Menü
Hírek
Programok
Sajtószoba
Interjúk
Nézőpont
Kölcsey Kör
Keresztény Élet
Lapszámok
Országgyűlési tudósítások
Arckép
Szemle
Keresztény Élet archívum

Képviselők

Bartos Mónika
Bóna Zoltán
Font Sándor
Kovács Sándor
Lezsák Sándor
Szászfalvi László
V. Németh Zsolt

 

Ifjú Konzervatívok a Nemzetért

2018. november 14. szerda
Történet | Képviselők | Szervezetek | Munkacsoportok | Dokumentumok | Kapcsolat
Hírek
Aki soha nem beszélt mellé
2015. július 1.

Lezsák Sándor költői életműve egy verseskötetben - Minden költő legfontosabb munkaeszköze és egyben munkájának tárgya a nyelv. Akár leírt, akár beszélt formájában csodára képes: segítségével képeket alkothatunk és mutathatunk meg, amelyek, ha a költői mesterség szabályainak megfelelően készültek, a hallgatóhoz és olvasóhoz is a költő megteremtette pontossággal jutnak el.

A költészet nemcsak láttat, hanem muzsikát is közvetít – a ritmus, a versek zenéje kiteljesíti az érzelmeket.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke költő: a Kairosz Kiadónál nemrég megjelent Társai elmentek Megváltót nézni című, egész életművét összefogó gyűjteményes kötete egyértelművé teszi azt is, hogy jó költő. Ezt egyébként bárki irodalomértő természetesnek veszi, hiszen aki az 1970-es, 80-as évek írószövetségének József Attila Körét ismeri, tudja, ott nem akárkik voltak. Tóth Erzsébet, Szervác József, Csajka Gábor Cyprián, Csordás Gábor és Parti Nagy Lajos mellett teljes jogú, a többivel egyenrangú vezetője volt a körnek Lezsák Sándor. Az a fiatalember, aki mindenféle magamutogatás nélkül Budapest belvárosából Lakitelekre költözött tanítónak. Önmagában nem nagy tett ez, ám Lezsák gyökeret eresztett Kecskemét mellett, és akkor sem hagyta azt ott, amikor a politika szele visszarepítette munkára a fővárosba. Neki az otthona Lakitelek. Ott él a családja, és mint Utószinkron című versében írja, ez a hely neki a végső: „Elmegyek ebből a versből, / élek még egy keveset. / Karmol a diófa lombja, / akkor leszek, ha nem leszek.”

A gyűjteményes kötet rendkívül sokszínű. Rövid, dalszerű darabok éppúgy megtalálhatók benne, mint a terjedelmesebb elbeszélő művek, de itt van az Attila, Isten Kardja 1993-as szövegkönyve is. Az életmű oldalszámra nem nagy: két, a nyolcvanas években megjelent kötet írásai és pár tucat rendszerváltozás után készült vers. Mégis bátran kimondhatjuk, Lezsák Sándor költészete meghatározó jelentőségű, komoly, nagy értéke irodalmunknak. Büszkén tehetjük oda kortársai, Nagy Gáspár, Utassy József, Zalán Tibor művei mellé.

Lezsák Sándor egész életében következetesen vállalta önmagát, és ragaszkodott emberségét megtartó istenhitéhez is. Ennek jutalma nem is maradt el, egy szeretetben gazdag, őszinte élet az övé, amely költészetének minden darabjában ott csillog. Egyik kései verse igen pontosan tudósít erről: „Jönnek szememből a versek, / mint éjszaka a csillagjelek, / küldenem kell egy képeslapot, /mielőtt még visszamegyek.”

Lezsák Sándor a közbülső, a fent és lent közötti lét csodáját ezzel az egyszerű tisztasággal tudja megmutatni. Ezért költő.

Dippold Pál

(Forrás: MagyarHírlap.hu)

Küldje tovább ezt a cikket! · Nyomtatás · Lap tetejére
Kereső
OK

Képtár
Mindszenty Emlékérmek átadása az Országházban
2018. november 6.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019

Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00

Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét

Budapest
2018. november 17-18.

Mindszenty Emlékérem átadása

Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00

Korábbi programokKorábbi programok

Szövetségesek

20070311fidesz.jpg

20070311kdnp.jpg

20070311kisgazda.jpg

20080708Fidelitas.jpg

2008082382_lungo_drom.jpg


Lakitelek Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Szövetségesek

Keresztény Élet


Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek

Szövetségesek


© Nemzeti Fórum :: Webmester :: Oldaltérkép