseivel szerepel antológiában, és harminc év alatt három önálló verseskönyvét adták ki. A lakiteleki Antológia Kiadó és Nyomda Kft. vezetőjeként és szerkesztőjeként segíti új művek kiadását.

Alkot a vidék értelmisége

Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

– Május végén egy neves költő és egy ismert politikus az MTI-n keresztül felhívást intézett a „vidéki értelmiséghez”, jelezve, hogy a „sorsfordító kemény időkben” „meg kell menteni a magyar vidéket, vele együtt a magyar hagyományt.” A felhívás visszhangtalan maradt. Azért-e, mert a vidéki értelmiség felhívások nélkül is hősiesen dolgozik, emberfelettit teljesít?

– A „sorsfordító kemény időkben” Európa mindig elfordítja a fejét, ahogyan most is. Nem először és nem is utoljára… Az ember nem nézegeti állandóan, hogy figyelnek-e rá, hanem teszi a dolgát. Szerintem így van ezzel a vidéki értelmiség is. Az, hogy egy felhívás miért marad visszhangtalan, ezer oka lehet, talán nem volt elég hangos, vagy nem jutott célba…

Egyébként igaz: a vidéki értelmiség felhívások nélkül is hősiesen dolgozik, emberfelettit teljesít. Csak egyetlen tényt mondok: szép csendben, halkan 25 éves lett az Antológia Kiadó. Nem volt ünneplés, semmi csinnadratta, tesszük a dolgunkat. A kezdetek óta igényes szépirodalmi és történelmi tárgyú könyvek megjelentetésére vállalkozunk, a most megjelent kötetünk, Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban című regénye pontosan a 220. könyvünk. 25 év alatt ez nem kevés, nem is sok, éppen elég. Ennyit bírtunk, ennyit lehetett. Az elmúlt negyedszázad alatt voltak remek időszakaink, voltak iszonyú mélypontjaink, de mégis élünk. Ma már egyre több ismert író szeretne nálunk megjelenni. Ennél nagyobb elismerés nem kell.

– A szépirodalom, a vers valóságalakító hatása fokozható-e akkor, amikor a könyvterjesztés nagy része egy külön ízlésvilág felügyelete alatt feszeng?

– A szépirodalom, a vers valóságalakító hatása mindig fokozható, még akkor is, ha mondjuk elhallgatják, vagy éppen semmi remény nincs a mű megjelenésére. Számtalan példát láthatunk erre a magyar történelemből. Jelenleg már ott tartunk, hogy a tankönyveinkből kiszorulnak a nagy írók, a költők, egyébként is mindenhonnan kiszorulnak, pedig verset írni akkor is muszáj, főleg, ha az ember nem akar beledögleni idő előtt… A könyvterjesztők ízlésvilágát napok alatt nem lehet megváltoztatni. Ehhez évtizedek kellenének. De törekedni kell rá minden egyes nap, mert hát az mégis csak túlzás, hogy a magyar könyvkiadás egy része kerülhet csak az olvasók elé a terjesztői ízlésdiktátum miatt. Azt szoktam mondani, hogy bennünket, az Antológia Kiadót el lehet hallgatni, de megkerülni nem lehet!

– Az európai Balassi-folyamat miként segítheti, hogy a magyar fiatalok beszédstílusa, öltözködéskultúrája, köznapi magatartásformája emelkedjen?

– Rendkívül tiszteletre méltó az elgondolás, de nagyon nehéz lesz ezt elérni, ha ma már egy-egy Petőfi-verset se ismer fel a diákok nagy része, hát még egy Balassi-verssort… Lassan már az is „hungarikum”-nak számít, ha valaki olvasta a Toldit… Nekünk kisiskolás korunkban nagyon sok verset meg kellett tanulnunk kívülről, a nagy részét még ma is tudom! Sajnos, ma már ez nem divat, pedig ez lenne a Nemzeti Alaptanterv minimuma! Szégyen, hogy a tanulók és a tanárok „túlterheltségére” való hivatkozás ezt lazán felülírja… A fiatalok beszédkultúrája hogyan javulhatna, ha még a tv-ben, a rádióban sem beszélnek rendesen magyarul? Naponta ezer bizonyíték van erre! Igen, itt jön a pedagógusok rendkívül nagy felelőssége. A nemzetmegtartó erő legfontosabb felelősei ők, a mindenkori pedagógusok… A diákok nem maguktól jók vagy maguktól rosszak, az őket tanítók szakmai felkészültsége, kisugárzása a meghatározó. Ahhoz, hogy változzon valami, itt ma már szó szerint csodákra van szükség. Csoda viszont csak akkor van, ha megteremtjük!

(Forrás: Présház.eu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója

Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00

Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok

Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.

Lezsák Sándor előadása Pécsett

Pécs, BTK/TTK épület
2018. október 3. 18.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép